16 Μαρτίου 2011

ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΕΣ

Γιατρός των φυτών- ΚΑΜΠΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ




Η κάμπια των πεύκων εμφανίζεται κανονικά στις αρχές της Άνοιξης. Και λέμε «κανονικά» γιατί φέτος, με τον ήπιο χειμώνα, εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα. Η κάμπια, θα γίνει πεταλούδα. Αυτό είναι το καλό της υποθέσεως. Όμως υπάρχει και το πρόβλημα: εξασθένηση της νεαρής βλάστησης του φυτού, πολλές φορές αποφύλλωση ενώ στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.



Η καταπολέμησή τους δεν είναι εύκολη, όμως αυτή ακριβώς την εποχή είναι ευάλωτες σε κάποια εντομοκτόνα. Ωστόσο, η χρήση εντομοκτόνων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μεγαλύτερα από το όφελος που θα προκύψει. Κατ’ αρχήν, θα θανατωθούν και χρήσιμα έντομα. Ακόμη, το κόστος σε χρήμα και εργασία είναι σημαντικό. Τρίτο και σοβαρότερο, πρόκειται για ισχυρά δηλητήρια.

Η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου είναι η χρήση του βακίλου της Θουριγγίας ή Baccilus thuringiensis. Είναι ένα μικρόβιο, που δεν ενοχλεί ανθρώπους, ζώα, φυτά και μέλισσες καθώς προσβάλλει μόνον κάμπιες.

Ακόμη, μπορούμε να κάνουμε το εξής: να απομακρύνουμε τις φωλιές που κάνουν οι κάμπιες πάνω στα πεύκα κόβοντας με το κλαδευτήρι το κλαδί πάνω στο οποίο βρίσκονται και να τις κάψουμε! Προσοχή να μην έρθουμε σε επαφή με τις κάμπιες. Θα έχουμε φαγούρα ή και αλλεργία!

Τέλος , μπορούμε να προσκαλέσουμε πουλιά , όπως οι κουρούνες, που τις τρώνε και να ησυχάσουμε!

 
http://www.kipouroi.blogspot.com/
 
(Μηπως ειναι καιρος και στην Αργυρουπολη να καθαριστουν τα πευκα απο τις καμπιες μιας και η καμπια ειναι εχθρος του πευκου?Στις πλατειες και στους δρομους που υπαρχουν πευκα ειναι γεματα με καμπιες.Κατι πρεπει να γινει -ετσι δεν ειναι?)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου