2 Μαρτίου 2011

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Λιβύη


Πολεμικά πλοία στέλνουν ΗΠΑ - Καναδάς



Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των πόλεων που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων. Εν τω μεταξύ, ένα ανθρωπιστικό δράμα εκτυλίσσεται στα σύνορα της χώρας, όπου σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», καθώς οι ξένοι εργάτες επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.



Τρίπολη, Λιβύη

Τηλεοπτική εμφάνιση του Μουαμάρ Καντάφι σε κρατικό λιβυκό κανάλι. Ο Καντάφι απευθύνει λόγο στον λαό της Λιβύης, με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την ίδρυση των "λαϊκών επαναστατικών επιτροπών" της Λιβύης. Ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι πίσω από τις ταραχές βρίσκεται η Αλ Κάιντα, χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε φράση τη λέξη "λαός", ενώ προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, αφού η εξουσία "βρίσκεται στα χέρια του λαού, που αποφασίζει για όλα. Ο πρόεδρος δεν έχει εξουσία". Ο Καντάφι βρίσκεται εν μέσω οπαδών του, οι οποίοι τον επευφημούν φωνάζοντας: "Μετά τον Θεό, υπάρχει ο Καντάφι και η Λιβύη".



"Καλώ τον ΟΗΕ να στείλει επιτροπή έρευνας στη Λιβύη. Η Λιβύη βρίσκεται περικυκλωμένη", είπε ο Καντάφι, παρομοιάζοντας την κατάσταση της χώρας του με εκείνη της Γάζας ή του Αφγανιστάν, ενώ επιμένει ότι "δεν έχουμε πάρει ακόμη την απόφαση να χτυπήσουμε τις ένοπλες ομάδες που μας απειλούν". Ο Καντάφι επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της, ενώ δήλωσε ότι, σε περίπτωση επέμβασης της Αμερικής ή του ΝΑΤΟ θα πεθάνουν χιλιάδες Λίβυοι. Απείλησε επίσης ότι θα αντικαταστήσει τους πετρελαϊκούς ομίλους των δυτικών χωρών με κινεζικές και ινδικές εταιρείες.



Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις πήραν ξανά τον έλεγχο της Μπρέγκα, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις με τους εξεγερμένους. Όπως μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Αραμπίγια και επιβεβαίωσε και κρατικό λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι, το αεροδρόμιο της Μπρέγκα πέρασε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς στην πόλη, ανατολικά της Τρίπολης. Ωστόσο, εκπρόσωπος ομάδας εξεγερμένων ανέφερε ότι η Μπρέγκα πέρασε και πάλι στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.



Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Αζνταμπίγια, όπου οι εξεγερμένοι είχαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης και αποθηκών όπλων.



Τις πληροφορίες για επιθέσεις στις πόλεις Μάρσα Ελ Μπρέγκα και Ατζμπαντίγια διέψευσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης. "Αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία ακόμη ψευδή πληροφορία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, προσπαθούν να περικυκλώσουν τις πόλεις Ζαούιγια, Ναλούτ, Μιζουράτα και Ζιντάν, στις οποίες η αντίσταση των αντικυβερνητικών παραμένει ακόμη ισχυρή.



Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι το καθεστώς μπορεί να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές εις βάρος τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.



Στο μεταξύ, ότι κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, aν συνεχισtούν οι ταραχές. Τα λιβυκά αποθέματα πετρελαίου περιορίσθηκαν στα 700.000-750.000 βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της εξόδου των ξένων εργατών του πετρελαϊκού τομέα. Η Λιβύη είναι η 12η εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και αντλούσε περί το 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από την κρίση.

 
 
Περισσοτερα
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου