16 Μαρτίου 2011

Ο ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ




Το πρώτο πράσινο νησί

Το 85% των ενεργειακών αναγκών του θα καλύπτει σε πρώτη φάση ο Αη Στράτης



Ο Αη Στράτης ετοιµάζεται να γυρίσει σελίδα και να αναδειχθεί στο πρώτο πράσινο νησί της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης


.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής άναψε χθες το πράσινο φως για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδοµών στο νησί των 376 κατοίκων, οι οποίες θα κοστίσουν 8,9 εκατ. ευρώ και µε την ολοκλήρωσήτους ο Αη Στράτης θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).



ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑ∆ΙΟ, στόχος είναι το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών του αναγκών από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας να φθάνει το 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο, µε την εφαρµογή µέτρων εξοικονόµησης ενέργειας σε κτίρια και την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, το ποσοστό αυτόαναµένεται να ανέλθει στο 100%.



Το έργο θα αποτελέσει πυξίδα για να µετατραπούν σταδιακά πολλά από τα χιλιάδες νησιά της χώρας σε πράσινα, όπου οι ενεργειακές τους ανάγκες θα καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από αιολικά καιφωτοβολταϊκά πάρκα και ενέργεια από βιοµάζα.


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΟ ΣΧΕ∆ΙΟ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας καιΚλιµατικής Αλλαγής, η πρώτη κίνηση για το πράσινο νησί θα είναι η κατασκευήΕργων Ανανεώσιµων Πηγών και αποθήκευσης ενέργειας: εγκατάσταση στο νησί ανεµογεννητριών ισχύος 500 kW και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 kW, σε συνδυασµό µε µονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας, η οποία παράγεται σε συσσωρευτές και σε µορφή υδρογόνου. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΙΝΗΣΗ θα είναι ένα πακέτο παρεµβάσεων για εξοικονόµηση ενέργειας και κάλυψη θερµικών και ψυκτικών φορτίων µε χρήση γεωθερµικών αντλιών θερµότητας σε δηµόσια κτίρια.



Μια τρίτη κίνηση θαείναι η δηµιουργία αυτόνοµων σταθερών εφαρµογών παροχής ενέργειας βασισµένες σε φωτοβολταϊκά καικυψέλες καυσίµου σε κτηνοτροφικές µονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήµερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ∆ΕΗ.




Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΙΝΗΣΗ είναι τα έργα πράσινων µεταφορών (ηλεκτρικών οχηµάτων και οχηµάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθµών ανεφοδιασµού. Θα εγκατασταθεί στο νησί σταθµός φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων µε ενέργεια προερχόµενη από τα φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθµός ανεφοδιασµού οχη µάτων µε υδρογόνο, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθµός που υλοποιείται στην Ελλάδα. Το πακέτο των µέτρων θα ολοκληρωθεί µε µια σειρά από άλλες πράσινες παρεµβάσεις, όπως υδροπονικά θερµοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.


Το έργοείχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο του 2009και δίνει προτεραιότητα στη διασφάλισητης παροχής ηλεκτρισµού στους κατοίκους του Αη Στράτη τόσο κατάτη διάρκεια όσο και µετά την ολοκλήρωση των έργων, ώστενα τροφοδοτούνται από αξιόπιστο σύστηµα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.






Πηγη
http://www.tanea.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου