«Ξεχάστε τα 12 µίλια για να άρουµε το casus belli»!
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις διεκδικήσεις της Αγκυρας
Το casus belli θα αρθεί αν η Ελλάδα αποποιηθεί το νόµιµο δικαίωµά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 µίλια. Αυτό υποστήριξε χθες ο Αχµέτ Νταβούτογλου, επιβεβαιώνοντας µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τo casus belli, την ώρα που η Ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλούσε την Αγκυρα να το άρει και να κυρώσει τη Σύµβαση για το ∆ίκαιο της Θάλασσας...
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε – µιλώντας σε έλληνες δηµοσιογράφους – το πάγιο επιχείρηµα της τουρκικής πλευράς ότι η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995, που εξουσιοδοτεί την τουρκική κυβέρνηση «να λάβει όλα τα κατάλληλα µέτρα, συµπεριλαµβανοµένων των στρατιωτικών» σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 µίλια, δεν αποτελεί casus belli, αλλά απάντηση στην κύρωση από την Ελληνική Βουλή της Σύµβασης για το ∆ίκαιο της Θάλασσας που δίνει στην Ελλάδα αυτό το δικαίωµα. Οπως είπε, αν η Ελληνική Βουλή ακυρώσει την απόφαση αυτή – αν δηλαδή η Ελλάδα εγκαταλείψει το νόµιµο δικαίωµά της – τότε και η Τουρκική Εθνοσυνέλευση µπορεί να αλλάξει τη δική της. Τόνισε δε πως αν η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση, η Τουρκία έχει δικαίωµα να λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα!
ΑΜΈΤΑΚΙΝΗΤΗ. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµείωναν ότι η ρητορική του Α. Νταβούτογλου, από τη µια για το Καστελλόριζο που ανήκει στη Μεσόγειο, από την άλλη για το casus belli, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, δείχνει ότι η Αγκυρα διατηρεί όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι και παραµένει αµετακίνητη στις θέσεις της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι µιλώντας εν πτήσει στους δηµοσιογράφους που τον συνόδευαν χθες στη Θράκη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βάφτισε... ελληνικές παραβιάσεις τις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών που δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσης από τα ελληνικά F-16. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το 2010 οι «ελληνικές παραβιάσεις» ανήλθαν σε 12.346 έναντι 2.843 από την τουρκική πλευρά!
Σύµφωνα µε πληροφορίες, παρ’ ότι δεν έχουν υπάρξει επίσηµες τοποθετήσεις και η Αθήνα αρκείται στο να υποβαθµίζει τις τοποθετήσεις Νταβούτογλου και να ση µειώνει πως πρόκειται για «τις γνωστές τουρκικές θέσεις», αµηχανία επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί καθοριστικής σηµασίας τις επικείµενες εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία, καθώς δεν αποκλείει µετά να υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης.
ΤΟ ΈΥΡΏΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. Την ίδια ώρα η Ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε την έκθεση προόδου για την Τουρκία µε σαφείς αναφορές στην ανάγκη άρσης του casus belli έναντι της Ελλάδας, παύσης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων, αλλά και για πρώτη φορά µε σαφή αναφορά – κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας – στην ανάγκη να υπογράψει και να κυρώσει αµέσως η Τουρκία τη Σύµβαση για το ∆ίκαιο της Θάλασσας. Η έκθεση προκάλεσε την έντονη ενόχληση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Τουρκία αναµένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι δίκαιο και αντικειµενικό. ∆ιαπιστώνουµε ότι ορισµένα από τα θέµατα που περιλαµβάνονται στην έκθεση βασίζονται στις απόψεις εσωτερικής πολιτικής ενός περιορισµένου αριθµού ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν συγκεκριµένα κράτη-µέλη».
Πρόκληση Νταβούτογλου µε την «τουρκική» µειονότητα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΑΜΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ
Κάλεσµα στην «τουρκική», όπως ξεκαθάρισε, µειονότητα της Θράκης, για διεθνοποίηση των θέσεώντης στην Ευρώπη, απηύθυνε χθες κατά την περιοδείατου στηνπεριοχή οΑ. Νταβούτογλου.
Στη διάρκεια του γεύµατος που παρατέθηκε προςτιµήν του από την «Ανώτατη Συµβουλευτική Επιτροπή Τούρκων ∆υτικήςΘράκης», ο επικεφαλής τηςτουρκικής διπλωµατίας απηύθυνεµηνύµατα προςτη µειονότητα, την οποία χαρακτήρισε «τουρκοµουσουλµανική» και ζήτησε τη διαφύλαξη της γλώσσας, της θρησκείας και της ταυτότητάς της. Επεσήµανε ότι η ιδιότητα του έλληνα πολίτη τούς δίνει το δικαίωµα να εκφράζονται για όλα τα θέµατα που τουςαφορούν µέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας και τους παρότρυνε να παίρνουν µέρος στη λήψη των αποφάσεων.
«ΘΑ ςΑς ΈΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΈ».
Κάλεσε µάλιστατη µειονότητανα εκµεταλλευτεί τη συµµετοχή της χώρας στην Ε.Ε. για να ακουστεί η φωνή της και στην Ευρώπη. «Εµείς πάντα θα σας βοηθούµε και θα σας ενθαρρύνουµε σε αυτά τα θέµατα», τόνισε µε νόηµα.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο εντευκτήριο της κατηργηµένης από τα ελληνικά δικαστήρια εδώ και χρόνια «Τουρκικής Νεολαίας Κοµοτηνής», ξεκαθάρισε ότι η µειονότητα είναι «τουρκική», επειδή όπως είπε, «εδώ µιλιέταιη τουρκική γλώσσα».
«Η διατήρηση της µητρικής σας γλώσσας είναι το πιο ανθρώπινο δικαίωµά σας, όπως είναι και η θρησκεία σας.Το να µιλάνε ελληνικά οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης και εµείς να τους αποκαλούµε Ελληνες είναι το πιοφυσικό πράγµα επίσης», σηµείωσε και προέτρεψε και πάλι τους µουσουλµάνους της Θράκης να διεθνοποιήσουν τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου