26 Μαρτίου 2011

"ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ...ΠΛΗΡΩΝΩ"






 Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή στις ακραίες αποδοκιμασίες κατά πολιτικών

Από τα γιαούρτια στο κίνημα... Πληρώνω





Πόλεμο έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση απέναντι στις ακραίες αποδοκιμασίες από ομάδες πολιτών, τις οποίες καταγγέλλει ως υποκινούμενες, στα γιαουρτώματα και στις διαδηλώσεις έξω από οικίες πολιτικών. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «φασίζουσες συμπεριφορές» και για επανάληψη της στρατηγικής των «αντιτιθέμενων εξτρεμισμών» που είχε εκδηλωθεί στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 με θύμα τη Δημοκρατία. Το μέτωπο είναι διπλό καθώς στα αντιμνημονιακά χαρακώματα συναντώνται η Αριστερά και η Δεξιά σε μια σύμπραξη χωρίς άλλον πολιτικό ορίζοντα πέραν της κυβερνητικής φθοράς. Αυτόν τον προβληματισμό για την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας που συμβάλλει στον εκφασισμό της κοινωνίας μεταδίδουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους την τελευταία εβδομάδα όλα τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αποκόψει από την κοινωνία».



Η αντιπαράθεση του κ. Θ. Πάγκαλου με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στα άκρα, και πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη όμως συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μολονότι διατηρούν πιο χαμηλούς τόνους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής έχει καλέσει επανειλημμένως τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση γι΄ αυτά τα φαινόμενα αλλά εις μάτην. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να κάνει «δηλώσεις μετανοίας» επειδή «η κυβέρνηση φαντασιώνεται υποκινητές».



Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει τη στάση του αφού κρατά αποστάσεις από ενέργειες «λαϊκής αγανάκτησης και αυθόρμητου ακτιβισμού», ενώ εκτιμά ότι η τακτική της κυβέρνησης στοχεύει στην καταστολή του εργατικού κινήματος. Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη πλευρά, προσφέρει παρασκηνιακή κάλυψη στις αντιδράσεις και στις απεργίες των κλάδων των οποίων τα συμφέροντα θίγονται, αν και επισήμως διαφωνεί με τα προνόμιά τους και υποθάλπει κινήματα όπως το «Δεν πληρώνω» αλλά και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.



Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή στις «οργανωμένες ομάδες αποδοκιμασίας» των πολιτικών και εκφράζεται προβληματισμός για την αυξανόμενη έντασητων ακραίων συμπεριφορών και για το διαβρωτικό κλίμα που εξαπλώνεται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητικοί παράγοντες κλιμάκωσαν την αντίδρασή τους για τα φαινόμενα αυτά στοιχιζόμενοι πίσω από την επίσημη θέση ότι πρόκειται για πολιτικώς υποκινούμενες ενέργειες θέτοντας στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης έρχεται αντιμέτωπος με διαδηλωτές στις δημόσιες εμφανίσεις του, ζήτησε από τα στελέχη του να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία μειοψηφικών ομάδων. Αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο για όλους. Την περασμένη Τετάρτη, π.χ., ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος ακύρωσε την παρουσία του σε προγραμματισμένη εκδήλωση επειδή φοβήθηκε πιθανό γιαούρτωμα εξαιτίας της έντασης που υπάρχει για τις συγχωνεύσεις των σχολείων.



Η αντιπαράθεση ΠαΣοΚ - ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει διαστάσεις στη βάση των δύο κομμάτων. Ενδεικτικό παράδειγμα, η ακύρωση μιας κομματικής εκδήλωσης του ΠαΣοΚ Γλυφάδας εξαιτίας αγανακτισμένων πολιτών. Η οργάνωση «Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια», η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητη αλλά στελέχη του ΠαΣοΚ επιμένουν ότι προσδιορίζεται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οργάνωσε τις αντιδράσεις, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο αγώνας σήμερα περνάει από τον άκαμπτο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, το κίνημα της ανυπακοής για τα εισιτήρια και τα διόδια,το κίνημα ενάντια στους αυτοκινητόδρομους, τη μάχη ενάντια στο fast track και στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε καταδικάσει ξανά τις ακραίες αποδοκιμασίες κατά των πολιτικών, αυτή τη φορά όμως εκτιμήθηκε ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τα φαινόμενα αυτά εξαπλώθηκαν, με αποτέλεσμα κάθε δημόσια εμφάνιση του Πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών να συνοδεύεται από αποδοκιμασίες οι οποίες μεταδίδονταν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και ελάμβαναν διαστάσεις. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι, αν δεν ανακοπεί και δεν καταδικαστεί αυτή η τάση όσο είναι νωρίς, έπειτα δεν θα μαζεύεται και ενδεχομένως να πυροδοτήσει ξαφνική φωτιά στην κοινωνία. Επίσης, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αναγνωρίζουν ότι υπάρχει στην κοινωνία ένα αίσθημα αδικίας εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί και της αδυναμίας να παταχθεί η φοροδιαφυγή αλλά και οργή επειδή δεν έχει τιμωρηθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο για τα σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Ολα αυτά, λένε, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, δημιουργούν ένα υπόβαθρο ανοχής της κοινωνίας απέναντι σε φαινόμενα που υπό άλλες συνθήκες θα αφύπνιζαν τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών.




Πηγη
"ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου