Χωρίς απόφαση για την την εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, εξαιτίας των αντιρρήσεων που πρόβαλε η Τουρκία, έληξε τελικά η μαραθώνια συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας που ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε, πάντως, την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, κάτι που προϋποθέτει στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης. Παράλληλα, για το θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
«Όχι» από την Τουρκία
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Τουρκία, που είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έθεσε προσκόμματα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών - μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν και σήμερα θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της Συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Κάποιες χώρες - μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ ως οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής δεν κατάφερε να λάβει απόφαση για τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη.
Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της Συμμαχίας στον αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη - μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει «προεξέχοντα ρόλο», στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χώρες - μέλη τις επόμενες ημέρες.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει την δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσαν λίγο πριν από τις 21:00 την Κυριακή, οι δυνάμεις του Καντάφι.
Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί συμμαχικών δυνάμεων κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν δεν αναγνωρίζουν την εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες ο συνταγματάρχης Καντάφι.
Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε διότι αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των συμμαχικών δυνάμεων.
Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων, ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο.
Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.
Πηγη
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου