28 Μαρτίου 2011

ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΩΣ ΤΟ 2046 ΤΟ "ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

 «Ελ. Βενιζέλος»








 Η επέκταση κατά 20 χρόνια της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) θα συνδυαστεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κατά 20%. Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου το οποίο προωθεί ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ.Χριστοδουλάκης.



Την εβδομάδα που πέρασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να προσλάβει την Εθνική Τράπεζα και την ΒΝΡ Ρaribas ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους και για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τη Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα ως νομικό σύμβουλο.



Ο ρόλος των συμβούλων είναι να «τρέξουν» σε πρώτη φάση τη χρονική επέκταση της σύμβασης με τη γερμανική Ηochtief κατά 20 χρόνια και σε δεύτερη φάση την πώληση του 20% του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών. Πρώτη τους δουλειά είναι να αποτιμήσουν την επιμήκυνση της σύμβασης από το 2026 ως το 2046. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αποκρύψουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ.



Η δεύτερη φάση προβλέπει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού το 2012 για την πώληση ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Σήμερα το Δημόσιο έχει στην κατοχή του το 55% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Ηochtief το 40%.

Παρ΄ ότι η γερμανική εταιρεία φαίνεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρει στα χέρια της το επιπλέον ποσοστό (και να φθάσει το 60%) η κυβέρνηση προτιμά τη λύση του διαγωνισμού, ο οποίος ασφαλώς και δεν αποκλείει το ενδιαφέρον των Γερμανών. Σε αυτή τη φάση πάντως- το 2012- δεν προβλέπεται απομείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΔΑΑ κάτω από το 33%.





Πηγη
"tovima.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου