Σε θολό τοπίο η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης
Η δήλωση της Μέρκελ ότι δεν αναμένει λύση από την Σύνοδο της Πέμπτης, «πάγωσε» την Αθήνα
Σε θολό τοπίο εξακολουθεί να αναζητείται η δυνατότητα για την εξεύρεση ουσιαστικής διεξόδου από την κρίση χρέους στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Η αβεβαιότητα δημιουργεί ιδιαιτέρως βαριά ατμόσφαιρα στους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικώς έπειτα και από τη χθεσινή «προειδοποίηση» της κυρίας Μέρκελ, η οποία έσπευσε να προετοιμάσει κάθε «ενδιαφερόμενο» ότι στη σύνοδο της Πέμπτης δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αλλά ένα βήμα προς κάποια λύση, κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το χειρότερο σενάριο: η μη λύση
Η δήλωση αυτής γερμανίδας καγκελαρίου έπεσε σαν βόμβα στα κυβερνητικά γραφεία, δεδομένου ότι περίπου την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος σημείωνε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ ότι το χειρότερο σενάριο για την σύνοδο κορυφής θα είναι να μην υπάρξει αποτελεσματική λύση.
Με βάση όλα αυτά, οι διαβουλεύσεις είναι σαφές ότι θα συνεχίζονται έως και την τελευταία στιγμή και πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η σύνοδος της Πέμπτης δεν θα τελειώσει ούτε εύκολα, ούτε και σύντομα.
Εν όψει αυτών, ο κ. Παπανδρέου είχε χθες το απόγευμα έναν νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους εξέθεσε τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στη σύνοδο κορυφής και άκουσε τις προτάσεις τους.
Νέες επικοινωνίες με τους αρχηγούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους κκ. Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τσίπρα και στην κυρία Αλέκα Παπαρήγα τις εθνικές γραμμές, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
- την διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους,
- την παροχή δυνατοτήτων εξυπηρέτησής του
- να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών και των ήδη επιβαρυμένων κοινωνικών ομάδων
- την διασφάλιση της ρευστότητας και την προστασία του τραπεζικού συστήματος, όποια λύση κι αν τελικώς επιλεγεί.
Κατά πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον κ. Αντ. Σαμαρά διήρκεσε λιγότερα από πέντε λεπτά και κατά τη διάρκειά της, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέθεσε την αντίθεσή του με την επιλογή του selective default. Νωρίτερα χθες πάντως, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή της κυβέρνησης, χωρίς πάντως να θέλουν να απορρίψουν ή να συμφωνήσουν εκ προοιμίου με οποιαδήποτε λύση.
Διαφορετικά χαρακτηριστικά είχε η συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΛαΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη. Η διάρκειά της ήταν περίπου 15-20 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη συμμετοχή ιδιωτών και πρότεινε στον πρωθυπουργό να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και να τολμήσει να πεί «όχι» σε όποια λύση δεν κρίνεται επαρκής για την έξοδο της χώρας από τη δίνη του χρέους.
Σε διαφορετικό κλίμα απ' ό,τι συνήθως έγινε και η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε μεν την διαφωνία του με την πολιτική που έχει ακολουθήσει έως σήμερα η κυβέρνηση και την αναποτελεσματικότητα των λύσεων που επιβλήθηκαν, επεσήμανε όμως ότι στην παρούσα συγκυρία και όποια κι αν είναι η εκδοχή που θα αποφασιστεί στη σύνοδο της Πέμπτης, αυτό που θα πρέπει να διεκδικήσει πάση θυσία ο κ. Παπανδρέου είναι η παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ευρώπης για τις καταθέσεις στις τράπεζες.
Την πάγια αντίθεσή της με την επιβάρυνση των πολιτών για χρέη του τραπεζικού συστήματος, εξέφρασε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.
Παράλληλα, τηλεφωνικές επικοινωνίες με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Φ. Κουβέλη είχε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
"ΒΗΜΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου