Επενδυτική «επίθεση» στην Ελλάδα ετοιμάζουν γερμανικές επιχειρήσεις, ύστερα και από παρότρυνση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Η αναφορά σε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από το επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να μην δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες. Ωστόσο, η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους.
Ασφαλώς, η Ελλάδα δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη επενδυτικό Ελντοράντο για τις εταιρείες του εξωτερικού. Όμως, οι τιμές «ευκαιρίας» στις οποίες αναμένεται να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορούσαν παρά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επιχειρηματιών.
Σ’ αυτή τη φάση, την Ελλάδα κοιτάζουν κυρίως επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν μέγεθος και πόρους ικανούς να χρηματοδοτήσουν την παρουσία τους στη χώρα μας, έως ότου η οικονομία επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η επένδυσή τους αρχίσει να αποδίδει. Επιπλέον, οι όμιλοι αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να ριχτούν σε μια άνιση μάχη με την ελληνική γραφειοκρατία ή τη διαφθορά του δημοσίου τομέα. Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν όση επιρροή διαθέτουν για να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργήσουν σε περιβάλλον φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις από εκείνο που έως τώρα προσέφερε η Ελλάδα. «Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν εντελώς διαφορετικές επιχειρηματικές κουλτούρες. Όσο η Ελλάδα δεν υιοθετεί τουλάχιστον κάποια από τα γερμανικά πρότυπα, η προθυμία για επενδύσεις θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα», είπε σε δημοσιογράφους ο Ρέσλερ.
Πράγματι, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας με εκπροσώπους των 20 ισχυρότερων επιχειρηματικών ενώσεων της χώρας του, το μήνυμα των επιχειρήσεων ήταν σαφές: παρότι έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν στην τόνωση της ελληνικής ανάπτυξης, η γραφειοκρατία και η διαφθορά λειτουργούν αποτρεπτικά. Αν και σ’ αυτή την πρώτη διερευνητική σύσκεψη δεν ανελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, εντούτοις ο Ρέσλερ ανακοίνωσε ότι με μια ολιγομελή επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 15 Αυγούστου.
«Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται κυρίως να επενδύσουν στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των αυτοκινητοδρόμων», είπε ο Ρέσλερ. Ψηλά στις προτεραιότητές τους είναι επίσης άλλα projects υποδομών, όπως η κατασκευή νέων αεροδρομίων αλλά και οι ευκαιρίες στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον οργανισμό Invest In Greece, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται αυξημένες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν επίσης σε τομείς όπως τα τρόφιμα και ποτά, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι κατασκευές και οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες.
Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011, η καθαρή εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα ανήλθε σε 308 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές επεδίωξαν μεταξύ άλλων να επωφεληθούν και από το fast track.
Επικοινωνίες και ενέργεια στο στόχαστρο των Γερμανών
Όπως εξήγησε μιλώντας στους Financial Times ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ, παρουσία στην Ελλάδα έχουν περίπου 150 γερμανικές επιχειρήσεις. Όμως αυτή αφορά κυρίως εμπορικές δραστηριότητες. «Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εταιρείες που να παράγουν τα προϊόντα τους εδώ, κι αυτό είναι το πρόβλημα».
Βέβαιο είναι ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να διευρύνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, συμμετέχοντας και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αρκεί βέβαια το τίμημα να είναι «το σωστό». Την αρχή έκανε η Deutsche Telekom, που απέκτησε επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ αντί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γερμανικός κολοσσός της ενέργειας RWE θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μονάδες της ΔΕΗ. Αρκετές γερμανικές επιχειρήσεις, που πρωταγωνιστούν σε τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν κρύβουν πόσο ελκυστική θεωρούν την ελληνική αγορά. «Μία προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να σπρώξουμε τις μεσογειακές χώρες να πάρουν μέρος στη στροφή μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή. Η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο από όσες εμείς στη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σ’ εμάς», έχει δηλώσει σχετικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Άλλες πληροφορίες θέλουν τον ΟΣΕ, το Θριάσιο αλλά και τις επικερδείς business των σκουπιδιών να βρίσκονται στο στόχαστρο ισχυρών γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον τσεχικό Τύπο, η Siemens σκοπεύει από το 2012 να μεταφέρει εργοστάσιό της που παράγει ηλεκτρικές ασφάλειες και απασχολεί 110 άτομα από την Ανατολική Βοημία στην Ελλάδα.
Ιππόδρομος και νερά στους Γάλλους
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το Παρίσι πρωτοστατεί στην ευρωπαϊκή προσπάθεια στήριξης της χώρας μας. Οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι πρώτες που διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, ανταλλάσσοντας τα ομόλογα των 15 δισ. ευρώ που έχουν. Ενώ οι γαλλικοί όμιλοι είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί το ύψους 50 δισ. ευρώ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η Suez, που ήδη έχει παρουσία στην ΕΥΑΘ, επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό της. Και οι γαλλικοί ιππόδρομοι (λέγεται ότι) ενδιαφέρονται για τον ΟΔΙΕ.
Οι Κινέζοι στα λιμάνια
Γνωστό είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων να διευρύνουν την παρουσία τους στα ελληνικά λιμάνια. Από κοντά παρακολουθούν εταιρείες νορβηγικών συμφερόντων τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και την Κρήτη. Αισθητή είναι το τελευταίο διάστημα η παρουσία και τσεχικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με τον χρηματοοικονομικό όμιλο PPF να αποκτά μειοψηφικό ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς και να αναζητά επενδύσεις στο real estate. Η CEZ δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΗ.
Και όλοι... για τον ΟΠΑΠ
Όμως, το «διαμάντι» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ο ΟΠΑΠ, αναμένεται να προσελκύσει ενδιαφέρον από όλη την Ευρώπη. Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει τελικά γνώμη για την πώληση του 34% του οργανισμού, στους πιθανούς αγοραστές θα μπορούσαν να περιληφθούν: η βρετανική William Hill, η ιταλική Lottomatica, η αυστριακή Novomatic και τα private equity funds Apax Partners και KKR.
"ΙΣΟΤΙΜΙΑ"