22 Φεβρουαρίου 2012

Τη μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, παρουσίασε στην Βουλή ο Ν. Σηφουνάκης





Τη μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού όρμου παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Σηφουνάκης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, η παράδοση των οριστικών μελετών προβλέπεται για τον Οκτώβριο του 2012 και η ολοκλήρωση του έργου - ύψους 200-250 εκατ. ευρώ περίπου - προβλέπεται για το τέλος του 2014.



Η παρουσίαση από τον κ. Σηφουνάκη αναλυτικά:



«Το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου θα είναι το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο τις τελευταίες δεκαετίες και ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη. Το έργο αξιοποιεί συνολική έκταση 760 στρεμμάτων που εκτείνεται από τον ΣΕΦ μέχρι το Δέλτα Φαλήρου.



Περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων, τη μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου TAEKWONDO σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, τη μετατόπιση και υποβάθμιση της παραλιακής λεωφόρου, την υλοποίηση της αντιπλημμυρικής προστασίας των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας και τη διαμόρφωση της περιοχής σε αστικό πάρκο στη βάση ενός πρότυπου σχεδιασμού που εκπονήθηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και καθηγητή μου στο Πολυτεχνείο της Γένοβας, Renzo Piano.



Επιπρόσθετα, προβλέπονται οι όροι για τη βιώσιμη λειτουργία των έργων, δηλαδή οι τρόποι κάλυψης των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών της συντήρησής τους.



Το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2014. Στην ουσία, δηλαδή, μιλάμε για ένα πρόγραμμα ανάπλασης που, εκτός από τα έργα, περιλαμβάνει τη θεσμική διαδικασία σχεδιασμού της έκτασης, τις τεχνικές μελέτες και το διαγωνισμό παραχώρησης του συνεδριακού κέντρου με τις λοιπές εγκαταστάσεις αναψυχής. Την εποπτεία του προγράμματος έχουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και η Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) που είναι και ο διαχειριστής της έκτασης για λογαριασμό του Δημοσίου».



Αναλύοντας το ιστορικό της μελέτης ανάπλασης του Φαληρικού, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε: «Η πρώτη πράξη θέσπισης του προγράμματος έγινε τον Απρίλιο του 2010 με το άρθρο 11 του Ν.3843/2010. Στη συνέχεια, ζητήσαμε τη συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχου, ως χορηγού, προκειμένου να εκπoνηθεί η μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από τον Renzo Piano γιατί ήταν εκείνος που είχε ολοκληρώσει τη μελέτη και το masterplan για την ανέγερση της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και του κτιρίου της Όπερας στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου. Και πράγματι, το Ίδρυμα Νιάρχου ανταποκρίθηκε, η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στον Renzo Piano.



Με την Τίνα Μπιρμπίλη πήγαμε στην Γένοβα - όπου βρίσκεται το studio του αρχιτέκτονα- και μας παρουσίασε το masterplan και την προμελέτη ανάπλασης του Φαληρικού. Η πρότασή του μας εντυπωσίασε: ο παράκτιος χώρος με την πλαζ στις Τζιτζιφιές, στο Νέο Φάληρο και το Μοσχάτο, που έχει καταστραφεί με τις υπερυψωμένες επιχώσεις από την εποχή της χούντας, εμφάνιζε επιτέλους μια τελείως διαφορετική εικόνα. Η μελέτη masterplan (Προκαταρκτικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης) - που ολοκληρώθηκε και με τη συνδρομή ελληνικών μελετητικών γραφείων – παρουσιάστηκε επιτόπου στο Φάληρο, στις 30.06.2011, στους τοπικούς άρχοντες, στους Δημάρχους της περιοχής και στα Μ.Μ.Ε., παρόντος του R. Piano, ο οποίος ανέλυσε την φιλοσοφία της πρότασης.



Ωστόσο, επειδή ο Ν.3843/2010 ψηφίστηκε πριν από την εκπόνηση της μελέτης Piano, ο κ. Σηφουνάκης εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος: «για να προλάβουμε τους χρόνους ωρίμανσης του έργου και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ζητήσαμε από τον Piano να μας δώσει -έστω και στη φάση της προμελέτης που βρισκόταν- τη δόμηση που προβλέπεται συνολικά στα 600 στρέμματα του χώρου περίπου. Έτσι, στο νόμο που ψηφίσαμε πέρσι, τον Ν. 3843, προβλέπονται 2.500 m2 νέα δόμηση και κάλυψη 5.500 m2. Ωστόσο, η οριστική μελέτη έδωσε νέες προτάσεις σχεδιασμού όπως οι προβλήτες στη θάλασσα με αναψυκτήρια και εστιατόρια, η διαμόρφωση τριών λειτουργικών ενοτήτων –φύση, πολιτισμός, αθλητισμός - με ανάλογες χρήσεις και απαιτήσεις εξυπηρέτησης, οι ειδικές εικαστικές κατασκευές και οι υπαίθριες δραστηριότητες.



Επιπρόσθετα, κατά τη διαβούλευση επί της μελέτης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης αναδείχθηκε - και από τους φορείς – η κυρίαρχη απαίτηση για τη βιώσιμη λειτουργία του πάρκου ώστε να αποτελεί έναν ελκυστικό και ασφαλή προορισμό για τους χρήστες του και να μπορεί να αποφέρει έσοδα ικανά για τη χρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησής του.



Ταυτόχρονα, τα πρώτα αποτελέσματα της τεχνικοοικονομικής μελέτης κατέδειξαν ότι - με τα έως τότε δεδομένα - η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα και έπρεπε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες και τα πολεοδομικά μεγέθη σχεδιασμού. Έτσι, προέκυψε η αύξηση στον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης - από τα 2.500τμ στα 4.000τμ - στην ζώνη Ι της ανάπλασης που ενσωματώνει και τις κατασκευές επί των προβλητών. Αναλογικά προέκυψε αύξηση στη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη από 5500τμ σε 8600τμ κάλυψης. Επιπλέον, και επειδή στον νόμο 3843 είχε παραβλεφθεί η σχετική ανάγκη, με την τροποποιητική διάταξη επετράπη η δημιουργία ανοιχτών στεγάστρων για υποδοχή υπαίθριων δραστηριοτήτων με προστασία από τα φυσικά στοιχεία, αλλά και για την ενεργειακή εξυπηρέτηση του πάρκου, με μηδενική δόμηση και κάλυψη 6.400τμ.».



Το συνολικό κόστος των μελετών είναι 2.280.000 € + ΦΠΑ. Έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), και ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, η παράδοση των οριστικών μελετών προβλέπεται για τον Οκτώβριο του 2012 και η ολοκλήρωση του έργου - ύψους 200-250 εκατ. ευρώ περίπου - προβλέπεται για το τέλος του 2014.
 
πηγη
"Ισοτιμια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου