Για την Τετάρτη μετατέθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.
O Λουκάς Παπαδήμος συναντάται με τους εκπροσώπους της τρόικα για να οριστικοποιηθεί το κείμενο, που θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα. Νωρίτερα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Ακερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάθεση της σύσκεψης οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν λάβει μέχρι λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξης της συνάντησης των σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα.
Εν τω μεταξύ όρους για να συναινέσει στη νέα σύμβαση θέτει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Δεν μπορούμε να πάμε να πούμε ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς να έχουμε τη διαβεβαίωση της Πολιτείας, ότι η νέα σύμβαση είναι σύννομη», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ γνωστοποίησε ότι με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησε να έχει απαντήσεις από θεσμικά όργανα όπως η Τράπεζα της Ελλάδας για το αν τα νέα μέτρα θα βγάλουν, όπως είπε, τη χώρα από το λαβύρινθο.
Ψαλίδι σε μισθούς - συντάξεις
Απ' τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχουν κλειδώσει δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 3 δισ ευρώ ενώ απομένουν γύρω στα 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα οποία θα προέλθουν από ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα: είτε με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, είτε με περικοπές στις κύριες συντάξεις, ή ακόμα και συνδυαστικά.
Παράλληλα η μάχη χάθηκε για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%, και παράλληλα θα "κλειδώσουν" οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Στον αντίποδα φαίνεται να έχει σωθεί ο 13ος και 14ος μισθός καθώς και η μετενέργεια.
“Κατ' επείγον”
Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης είχαν νωρίτερα ειδοποιηθεί ότι εφόσον τελείωνε νωρίς η σύσκεψη των αρχηγών θα ακολουθούσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή. Η συνεδρίαση αυτή ενδεχομένως πλέον να γίνει την Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η ελληνική πλευρά από την τρόικα αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα επικύρωσης της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι, όπως διαμηνύουν οι δανειστές της χώρας, η συμφωνία θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμη. Η ημερομηνία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Κάτι για το οποίο έχουν συζητήσεις αυτή την ώρα ο κ.Παπαδήμος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το νέο μνημόνιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αντιδράσεις
«Η ελληνική πλουτοκρατία και η τρόικα έχουν βρει πρόθυμους παπάδες - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καρατζαφέρη - και αξιοποιούν την ευκαιρία για να θάψουν εδώ και τώρα ζωντανούς τους εργαζόμενους, να τους αφαιρέσουν στοιχειώδη δικαιώματα", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας: "Όσο πλησιάζει η στιγμή της αποκάλυψης του αποτρόπαιου αντιλαϊκού έργου τους, τόσο πιο αισχρός και άθλιος γίνεται ο εμπαιγμός του λαού με τις δήθεν διαπραγματεύσεις και τόσο πιο κυνικά τα τρομοκρατικά διλήμματα που εκτοξεύουν".
Για επαίσχυντη δανειακή σύμβαση κάνει λόγο, σε ερώτησή του, στη Βουλή, προς τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως τα νέα μέτρα οδηγούν σε πολλαπλασιασμό της ύφεσης και σε βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων.
Στον αντίποδα την ανάγκη να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο επικεφαλής της ομάδας των φιλελεύθερων ευρωπαίων δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ, με την κυρία Μπακογιάννη να κατηγορεί την Αριστερά ότι κλείνει το μάτι στη δραχμή χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες.
Να εξαντληθούν τα όρια διαπραγμάτευσης, αλλά επ' ουδενί (να έχουμε) χρεοκοπία της χώρας και επιστροφή στη δραχμή, ανέφερε, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
"Ισοτιμια"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου