Στη χώρα μας οι καταιγίδες διαδέχονται η μια την άλλη, φέρνοντας η κάθε μια μαζί της ανησυχία, αγωνία και αυτή την καταιγίδα που θα τη διαδεχτεί. Ζούμε σε μια άρρωστη και διαλυμένη κοινωνία στην οποία, σε όλα σχεδόν τα ανθρώπινα, κυριαρχεί ρευστός φόβος. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν το παρόν και χάνουν τη διάθεση να ελπίζουν. Η κοινωνία μας έγινε ένα κοιμητήριο ιδεών και ελπίδας και έχει καταστραφεί από ό,τι καταστράφηκε εντός της… Η ανάκληση του παρελθόντος θυμίζει στους ανθρώπους το χαμένο επίπεδο ζωής και την υπέρβαση, σχεδόν από όλους, των ορίων.
Το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην απελπιστική κατάσταση που βιώνουμε δεν έχει αναλυθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα, αν και η αλήθεια είναι μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης.
Μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει τα στοιχειώδη προβλήματα της ύπαρξής της γίνεται έρμαιο των κερδοσκόπων και των δανειστών της.
Οι λύσεις για το πρόβλημα της χώρας είναι λύσεις πόνου και πρέπει να επιλεγεί η λιγότερο επώδυνη στην οποία να μπορεί να υπάρξει μια «ρωγμή ελπίδας». Η λύση που θα επιλεγεί έχει δύο σκέλη: εκείνο που εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και εκείνο που σχετίζεται από τους δανειστές μας.
Η εσωτερική συνιστώσα της λύσης πρέπει να περιλαμβάνει: εκπαίδευση κύρους, αποτελεσματικές κρατικές δομές, διαφάνεια, αξιοκρατία, φωτισμένους πολιτικούς που να διαθέτουν γνώση, θάρρος και διανοητική εντιμότητα, και υπεύθυνους πολίτες.
Η εξωτερική συνιστώσα διαμορφώνεται από την αξιοπιστία της χώρας και τα σημεία των καιρών. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν είναι με το μέρος της. Οι ανευθυνότητες που κυριάρχησαν από τους πολιτικούς της, τα ελλείμματα και το υπερβολικό χρέος, η αποκάλυψη του πρωτοφανούς κλίματος διαφθοράς, η διεθνής κρίση και η ανίκανη Ε.Ε. με τους μικρούς ηγέτες, της αφαιρούν βαθμούς διαπραγματευτικής ελευθερίας και πειστικών παρεμβάσεων.
Κάτω από δύσκολες συνθήκες αναζητείται λύση, η οποία θα φέρει μαζί της δανεισμό και πόνο… Η λύση δόθηκε μέσα σε καπνούς και την διάλυση των κομμάτων εξουσίας!
Το πρόβλημα που εγείρεται είναι η αποδοχή και η αξιοποίησή της. Η αποδοχή είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται απογοήτευση από την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους και δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά της. Για την προοπτική αποδοχής απαιτούνται: όλη η αλήθεια για την κατάσταση της χώρας, γιατί η αλήθεια έχει τη δική της δύναμη, η ανάλυση των πιθανών λύσεων και η σύγκριση μεταξύ τους και τέλος η συνεισφορά της πνευματικής ηγεσίας και των Μέσων Ενημέρωσης. Χωρίς τη βοήθεια των ΜΜΕ και της διανόησης, η σύγχυση θα μεγαλώνει, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όσον αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της λύσης που έχει επιλεγεί, αυτή εξαρτάται από τη σύνδεσή της με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, την έξυπνη διαχείριση της γνώσης και την καθαρότητα των πολιτικών κομμάτων. Οι δυνατότητες υπάρχουν, η συμπόρευση λαού και πολιτικής ηγεσίας είναι το ζητούμενο.
Το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Είναι η άτυχη γενιά, που της έλαχε να δει να συμπίπτουν στο πέρασμά της από τη ζωή, όλα τα γεγονότα που γεμίζουν μελαγχολία ένα ολόκληρο λαό και ακυρώνουν τη διάθεση του ονείρου. Σε συνθήκες δύσκολες, ανάλογες με εκείνες της γενιάς που θεμελίωσε τη σημερινή Ελλάδα, θα πρέπει να δει τον κόσμο με μια καθαρή ματιά για έναν κόσμο του μέτρου.
Η λύση ανάγκης που έχει επιλεγεί πρέπει να αξιοποιηθεί, τόσο για την οργάνωση της κοινωνίας μας όσο και για τη θεμελίωση προοπτικής…
Οι παθογένειες του παρελθόντος είναι πολλές και είναι «εν πολλοίς» υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Πρέπει να διδαχτούμε απ’ αυτές. Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το παρελθόν, μπορούμε όμως να διδαχτούμε απ’ αυτό και ν’ αλλάξουμε.
Στους προγόνους μας, η Ευρώπη (και ο κόσμος ολόκληρος) οφείλει την πειθαρχία του πνεύματος, από την οποία γεννήθηκε η επιστήμη. Στις μέρες μας, η Ευρώπη λοιδορεί τη χώρα μας και ξεχνάει ότι αυτή ταλανίζεται από τα μεταναστευτικά ρεύματα, τις αμυντικές δαπάνες και τις πληγές που διαδέχτηκαν τις θυσίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Έλληνας όταν απειλείται μεγαλουργεί. Είναι καιρός, με έκδηλα και απειλητικά τα σημεία των καιρών, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία μας και την περιπέτεια της πατρίδας μας… και να πορευτούμε ενωμένοι. Είναι η μόνη δυνατότητα που μπορεί να μας σώσει…
Ο κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
πηγη
το ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου