Οι υποβαθμίσεις από τους οίκους επιδεινώνουν την κρίση, συμπεραίνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κάθε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκαλεί την αύξηση του κόστους δανεισμού της κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Είναι η πρώτη φορά που και με επίσημη μελέτη της ΕΚΤ επιβεβαιώνεται η άποψη ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σπρώχνοντας τις χώρες ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν ακολουθούν απλά τις αγορές, αλλά και τις οδηγούν, διαπίστωσε η ΕΚΤ. Και μάλιστα, οι υποβαθμίσεις τους έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, πέραν αυτής την οποία αφορούν άμεσα.
«Κατά μέσο όρο, η υποβάθμιση της αξιολόγησης μιας χώρας κατά μία βαθμίδα από την Standard & Poor's σχετίζεται μα την αύξηση των spreads των ομολόγων κατά 98 μονάδες βάσης για την Ελλάδα, 65 μονάδες βάσης για την Ιρλανδία και 33 μονάδες βάσης για την Πορτογαλία», αναφέρει η μελέτη.
Επιπλέον, η ΕΚΤ απέδειξε ότι πολύ συχνά, οι οίκοι άγονται και φέρονται από τις τάσεις των αγορών. Μελετώντας στοιχεία από το Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2011, διαπιστώθηκε ότι μια αναπάντεχη αύξηση των spreads των ομολόγων κατά 100 μονάδες βάσης αρκούσε και με το παραπάνω για να υποβαθμίσει ένας οίκος τις προοπτικές της Ιρλανδίας σε αρνητικές. Περίπου το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η S&P έχει υποβαθμίσει την Ελλάδα επτά φορές από τον Ιανουάριο του 2009, από το A στο CC (δηλαδή junk). Το κόστος δανεισμού της χώρας στη 10ετία, μέσω της αγοράς ομολόγων, αυξήθηκε στο διάστημα αυτό από κάτω του 5% που ήταν, σε επίπεδα υψηλότερα του 35%.
Μάλιστα, η μελέτη της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι υποβαθμίσεις της Ελλάδας επέφεραν αισθητή αύξηση του κόστους δανεισμούς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
"Ισοτιμια"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου