22 Φεβρουαρίου 2012

Πως γίνεται το ¨κούρεμα¨ του χρέους. Ποια είναι τα επιτόκια







Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της προβλέπει την απομείωση κατά 53,5% της αρχικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν, η οποία αντιστοιχεί σε κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας.



Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν στην αύξηση της συμμετοχής τους στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αφού η απομείωση που είχε συμφωνηθεί μέχρι χθες έφθανε το 50%. Οι πραγματικές απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές θα ξεπεράσουν το 70%.






Οι πιστωτές θα λάβουν νέους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους για το 31,5% της αρχικής αξίας, βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 15% και το υπόλοιπο 53,5% της αρχικής αξίας θα απολεσθεί.







Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν χρόνο ωρίμανσης από 11 έως 30 χρόνια και με κυμαινόμενο επιτόκιο.



Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.



Οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν επίσης συμπληρωματικούς τίτλους η απόδοση των οποίων θα είναι συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, και κατά συνέπεια θα αυξηθεί εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιωθεί ταχύτερα από το προβλεπόμενο.



Η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών, η οποία εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών από τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και τον επικεφαλής της BNP Paribas, προειδοποίησε ότι το κείμενο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε σήμερα το πρωί πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν στο σύνολο των μελών της, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία, η απάντηση των οποίων θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.
 
πηγη
"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου