Χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής
Πήλινα αντικείμενα της γεωμετρικής εποχής
Παρ΄ότι μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας και πολιτισμού, η Αθήνα είναι η μόνη ίσως πρωτεύουσα του κόσμου, που δεν έχει το δικό της μουσείο. Τεράστια έλλειψη για την κάλυψη της οποίας όμως το υπουργείο Πολιτισμού έχει μεριμνήσει από χρόνια κάνοντας προχθές ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση: Την έγκριση του οριστικού κτιριολογικού προγράμματος του μουσείου και των βασικών μουσειολογικών αρχών του, η οποία δόθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Με αυτές τις προδιαγραφές, τον Δεκέμβριο ή Ιανουάριο μπορεί να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, με τον τελικό νικητή να συντάσσει την μελέτη του μουσείου, η οποία χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Η ανέγερσή του θα γίνει σε δημόσιο κτήμα της περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος σε χώρο 30 στρεμμάτων, που έχει προαποφασισθεί. Στα χαρτιά άλλωστε το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών έχει ήδη ιδρυθεί με υπουργική απόφαση του 1989. Σε καιρούς δύσκολους οικονομικά ωστόσο μοιάζει αδύνατο να φθάσει το έργο ως την υλοποίησή του, κάτι που όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο, έτσι ήδη προσανατολίζονται στην αναζήτηση χορηγών.
Περί τις 100.000 είναι τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αθήνα, αντικείμενα που παραμένουν επί δεκαετίες στις αποθήκες, αριστουργήματα της τέχνης, έργα - σταθμοί για την ιστορία της πόλης και τον πολιτισμό της αλλά και μικρές μαρτυρίες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που κατοίκησαν σε αυτή την πόλη από την Προϊστορική εποχή έως σήμερα. Και όλο πληθαίνουν καθώς η αρχαιολογική έρευνα δεν σταματά. Οπως ανέφεραν λοιπόν, στο συμβούλιο οι υπεύθυνες για το κτιριολογικό πρόγραμμα κυρίες Μαρία Λαγογιάννη, Ανδρονίκη Μιλτιάδου και Εφη Μπαζιωτοπούλου - Βαλαβάνη το μουσείο θα καλύπτει 15.500 τ. μ. συν 1.450 τ. μ. εξωτερικών διαμορφώσεων ενώ θα διαθέτει υπόγειο πάρκιν 3.000 τ. μ.
Το μουσείο θα είναι διαχρονικό καθώς θα παρακολουθεί την ιστορία της Αθήνας ως το 1830, την ίδρυση δηλαδή του νέου ελληνικού κράτος και τον ορισμό της ως πρωτεύουσα. Θα παρουσιάζονται δηλαδή και η Ρωμαϊκή εποχή, η Πρωτοχριστιανική, η Βυζαντινή, η εποχή της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας ως και η νεώτερη. Γι΄αυτό η μόνιμη έκθεση, η οποία θα αναπτυχθεί σε εννέα θεματικές ενότητες, θα δίνει όψεις της διαχρονικής πολιτισμικής εξέλιξης της Αθήνας αφηγούμενη με τεκμήρια τη ζωή των κατοίκων της.
Η ανέγερση του μουσείου αναμένεται να αναβαθμίσει όλη την περιοχή, η οποία παρ΄ότι περιλαμβάνει την Ακαδημία του Πλάτωνος, σήμερα έχει καταστραφεί. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας πάντως, έκτασης 130 στρεμμάτων, ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις, όπως ανέφερε στο συμβούλιο η γγ του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη ενώ συνεχίζονται τα έργα για την αναβάθμισή του.
Μία μικρή γεύση του μελλοντικού μουσείου άλλωστε θα παίρνουν σε λίγο οι επισκέπτες από την έκθεση σαρκοφάγων και αρχιτεκτονικών μελών, που θα εγκατασταθεί σε χώρους καλυμμένους με στέγαστρα.
Μαρια Θερμου
πηγη
"το βημα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου