Νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Λουκάς Παπαδήμος. Σύσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα με τον Λουκά Παπαδήμα. Την Παρασκευή η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.
Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ η πρώτη, ενενηντάλεπτης διάρκειας, σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΛΑΟΣ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τη δομή της νέας κυβέρνησης.
Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμέσως μετά μίλησε για δημιουργική συνεργασία και σημαντική πρόοδο, η οποία επετεύχθη. «Η συνάντηση ήταν ουσιαστική», είπε και τόνισε ότι «η ΝΔ θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη της στη νέα κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς αν θα είναι δύο ή τρία, απάντησε: «Είναι αρκετά;».
Από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στη συνάντηση παραβρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία, στα οποία αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία τους είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, και, ίσως, το Εθνικής Άμυνας.
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμου
Ο ακαδημαϊκός, οικονομολόγος και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςκ. Λουκάς Παπαδήμος έλαβε το μεσημέρι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.
Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο, Παρασκευή, στις 14.00 και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα έχει ως αποστολή «την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών «επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρία της Δημοκρατίας: «Επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, συμφωνήθηκε ότι το έργο είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26 ης Οκτωβρίου και η πραγματοποίηση των οικονομικών μέτρων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατόπιν έδωσε εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Λουκά Παπαδήμο».
Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται σε μαραθώνιο επαφών με τα πολιτικά κόμματα και τα πρόσωπα που πρόκειται να αναλάβουν υπουργοί, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου Κ. Παπούλια. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαρά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.
«Έρχομαι για 3η φορά και ελπίζω να είναι η τελευταία» δήλωσε κατά την άφιξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
«Σήμερα είναι μία καλή μέρα», ακούστηκε να λέει ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Όπως έγινε γνωστό, χθες βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε με τον κ. Παπαδήμο.Στη συνέχεια εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος κατέφθασε λίγο μετά τις 12, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν είχε θέσει όρους προς τα κόμματα.
Εξαιτίας των εξελίξεων ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέβαλε την επίσκεψή του στη Χίο και παραμένει στην Αθήνα.
«Είχε γίνει πρόταση από τον κ. Παπανδρέου για τον κ. Παπαδήμο, στον κ. Σαμαρά και είχε απορριφθεί»
Επέμεινε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει αρχικά στον Αντώνη Σαμαρά τον Λουκά Παπαδήμο και ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αρνηθεί.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε χαρακτηριστικά: «Είχε γίνει πρόταση από τον κ. Παπανδρέου για τον κ. Παπαδήμο, στον κ. Σαμαρά και είχε απορριφθεί σε προγενέστερο στάδιο. Αμέσως μετά μάθαμε ότι η ΝΔ δεν είχε πρόβλημα με τον κ. Παπαδήμο και κάποια υπόλοιπα ονόματα. Μετά έγιναν οι επικοινωνίες και υπήρξε η επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής Παπαδήμου. Αμέσως μετά, υπήρξε επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά και μείναμε εκεί, όλα αυτά είναι επίσημη κυβερνητική ενημέρωση».
Η επιλογή Πετσάλνικου ως πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης ναυάγησε καθώς στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε σφοδρή αντίδραση για την επιλογή του προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε πρόταση στον Λουκά Παπαδήμο να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος ο οποίος φέρεται να έθεσε τρεις όρους.
Η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφορούσε στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνομιλία τους ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί η ΝΔ διοχετεύει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες όσο αφορά τα πρόσωπα που έχουν προταθεί.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά τις προϋποθέσεις που φέρεται να θέτει ο κ. Παπαδήμος, με τις οποίες ο ίδιος συμφωνεί και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να επικοινωνήσει με τον κ. Παπαδήμο και να συζητήσουν το θέμα.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ΝΔ δεν λέει αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Χαρακτηριστικά αναφερόταν ότι ο κ. Παπαδήμος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό και απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά διότι «είναι τραπεζίτης». Εν συνεχεία, προτάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο επίσης απέρριψε ο κ. Σαμαράς. Ακολούθησε πρόταση στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρόταση την οποία δεν αποδέχθηκε.
Ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει όρους, κατά τη Συγγρού
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συγγρού, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Παπαδήμο μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία συζητήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Λ. Παπαδήμο, χωρίς να διευκρινίζεται από στελέχη της ΝΔ εάν υπήρξε κάποια κατάληξη η οποία θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία.
Οι προϋποθέσεις που έχει αναφερθεί πως τέθηκαν από την πλευρά του κ. Παπαδήμου ήταν:
Α. Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέρριψε η ΝΔ
Β. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ, η οποία απέρριψε και αυτή την προϋπόθεση.
Γ. Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό απορρίφθηκε από τη ΝΔ.
Επίσης ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε έθεσε όρο απομάκρυνσης του σημερινού οικονομικού επιτελείου και αντικατάστασής του από άλλο της δικής του, αποκλειστικά, επιλογής.
Η έκφραση «θεσμική επιλογή», την οποία χρησιμοποίησε στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου και ερμηνεύτηκε ως πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, προκάλεσε, κατά πληροφορίες, έντονο προβληματισμό και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο προβληματισμός αυτός φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μη επίτευξη συμφωνίας στη σύσκεψη της Τετάρτης, η οποία τυπικώς αναβλήθηκε εξαιτίας της αποχώρησης από το Προεδρικό Μέγαρο του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε, όπως, αποκάλυψε σε δηλώσεις, μεταβεί στη σύσκεψη με πρόθεση να αντιταχθεί στην επιλογή του κ. Πετσάλνικου και να επιμείνει στην επιλογή ως πρωθυπουργού του ακαδημαϊκού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου