4 Μαΐου 2011

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ -ΣΥΝΤΑΓΗ

Αγκιναρόπιτα




8 μερίδες



2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο



1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο



3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες



Φέτες χωριάτικου ψωμιού, χωρίς την κόρα



Φυλλαράκια από 2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού



Αλάτι



Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



10-12 αγκινάρες καθαρισμένες



1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα



Για την μπεσαμέλ



3 κ.σ. βούτυρο



3 κ.σ. αλεύρι



3 ½ φλιτζ. χλιαρό γάλα



1 αυγό



½ φλιτζ. ανθότυρο



½ φλιτζ. φέτα τριμμένη



1 πρέζα μοσχοκάρυδο



Αλάτι και πιπέρι







Εκτέλεση



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ.



Ζεματάμε τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά. Στραγγίζουμε και κόβουμε κάθε καρδιά στα τέσσερα κατά μήκος. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Λειώνουμε (χωρίς να σκουρύνει) το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και γυρίζουμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ελάχιστο χρώμα. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, γυρίζοντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα, προσθέτουμε το αυγό. Αμέσως μετά ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα τυριά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού - σκόρδου από πάνω. Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι ή άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε από πάνω τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.




"ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου