Από τη μία πλευρά ο Σόιμπλε και από την άλλη ο Σαπέν - Θέλουν βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit - Aξιωματούχος της ΕΕ: Η Ελλάδα προτείνει πολύ λίγα, πολύ αργά - FT: Διχασμένοι για την Ελλάδα οι ΥΠΟΙΚ - Με τον Τσίπρα μίλησε ο Τσακαλώτος - Guardian: Η τρόικα ετοιμάζει απάντηση στην Αθήνας για τα επιπλέον μέτρα - Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος - Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης
Ασφυκτικές πιέσεις να λάβει επιπλέον μέτρα φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, όπου από τις 4.30 το απόγευμα είναι σε εξέλιξη κρίσιμες διεργασίες, στο πλαίσιο του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει αν θα δοθεί το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε να αποφευχθεί το Grexit.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών διακόπηκε για γεύμα εργασίας αργά το απόγευμα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται προσχέδιο συμφωνίας του Eurogroup σε λίγη ώρα. Ωστόσο, νωρίτερα πηγές του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο, καθώς δεν υπάρχει σύγκλιση σε όλα τα σημεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπουργοί και εκπρόσωποι των θεσμών, στη διάρκεια του διαλείμματος του Eurogroup, επεξεργάζονται λίστα με επιπλέον μέτρα καθώς θεώρησαν «λίγα» αυτά που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση -τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων- και τονίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στα περίπου 80 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί τριετές πρόγραμμα.
Το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ δυσχεραίνει, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες και η σκληρή στάση της Φινλανδίας η οποία φέρεται να ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να δηλώνει έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα!
Μάλιστα. σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σε κοινό μέτωπο στο Eurogroup έχουν συμπαραταχθεί οι «σκληρές» Φινλανδία, Γερμανία και Σλοβακία, ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται Γαλλία, Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Όμως, με βάση την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, επιλέγοντας την ουδετερότητα
Εν μέσω των εξελίξεων αυτών και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μόλις υπήρξε διακοπή στο Eurogroup.
Ευρωπαϊκή πηγή: Βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit
Πάντως, ενώ οι διεργασίες του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί, πηγή από την ΕΕ είπε στο AFP πως η Γερμανία σχεδιάζει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να βελτιώσει τις προτάσεις της.
«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα στο Eurogroup. Υπάρχουν δύο επιλογές: βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit», δήλωσε η πηγή που είδε το χαρτί, ενώ ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Associated Press πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Ειδικότερα, ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.
Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.
Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι της κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Η συζήτηση και οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκαν όχι στη μορφή των μέτρων και για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι, αλλά στην εφαρμογή τους που αποτελεί και τροχοπέδη στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Οι πιο σκεπτικοί εταίροι, εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην «αρένα» της ελληνικής Βουλής και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιο κρίσιμο Eurogroup - Οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε το θέμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης και προσερχόμενος στο κτίριο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. «Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε» είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, ανέφερε στη συνέχεια εκτιμώντας ότι «θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες». «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστούν στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη» σημείωσε.
«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» υπογράμμισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι «Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα». Το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων, σημείωσε και επανέλαβε ότι «το χρέος δεν είναι ταμπού». Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών, διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος, καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, αλλά όπως τόνισε ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το αν θα δώσουμε την εντολή στους Θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε στο να πει: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή τους τόσο για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης όσο και για να ανοίξει η συζήτηση βιωσιμότητας του χρέους.
Παράλληλα, είπε ότι η αποστολή της ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά των ελληνικών αρχών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική και την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή.
Έκανε ακόμη λόγο για σημαντική μέρα για την Ευρώπη και σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο ίδιος, όπως είπε, θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι από την αρχή ο στόχος ήταν να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη μεταρρυθμισμένη».
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε προσερχόμενος ότι η Ελλάδα έδωσε αυτό που της ζητήθηκε και ότι πρέπει να δούμε τώρα πώς θα ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνονται. Ωστόσο, την ίδια ώρα έδωσε πιθανότητα 60-40 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι για η Αθήνα πρέπει να εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να υπάρξει νέο πρόγραμμα.
περισσοτερα-πηγη
http://www.neatv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου