Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες, με τους εταίρους να ζητούν περισσότερα μέτρα, αλλά και εχέγγυα αξιοπιστίας, με την άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που προτείνονται, ώστε να κλείσει η συμφωνία.
Την λήψη απόφασης μπλοκάρει και η στάση της φινλανδικής κυβέρνησης η οποία ζήτησε να αποχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών από το Eurogroup, θεωρώντας ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση του Κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα.
Στη Φινλανδία, η κυβέρνηση συνασπισμού αποτελείται από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί, που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης γραμμής σχετικά με τα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης. Μάλιστα το πρωί οι Αληθινοί Φινλανδοί απείλησαν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ληφθεί απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε και την πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές, γεγονός το οποίο ενισχύει την αρνητική στάση του Αλεξάντερ Στούμπ περαιτέρω.
Πάντως το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε άρετε το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.
Σε μια τελευταία εξέλιξη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, το έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ περί πενταετούς εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αν δεν πάρει περισσότερα μέτρα έχει συνταχτεί σε συνεννόηση με την καγκελάριο, “Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες συντάσσεται κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup.
δημοσιευτηκε
www.ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου