Τόνισε ότι παρευρμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μας είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ»
«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Ελληνες, δεν το πετύχαμε», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. «Ο κ. Καμμένος μας πρότεινε μία Κυβέρνηση Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δεν ήταν δυνατόν να δεχθούμε κάτι τέτοιο», παρατήρησε.
Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Ελληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης» τα οποία όπως είπε είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».
Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου», κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε.
Η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς. Δεν υπήρξε συμφωνία για να υπάρχει μια λύση που θα απέτρεπε τις κάλπες είπε ο Φ. Κουβέλης. Κατέθεσα την πρόταση μου, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν. Επέμενα ότι μια τέτοια κυβέρνηση απαιτεί φερέγγυα πρόσωπα και θα μπορούσε να προσφέρει στην χώρα και την κοινωνία.
Πρότεινα ρητή δέσμευση των κομμάτων για την άμεση έναρξη επίμονης διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από το Μνημόνιο. Οι ενέργειες αυτές αφορούν την άρση το νομοθετικού πλαισίου που οδήγησε σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και παράταση στην επίτευξη των στόχων του ελλείμματος.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα συγκεκριμένη δέσμευση για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές οι θέσεις μου. Είπα ότι πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν τέθηκε καν θέμα κυβέρνησης προσωπικοτήτων υποστήριξε. Κάποιοι ήθελαν εκλογές για το κομματικό συμφέρον.
Σήμερα εκδόθηκε και η ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, με την υπογραφή του Δ΄ Αντιπροέδρου της απελθούσας Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, με θέμα την σύγκληση της την Πέμπτη, στις 11 π.μ., για την ορκωμοσία των βουλευτών.
Την Παρασκευή στις 11 π.μ. θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την εκλογή προέδρου της Βουλής.
Προηγήθηκε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πάνου Καμμένου για ένα non paper που αποδίδεται στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο οποίο περιγράφονται οι όροι υπό τους οποίους θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, για την αντιμετώπιση άμεσου κινδύνου εθνικής ασφάλειας.
Στο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να εξηγεί μάλιστα ποιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν τέτοιοι κίνδυνοι, καθώς και τα «ανταλλάγματα» που θα ήθελε για να στηρίξει το σχηματισμό κυβέρνησης.
O Πάνος Καμμένος αντέδρασε έντονα στην δημοσιοποίηση του εγγράφου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δικό του και κάνοντας λόγο για προβοκάτσια εις βάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Τρίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, που έχει προγραμματισθεί μία ώρα πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Από την Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι το εν λόγω έγγραφο παραδόθηκε από τον Πάνο Καμμένο στον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή, με την παράκληση να ενημερωθούν σχετικά τα υπόλοιπα κόμματα. Το non paper εστάλη από την Προεδρία της Δημοκρατίας στα κόμματα, τη Δευτέρα.
Το έγγραφο διέρρευσε και μάλιστα δημοσιοποιείται εξ ολοκλήρου στην ιστοσελίδα enikos.gr. Πρόκειται για ένα δισέλιδο έγγραφο στο οποίο κατ' αρχήν καταγράφονται οι 7 προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως τις είχε περιγράψει και ο Πάνος Καμμένος το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι, όμως, η δεύτερη σελίδα, όπου υπό τον τίτλο «Σενάριο Β» περιγράφεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που οι 7 όροι δεν γίνουν αποδεκτοί.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θέτουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς το ερώτημα: Αντιμετωπίζει η χώρα υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο Εθνικής Ασφάλειας;
Ενδεικτικά:
1. Αμεση και άτακτη χρεοκοπία της χώρας με κίνδυνο μη καταβολής μισθών και συντάξεων, με ό,τι κοινωνικές και άλλες ευρύτερες προεκτάσεις θα έχει αυτό.
2. Αμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας με ό,τι κοινωνικές και άλλες ευρύτερες προεκτάσεις θα έχει αυτό.
3. Αμεσος κίνδυνος δυσμενών εξελίξεων στα Εθνικά Θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, όσο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων και της Συνόδου ΝΑΤΟ. Σημειώνονται ενδεικτικά οι δημόσιες θέσεις της Τουρκίας για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας βάσει του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχετικών δεσμεύσεών της...
Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας:
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναλογιζόμενοι της ευθύνες τους απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα θα παράσχουν ανοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματιστεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, υπό την προϋποθεση ότι θα ορίσουμε την πολιτική ηγεσία για τις ακόλουθες θέσεις:
1. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
2. Δύο θέσεις. Αντιπροέδρου και μέλους στην ΕΔΕΥ [Εταιρία Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων] χωρίς αλλαγή του νόμου σύστασής της»
Xθες μετά τη συνάντηση των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι στηρίζουμε ως λύση ανάγκης μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων με τη συμετοχή και άλλων κομμάτων, δήλωσε Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η πρόταση του Κάρολου Παπούλια αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης μη πολιτικών προσώπων που θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο αριθμό των βουλευτών.
"Κατέθεσα την αντίθεσή μου σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων", είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντάς την ως "ήττα της πολιτικής". "Επέμεινα σε οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ".
Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι ζήτησε να εξεταστεί και η πρόταση Καμμένου.
Η αποψινή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη υπό τον Κ. Παπούλια διήρκησε περίπου μία ώρα, και πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε «επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών».
Τον Β. Μαρκεζίνη προτείνει για πρωθυπουργό η Χρυσή Αυγή
Τον Βασίλειο Μαρκεζίνη πρότεινε για πρωθυπουργό, ικανό να διαχειριστεί την κρίση, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι πρώτος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μίλησε για κυβέρνηση προσωπικοτήτων γιατί σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή οι σημερινοί πολιτικοί παράγοντες δεν είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση.
Ο κ. Κασιδιάρης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του ζήτησε την καταγγελία του Μνημονίου ενώ αναφερόμενος σε όσους στην Ευρώπη αποκαλούν τη Χρυσή Αυγή «νεοναζιστικό κόμμα», απάντησε ότι είναι ελληνικό εθνικιστικό κίνημα. «Οι δυνάστες δεν φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Χρυσής Αυγής», πρόσθεσε.
Τέλος, ο βουλευτής δήλωσε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην καλέσει τη Χρυσή Αυγή στην αυριανή σύσκεψη κάνοντας λόγο για «πολιτική εξορία» των 500.000 ψηφοφόρων του κόμματος.
πηγη
isotimia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου