26 Απριλίου 2012

Επιτελους το καταλαβε?

Η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση στην κρίση χρέους, παραδέχεται επιτέλους η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, η οποία βλέπει τις πολιτικές αντιδράσεις στη συνταγή που έχει επιβάλει στην Ευρώπη να φουντώνουν. Όμως, επιμένει να ζητά περικοπές. «Δεν μπορεί κανείς να ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει. Δεν μπορεί να ζει όλη του τη ζωή έτσι. Όλοι το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ευρωπαϊκές χώρες, από την Ελλάδα έως την Ολλανδία, πασχίζουν να εφαρμόσουν τα προγράμματα προσαρμογής, τα οποία βυθίζουν τις οικονομίες τους βαθύτερα σε ύφεση.

Ο Mark Rutte, ο Ολλανδός πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος της λιτότητας και ο οποίος παραμένει προσωρινά στη θέση του έως τις εκλογές, προσπαθεί να πείσει τους πολιτικούς της χώρας του να εγκρίνουν τα μέτρα. «Τα προβλήματα είναι σοβαρά, η οικονομία επιβραδύνει, η απασχόληση βρίσκεται υπό πίεση και το κρατικό χρέος αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να αντέξει η Ολλανδία. Αυτά είναι γεγονότα και κανείς δεν μπορεί να τους γυρίσει την πλάτη», είπε.

Ο Rutte καλείται να επιβεβαιώσει τα μέτρα που θα λάβει με επιστολή του προς την Κομισιόν έως τις 30 Απριλίου.

Ανάλογες εκκλήσεις ακούγονται και στην Ισπανία. «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή ως χώρα, μια εξαιρετικά ευάλωτη στιγμή ως χώρα. Αυτός είναι ο χειρότερος προϋπολογισμός λιτότητας από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και στοχεύει να είναι ο πιο ρεαλιστικός που χρειάζεται η Ισπανία για να ξεπεράσει την κατάσταση της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Cristobal Montoro.

Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος ξεκαθάρισε ότι η χώρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εφαρμογή του προγράμματος και την έξοδο από το ευρώ. Έστω και εάν ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Hans Werner Sinn δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της μόνο έξω από την Ευρωζώνη.

πηγη "Ισοτιμια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου