1 Απριλίου 2011

ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ -ΣΥΝΕΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Επιστροφή


Έντυπη Έκδοση





Δύο μεγάλα Γυμνάσια, το ένα με 402 και το άλλο με 320 παιδιά, φέρνουν οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις στην Ηλιούπολη, που αριθμεί πάνω από εννέα χιλιάδες μαθητές.



Δύο υδροκέφαλα Γυμνάσια, 402 και 320 παιδιών, γεννούν οι συγχωνεύσεις

Η κτιριακή κατάσταση στο 4ο-6ο Γυμνάσιο με την υπερφόρτωση, απαιτεί όχι συγχώνευση αλλά κατασκευή νέου κτιρίου για να στεγάσει το 6ο Γυμνάσιο. Τα δε κτίρια του 5ου-8ου Γυμνασίου, όχι μόνο δεν διαθέτουν κοινή αυλή, αλλά αντίθετα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 200 μέτρα.



«Διαφωνούμε με τις μεγάλες σχολικές μονάδες, που χάνεται ο έλεγχος και αυξάνεται η σχολική βία. Διαφωνούμε με τα πολυπληθή τμήματα των 30 μαθητών, διότι υποβαθμίζεται η μαθησιακή διαδικασία», λένε γονείς και εκπαιδευτικοί που βρίσκονται επί ποδός. Θύματα οι μαθητές, οι οποίοι χθες το πρωί σε ένα κλειστό χώρο όλο και όλο είκοσι τετραγωνικών, όπου έκαναν γυμναστική μιας και η βροχή δεν επέτρεπε ασκήσεις στο προαύλιο, ζητούσαν από τους έμπνευστες της συνένωσης των σχολείων να δουν τι σημαίνουν κτιριακά προβλήματα, ανεπάρκειες και προβλήματα. «Απορρίπτουμε τους δήθεν παιδαγωγικούς λόγους που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας και πιστεύουμε ότι γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας και του ΔΝΤ», σημειώνει ο Γρηγόρης Κατωπόδης, πρόεδρος της Ζ' ΕΛΜΕ. «Το μειωμένο όμως κόστος της εκπαίδευσης καλούνται να πληρώσουν οι γονείς, που βιώνουν την ανεργία και τους μειωμένους μισθούς».



Σε κοντέινερ



Τεμπονέρα και Βάκχου, στο συγκρότημα που συστεγάζονται σήμερα τρία σχολεία: το 4ο Λύκειο, το 4ο και το 6ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης. Ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός αγγίζει τα 700 παιδιά, που στεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα και στις ίδιες εγκαταστάσεις. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι δύσκολα επαρκούν ακόμη και για τις στοιχειώδεις απαιτήσεις της σχολικής ζωής. Οι αίθουσες τεσσάρων τμημάτων του 4ου Γυμνασίου και δύο τμημάτων του 6ου Γυμνασίου στεγάζονται εδώ και χρόνια (ως προσωρινή λύση) σε λυόμενες εγκαταστάσεις (6 κοντέινερ) σε προαύλιο χώρο, παρά τη σχετική απόφαση του ΟΣΚ για την ανέγερση νέας διώροφης πτέρυγας. «Οι εγκαταστάσεις υγιεινής (τουαλέτες) είναι ελάχιστες, σε κακή κατάσταση και κοινές και για τα τρία σχολεία», μας λέει ο Κώστας Σουφλάκης, διευθυντής του 6ου Γυμνασίου. «Εχουμε ελλείψεις σε γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έχουμε ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό νέων τεχνολογιών στην αίθουσα Πληροφορικής, αλλά και σε όλες τις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας».



Η Ολγα Κατσαρού, διευθύντρια του 4ου Λυκείου, τονίζει πως «καθημερινά προκύπτουν αυξημένα αλλά πιο σύνθετα προβλήματα, που συνδέονται με την αποτελεσματική διοικητική αλλά και παιδαγωγική λειτουργία μιας πολύ μεγάλης σχολικής μονάδας, η οποία θα αποτελείται από περισσότερα από 400 παιδιά, από ένα σύλλογο διδασκόντων περίπου 50 ατόμων και από έναν διευθυντή ως επιστημονικά, διοικητικά και παιδαγωγικά υπεύθυνο για το συντονισμό του έργου του συνόλου της σχολικής κοινότητας».



Η Σοφία Ζαφειράκη, εκπαιδευτικός, τονίζει τις αυξημένες πιθανότητες παραβατικότητας στους μαθητές των μεγάλων σχολικών μονάδων και η συνάδελφός της, Σοφία Ζερβογιάννη, πως σε «ένα σχολικό πλαίσιο που θα κινδυνεύει να μετατρέπεται σε απρόσωπο χώρο, γίνονται δύσκολες η ενημέρωση και η πληροφόρηση, χάνεται η ξεχωριστή επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους, αποδυναμώνεται η εποπτεία και η ξεχωριστή φροντίδα για τα παιδιά».



Ο Μιχάλης Τασούλας, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης, σημειώνει: «Η ανάπτυξη πληθυσμιακά της πόλης καθώς και η επιστροφή παιδιών από την ιδιωτική εκπαίδευση αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία, με αποτέλεσμα, οι συγχωνεύεις σχολείων - μειώσεις τμημάτων να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα και όχι τα οφέλη που θέλει να παρουσιάσει το υπουργείο».



Μαθησιακές δυσκολίες



Μαθητής Γυμνασιου ο Εφραίμ Κώστου, ανησυχεί για το μεγάλο αριθμό των παιδιών στις τάξεις και για τις φιλίες που θα διαταραχθούν, ενώ η Αννα Πυρουνάκη εκτιμά πως με 27 παιδιά στην τάξη, μάθημα δεν θα μπορεί να γίνει. «Δεν θα έχουμε εξειδικευμένη μάθηση. Πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τι θα γίνουν; Δεν ρώτησαν κανέναν εάν συμφωνεί μαζί τους».



Το σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζονται το 1ο και το 14ο Δημοτικά Σχολεία Ηλιούπολης είναι το παλαιότερο της πόλης. Ανεγέρθηκε το 1959, για να στεγάσει το Δημοτικό σχολείο μιας μικρής τότε κοινότητας. Ετσι σήμερα το σχολικό συγκρότημα αποτελείται από το παλαιό κεντρικό κτίριο και δύο ανεξάρτητες «πτέρυγες» διασπαρμένες στο προαύλιο, όπου συστεγάζονται το 1ο Δημοτικό, το 14ο Δημοτικό (συνολικά 16 τμήματα και για τα δύο σχολεία και ένα τμήμα ένταξης) και ένα Νηπιαγωγείο!



Οι μαθητές του νηπιαγωγείου κάνουν διάλειμμα την ώρα που οι μαθητές του Δημοτικού κάνουν μάθημα και το αντίθετο. Ο προαυλισμός των μεν γίνεται ακριβώς έξω από τις αίθουσες των δε, με αποτέλεσμα η παρακολούθηση του μαθήματος να γίνεται μετ' εμποδίων.



«Με δεδομένο ότι οι μαθητές των δύο σχολείων είναι σήμερα διακόσιοι ογδόντα επτά (287) και κάθε χρονιά από εδώ και στο εξής θα αυξάνονται, λόγω της κρίσης που μεταφέρει μαθητές από την ιδιωτική στη δημόσια παιδεία, και την παραπάνω υλικοτεχνική υποδομή αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη είναι η μετατροπή των δύο υπαρχόντων σχολείων με δεκαέξι τμήματα σε ένα με δώδεκα και τις απαιτήσεις του νέου σχολείου», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Καράμαλης πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού.

Πηγη
"Ελευθεροτυπια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου