21 Απριλίου 2011

ΟΜΠΡΕΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Ειδική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής


"Ομπρέλα" προστασίας για το εισόδημα των αγροτών, κίνητρα στους νέους καλλιεργητές, προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, αύξηση της αγροτικής και γεωργικής παραγωγής, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση θα προσφέρει το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Αττικής», η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που παρουσίασε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011, σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού, ο Υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης.



Ο Υπουργός ανέλυσε τις πτυχές της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το ΥΠΑΑΤ, διευκρινίζοντας ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι» θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής με τη χρηματοδότηση και τη θεσμική και οργανωτική στήριξη του Υπουργείου. Υπογράμμισε δε, ότι το «Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής» αποτελεί μια δυναμική πολιτική στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς τους στο τρίπτυχο ταυτότητα-ποιότητα-αειφορία. Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας του ΥΠΑΑΤ, τα κηπευτικά υπαίθρου και θερμοκηπίου, τα άνθη, το κρασί, το φιστίκι, το μέλι, τα προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας καθώς και τα παραδοσιακά προϊόντα Φέτα ΠΟΠ, Σύκα Βραυρώνας, ελαιόλαδο και μέλι Τροιζηνίας, και μέλι Κυθήρων είναι τα προϊόντα που περιλαμβάνει το "Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής".



Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη παρουσία Υπουργού στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού καλωσόρισε τον κ. Σκανδαλίδη, τόνισε πως «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα, οικονομική επιβίωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανταγωνιστικότητα, ποιότητα, καινοτομία. Για να αποκτήσουν πρακτική και αποτελεσματική εφαρμογή, θα πρέπει να συνδέονται με δράσεις στους τομείς που ξεχωρίζουμε για τις μοναδικές μας ικανότητες».



Αναφερόμενος στις προοπτικές αλλά και στα προβλήματα που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη της Αττικής ο κ. Γ. Σγουρός είπε:



«Αυτόν ακριβώς τον δρόμο μάς δείχνει η στρατηγική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα «Προϊόντα για το Καλάθι Περιφέρειας Αττικής».



Είναι μια στρατηγική ζωής, που θα λέγαμε συμβολικά ότι σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες μας.



Μια επιστροφή,



στην ανεκτίμητη πρωτογενή παραγωγή,



στον πλούτο της Αττικής γης,



στο μέλι, στο κρασί, στο λάδι, στα κηπευτικά υπαίθρου και θερμοκηπίου, στα παραδοσιακά μας προϊόντα.



Είναι καιρός να αναλογιστούμε ότι κοντά στον υπερτονισμένο τριτογενή τομέα των υπηρεσιών υπάρχει και η αστείρευτη δυναμική της πρωτογενούς μας παραγωγής.



Υπάρχει η αγροτική και γεωργική ιστορία της πατρίδας μας.



Υπάρχει αυτή η μοναδική Αττική γη, που είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε να αναδείξουμε, να αξιοποιήσουμε για το παρόν της χώρας μας, αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών.



Ενώ η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα παραγωγής στην Αττική είναι πολύ μικρή ποσοτικά έχει σημαντικά ποιοτικά και δυναμικά χαρακτηριστικά που της δίνουν προοπτική και μας επιβάλλουν να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα τη στηρίξουν.



Θέλω πριν από κάθε αναφορά στα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής να επισημάνω ότι σε κάθε περίπτωση η Αττική είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αγροτικών προϊόντων στη χώρα και επομένως πρέπει να αξιοποιηθεί ως εμβρυουλκός της αγροτικής ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας με την υιοθέτηση κατάλληλων πολιτικών.



Τα προβλήματα που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι αγροτικές περιοχές, που κατ' ουσία αποτελούν την περιαστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, σχετίζονται:



με τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας που αποτυπώνεται στην διαχείριση των υδάτων για άρδευση, τη μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων



την αλλαγή χρήσεων γης.



τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της φυτικής και ζωικής παραγωγής και των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.



Για τα προβλήματα αυτά με δεδομένο τον μονοταμειακό χαρακτήρα του ΠΕΠ, δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις από αυτό, αφού δεν εμπίπτουν στο πεδίο επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ.



Οι αναγκαίες παρεμβάσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής και συγκεκριμένα για τα θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διάσταση της άσκησης της γεωργίας και την αναγκαιότητα διατήρησης της γεωργικής γης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 2 "Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων", όπου παρέχονται ενισχύσεις για την υιοθέτηση γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων όπως η βιολογική γεωργία, η αγρανάπαυση, η διατήρηση του αγροτικού τοπίου.



Περισσοτερα
(ενημερωση)
http://www.patt.gov.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου