9 Δεκεμβρίου 2015

Τι περιέχει η Διακήρυξη των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου


Υπογράφηκε την Τετάρτη από τους Τσίπρα, αλ-Σίσι, Αναστασιάδη
 Τι περιέχει η Διακήρυξη των Αθηνών μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

Η Αθήνα, το Κάιρο και η Λευκωσία συμφώνησαν να υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών επί των σπουδαιότερων ζητημάτων που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών των τριών χωρών σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που αποτέλεσε το επιστέγασμα της 3ης Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.
Η διατύπωση περί επιτάχυνσης των συνομιλιών φέρεται να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς οι συνομιλίες με το Κάιρο για την οριοθέτηση των θαλασσιών ζωνών έχουν εδώ και αρκετό διάστημα μάλλον παγώσει. Η Αθήνα θέλει να αναζωογονήσει τη διαδικασία των τεχνικών συνομιλιών (σσ.ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει εσχάτως προβεί σε αναπροσαρμογές στην επιτροπή που είχε αναλάβει τις συνομιλίες για τις θαλάσσιες ζώνες με τρίτες χώρες και η οποία είχε δημιουργηθεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου).
Ωστόσο, η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, παρά τις επιθυμίες ορισμένων στην Αθήνα, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο Εξωτερικών διατηρούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Πρόοδος θα μπορούσε να επιτευχθεί υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται έπειτα από την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος «Ζορ» στην Αίγυπτο από την ιταλική εταιρεία Eni. Δεν είναι όμως απολύτως σαφές ποια θα είναι η τελική στάση του Καϊρου στην ξεκάθαρη αντίθεση της Άγκυρας σε κινήσεις που θίγουν τα συμφέροντά της (τουλάχιστον όπως εκείνη τα θεωρεί) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε προτείνει στην Αθήνα μία μερική οριοθέτηση σε περιοχές που δεν θα προκαλούσαν την αντίδραση της Τουρκίας, εξαιρώντας τις περιοχές εκείνες που θα επηρεάζονταν από τον συνυπολογισμό του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλορίζου. Η ελληνική πλευρά είχε τότε απορρίψει τη σχετική πρόταση. Στο παρασκήνιο όμως κυοφορούνται ορισμένες ιδέες που ίσως διευκόλυναν την προσέγγιση των δύο πλευρών.
Είναι πάντως σαφές ότι η τριμερής συνεργασία έχει αποκτήσει μία αυτόνομη δυναμική και οι σχέσεις των τριών χωρών εμβαθύνονται αργά αλλά σταθερά. Οι κκ. Αλέξης Τσίπρας,Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι συμφώνησαν να υπάρξει κάποιου είδους μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης της προόδου της συνεργασίας αυτής, αν και απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες πως θα λειτουργήσει αυτός. Αρμόδια για την παρακολούθηση θα είναι πάντως τα υπουργεία Εξωτερικών.
Η υποστήριξη σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η προώθηση της νέας προσπάθειας να βρεθεί λύση στην «κόλαση» του Συριακού μέσα τόσο από τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών όσο και από τη συνεργασία Ουάσιγκτον – Μόσχας, η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, η στενότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Αίγυπτο, η στενότερη οικονομική συνεργασία στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις επενδύσεις, στη «γαλάζια οικονομία», η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα Διώρυγα του Σουέζ υπήρξαν βασικά σημεία των συνομιλιών. Η ανασκόπηση της προόδου θα γίνει στην επόμενη Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2016 στο Κάιρο.
Η σκέψη και η πρόθεση είναι πάντως να διευρυνθούν τα πολυμερή περιφερειακά σχήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο επόμενος στόχος είναι να προστεθεί στην εξίσωση η Ιορδανία, μία χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και με την Αίγυπτο. Πρόκειται για μία εξέλιξη θετική προς τα δυτικά συμφέροντα, την οποία επιθυμούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες που θεωρούν το Αμμάν βασικό πυλώνα σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ήδη, ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σχεδιάζονται και επισκέψεις από ελληνικής πλευράς στην Ιορδανία. Η εκτίμηση είναι ότι σταδιακά θα μπορέσει να υπάρξει και τετραμερής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ – Ιορδανίας, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή και της Αιγύπτου σε μεταγενέστερο στάδιο.
πηγη
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου