9 Δεκεμβρίου 2015

Δύο αρχαίοι πολιτισμοί κοιτάζουν μαζί το μέλλον

tsiprasal_sisi

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εξαιρετικές προοπτικές» που διαμορφώνονται για τη σύμπραξη των δύο χωρών και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ακραίος θρησκευτικός φονταμενταλισμός 
Το πρώτο βήμα για τη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στους τομείς της ενέργειας, της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, της διαλιμενικής σύνδεσης, του κατασκευαστικού τομέα και των υποδομών επισημοποίησαν χθες οι Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάζ αλ Σίσι, που συναντήθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου.
Οι υπογραφές που «έπεσαν» χθες στο περιθώριο του ελληνο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού συνεδρίου αφορούν τη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Δαμιέτης, ενώ οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία δεν αντιτίθεται σε άλλες γειτονικές χώρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εξαιρετικές προοπτικές» που διαμορφώνονται για τη σύμπραξη των δύο χωρών και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ακραίος θρησκευτικός φονταμενταλισμός.
Γνωστοποίησε δε ότι αποφασίστηκε ο καλύτερος μόνιμος και διαρκής συντονισμός στους τομείς της άμυνας και της προστασίας του πολίτη, ενώ η ήδη υπάρχουσα συνεργασία σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους, πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε πρόκληση την αντιμετώπιση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
«Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων. Σε μια περίοδο που η γειτονιά μας αποσταθεροποιείται, η συνεργασία μας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο σταθερότητας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η συνετή διαδρομή σας θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σας σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός» είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι αποτυπώνουν τη διάθεση συνεργασίας.
Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή» πρόσθεσε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται διεθνής κινητοποίηση ενάντια στη λαθραία διακίνηση όπλων.
Αναφορικά δε με τη Λιβύη παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κατάστασης και προειδοποίησε για περαιτέρω κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε με θετικά λόγια για τις παρεμβάσεις της Ελλάδας στα διεθνή φόρα, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική ηγεσία διακρίνεται για την αντικειμενική άποψη που εκφράζει σχετικά με θέματα της ασφάλειας.
Διαπίστωσε μάλιστα ταύτιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε μια σειρά ζητήματα, όπως στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει σκοπό την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ αποτελεί καλή αφορμή για την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών σε περιφερειακό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει αρχικά τον Νίκο Αναστασιάδη, με τα θέματα του Κυπριακού, της ενεργειακής συνεργασίας και τις περιφερειακές εξελίξεις να «πέφτουν» στο τραπέζι.
πηγη
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου