Οι αριστεροί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν έδαφος στις εκλογές της Κυριακής ενόψει του δεύτερου γύρου της επόμενης, αναφέρει – σε ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα του ξένου τύπου – η Wall Street Journal.
Αναφέρει τα ποσοστά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στα exit poll με μικρή διαφορά από τον Γιώργο Καμίνη και ότι στην περιφέρεια η Ρένα Δούρου προηγείται έναντι του Γιάννη Σγουρού. Η οικονομική εφημερίδα εξηγεί ότι πρόκειται για μια από τις τρεις έμμεσες εκλογικές δοκιμασίες και ότι θεωρείται από πολλούς ως δημοψήφισμα για τη δικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήρθε στην εξουσία προ διετίας, στην αιχμή της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Σε σχετικό ρεπορτάζ σε περιοχές της Αθήνας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας τονίζει ότι πολύς κόσμος δράττεται της ευκαιρίας να στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους της ευρωζώνης – ιδιαίτερα τη Γερμανία, που θεωρείται ευρέως ως αρχιτέκτονας της δυσβάστακτης λιτότητας – για αλλαγή των πολιτικών της Ευρώπης.
Η εφημερίδα θυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2 εδρών και κρίνει ότι το αποτέλεσμα θα δείξει αν η Ελλάδα θα προσκολληθεί στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ή θα κυλήσει σε νέα πολιτική δραστηριότητα. Ότι μια εκλογική καθίζηση θα πυροδοτήσει εντάσεις στη συγκυβέρνηση, που ήδη ταλανίζεται από τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχει αναγκαστεί να υποστηρίξει.
Η Ελλάδα ήδη διανύει την 7η χρονιά ύφεσης και περισσότερο από το 1/4 του εργατικού δυναμικού της είναι στην ανεργία, υπογραμμίζει η Wall Street Journal. Αποδίδει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές κιόλας του 2012 ακριβώς στις συνθήκες αυτές – και αναφέρει τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν μικρό προβάδισμα έναντι της ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Βεβαίως, αναφέρεται και στη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι εξασφάλισε το πράσινο φώς από το Ανώτατο Δικαστήριο για να κατέβει στις εκλογές παρά το γεγονός ότι όλοι οι βουλευτές του είτε βρίσκονται στη φυλακή είται εκκρεμούν σε βάρος τους κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Κλείνοντας, η ανταπόκριση της Wall Street Journal τονίζει ότι αν ο κυβερνητικός συνασπισμός τελικά ξεπεράσει της σκόπελο των διπλών εκλογών, θα έχει μπροστά της άλλη μια εκλογική πρόκληση το Μάρτιο 2015: την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, που απαιτεί τουλάχιστον 180 ψήφους βουλευτών. Μπορεί ο ρόλος του να είναι τελετουργικός, αναφέρουν, αλλά αν δεν υπάρξει εκλογή, η βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.
πηγη
www.nerit,gr