Αποδυναμώνεται ώστε να μην μπορεί να υλοποιήσει το έργο του, καταγγέλλουν οι ερευνητές
Παλαιότερη διαδήλωση εργαζομένων στο ΙΓΜΕ. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για επιχείρηση απαξίωσης του Ινστιτούτου με σκοπό την είσοδο ιδιωτών
Οταν πριν από επτά χρόνια περνούσα το κατώφλι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το γνωστό μας ΙΓΜΕ, η υπηρεσία έσφυζε από ζωή. Στο κτίριο της οδού Μεσογείων οι μελετητές ήταν «βουτηγμένοι» στα χαρτιά τους και «πάλευαν» με τις έρευνές τους, συχνά και ως αργά το βράδυ. Θυμάμαι ακόμη σε μια γωνιά ενός γραφείου να κρέμονται σαν τα τσαμπιά, γύρω από τον υδροβιολόγο κ. Χάρη Σμυρνιώτη, πολλοί ερευνητές, συζητώντας για το τι συνέβαινε στα Μεσόγεια, στον Μαραθώνα και στο Θριάσιο, όπου είχαν ανιχνεύσει στο νερό αρσενικό, μόλυβδο, νιτρικά και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
Ηταν η εποχή που οι μελέτες του ΙΓΜΕ και οι εργαζόμενοί του είχαν ακόμη «ειδικό βάρος». Ηταν τότε που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε στη μεταστέγαση του Ινστιτούτου στο Ολυμπιακό Χωριό, «σε σύγχρονες και άνετες εγκαταστάσεις». Τότε που οι εργαζόμενοι έφταναν τους 526 και το ΙΓΜΕ αποτελούσε πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης της χώρας.
Μάλιστα την περίοδο εκείνη είχε εγκριθεί πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ με εννέα ερευνητικούς άξονες (για μεταλλεύματα, ενέργεια, περιβάλλον, νερά κτλ.).
Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση συστηματικά απαξιώνει το ΙΓΜΕ και καταργεί τον ρόλο του. Το προσωπικό του έχει πλέον συρρικνωθεί σε 236 εργαζομένους, εκ των οποίων μόνο οι 120 είναι επιστήμονες. «Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα φύγει (λόγω συνταξιοδότησης) άλλο ένα τρίτο του προσωπικού. Δηλαδή το 2017 θα είναι λιγότεροι από 80» αναφέρει ο κ. Σμυρνιώτης.
Γι' αυτό 115 επιστήμονες από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με πρωτοβουλία του καθηγητή Μεταλλευτικής και πρώην επικεφαλής του ΙΓΜΕ κ.Χαράλαμπου Τσουτρέλη, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και του ζητούν να κρατήσει ζωντανό τον μοναδικό γεωλογικό φορέα της χώρας, με εμπειρία σε γεωτεχνικά έργα και υψηλή εξειδίκευση.
Αλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς, είχε αναγνωρίσει τη σημαντική συμβολή των εργαζομένων του ΙΓΜΕ στο έργο αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό και τους είχε ευχαριστήσει.
«Η μοναδική γεωεπιστημονική υπηρεσία της χώρας, μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2008, είχε αναβαθμιστεί και μεταφερθεί σε ένα κτίριο 22.000 τ.μ.» λέει ο κ. Τσουτρέλης. Διαθέτει ως «προίκα» μια πολύτιμη γεωλογική βιβλιοθήκη, ψηφιοποιημένη, καθώς και «ένα από τα δύο πιο σύγχρονα μικροσκόπια στην Ελλάδα, αξίας 400.000 ευρώ, εξοπλισμένα εργαστήρια και 22 οχήματα εκτός δρόμου 4Χ4» λέει ο καθηγητής. Μάλιστα η Υπηρεσία Χαρτών της θεωρείται από τις πιο σημαντικές της χώρας, καθώς έχει τα υπόβαθρα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, συμπληρωμένα με γεωλογικά στοιχεία.
Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ κ. Σμυρνιώτης, σήμερα οδηγούν το Ινστιτούτο σε πλήρη αποδυνάμωση ώστε να μην έχει τη δυνατότητα υλοποίησης του ερευνητικού του έργου και του «προτείνεται ένας ρόλος απλού διαχειριστή των γεωλογικών χαρτών, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Διοίκηση, μπορεί να γίνονται με εξωτερικούς ιδιώτες εργολάβους». Σύμφωνα με τον ερευνητή, «σχεδιάζουν να κρατήσει το ΙΓΜΕ λίγους εργαζομένους, οι οποίοι θα μοιράζουν τις δουλειές στους ιδιώτες. Με αυτή τη λογική η κυβέρνηση καταργεί την έρευνα που συνδέεται με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας».
Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο κ. Σμυρνιώτης, η Διοίκηση του Ινστιτούτου μεθοδεύει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη μετατροπή του ΙΓΜΕ (μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιώσιµης και Αειφόρου Ανάπτυξης που το έχει «απορροφήσει») σε έναν φορέα παροχής μετεωρολογικών δεδομένων και κλιματολογικών μελετών, η οποία θα ασχολείται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Το οργανόγραμμα και το μέλλον
«Αξίζει καλύτερη μεταχείριση...»
«Η διοίκηση έχει ήδη πάρει ορισμένους συμβούλους, και έχει συγκροτήσει τη λεγόμενηΟμάδα Επιστημών της Γης και προσανατολίζεται στη μετατροπή του ΙΓΜΕ σε φορέα έρευνας κλιματικών φαινομένων, τη στιγμή που η χώρα διαθέτει ήδη ανάλογους φορείς όπως την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη συγκεκριμένη Ομάδα» επισημαίνει ο κ. Σμυρνιώτης.
Τα πρώτα αποτελέσματα από την απαξίωση του ΙΓΜΕ είναι ήδη ορατά. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ινστιτούτο «τρέχει» ένα ερευνητικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η απορρόφηση την τελευταία διετία δεν ξεπερνά το 15%.
Το ΙΓΜΕ αξίζει καλύτερη μεταχείριση, λέει ο κ. Τσουτρέλης. «Στην εξηντάχρονη πορεία του έχει προσφέρει στην οικονομία της χώρας και στην κοινωνία με έρευνες για τα κοιτάσματα λιγνίτη, βωξίτη, χρωμίου, σιδηρονικελίου, χρυσού, μεικτών θειούχων και σπάνιων γαιών, υδρογονανθράκων και υπογείων υδάτων, με υποθαλάσσιες έρευνες (υδρίτες), έρευνες για τα γεωθερμικά πεδία και τη γεωλογική αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.» υπογραμμίζει.
Σχολιάζοντας το νέο οργανόγραμμα του Ινστιτούτου που βρίσκεται επί θύραις, αναφέρει ότι οφείλει «να είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής διαβούλευσης επιστημόνων με ευρεία γνώση του γεωεπιστημονικού αντικειμένου και των πραγματικών αναγκών της χώρας».
Μπροστά στη μεθόδευση απαξίωσης του ΙΓΜΕ, οι εργαζόμενοι βρήκαν στήριξη στον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Το ψήφισμα των συμμετεχόντων στην ημερίδα για τον ρόλο του ΙΓΜΕ και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας υπέγραψαν πανεπιστημιακοί από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για την έρευνα και την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου και στήριξης από την πολιτεία των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή της, και ιδιαίτερα του ΙΓΜΕ.
Το θετικό έργο
Παρά τον «στραγγαλισμό» του Ινστιτούτου, υπήρξαν το τελευταίο διάστημα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση των ερευνητικών έργων του ΕΣΠΑ όπως:
Παρά τον «στραγγαλισμό» του Ινστιτούτου, υπήρξαν το τελευταίο διάστημα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση των ερευνητικών έργων του ΕΣΠΑ όπως:
- Εντοπισμός κοιτάσματος ολιβινίτη μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος στη Βάρδο Χαλκιδικής.
- Χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο με ενδιαφέρουσες ενδείξεις για μεταλλευτικούς και ενεργειακούς ορυκτούς πόρους (σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ).
- Εναρξη κοιτασματολογικών αναγνωρίσεων για χρυσό και χαλκό στη Βόρεια Ελλάδα.
- Θετικές κοιτασματολογικές μελέτες για σπάνιες γαίες (δυσεύρετα και πανάκριβα χημικά στοιχεία απαραίτητα στην «πράσινη βιομηχανία») μετά τις χημικές αναλύσεις δειγμάτων από περιοχές της Καβάλας (στο πλαίσιο του EURARE).
- Συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων υδροφόρων μέσω του εθνικού δικτύου παρακολούθησης.
- Παράδοση της μελέτης και παρακολούθηση της εφαρμογής της στον γεώτοπο της χαράδρας του Βίκου.
πηγη
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου