H τελευταία πράξη της τραγωδίας που βιώνει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια με την άνοδο στην εξουσία του συστήματος Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελευταία φάση της, την έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάτι που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει, αφού είναι αδύνατον να μιλήσουμε για ανάπτυξη πριν περάσουν κάποια δύσκολα χρόνια-άγνωστο πόσα: Η Συμφωνία Α.Μέρκελ και Ν.Σαρκοζί για
- Μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων πολιτικά, θεσμικά ή νομισματικά.
- Την ανατροπή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών– μελών
- Την διαιώνιση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης
-.Την ύπαρξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών
.
- Την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Γαλλο-γερμανούς των χωρών που «εξωκοίλουν» δημοσιονομικά
απλά δεν γίνεται δεκτή από την Ελλάδα, όχι γιατί δεν συμφωνούν ή δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.
Πρακτικά κάπου εδώ τελειώνει και η συμμετοχή της Ελλάδας – και πιθανότητα, όχι μόνο… - στην ευρωζώνη που πλέον μετατρέπεται σε ένα κλειστό γαλλογερμανικό κλαμπ. Ο κύβος έχει ριφθεί, Λ.Παπαδήμος, Ε.Βενιζέλος θα πουν «ΟΧΙ» όχι γιατί δεν θέλουν να πούνε «ΝΑΙ», αλλά το «ΝΑΙ» πρέπει να έχει περιεχόμενο.
Με απλά λόγια στο νέο κλαμπ δεν τους ενδιαφέρει απλά να έχουν «αποικίες», αλλά οι «αποικίες» πρέπει να βγάζουν και … λεφτά! Και αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Κρίσιμο ρόλο στην απόφαση για ηρωική έξοδο από το … ευρώ έπαιξε η διαπίστωση ότι είναι αδύνατον πλέον να μαζευτούν τα λεφτά που θέλουν: Το Νοέμβριο τα έσοδα του κράτους από εφορίες και τελωνεία κατέγραψαν ... μείωση 13,3% (!) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, όπως αποκάλυψε χθες πρώτο το defencenet.gr.
Η μεγάλη πτώση των εσόδων που δημιουργούν αυτή τη στιγμή μία «μαύρη τρύπα» περίπου 2,8 δισ. ευρώ κάνει αδύνατο τον στόχο για τη διαμόρφωση του εφετινού ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ και κανονικά θα άνοιγε το δρόμο σε νέα ... εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των πολιτών, αλλά αυτή την φορά είναι αδύνατον για πολλούς και διάφορους λόγους να συμβεί κάτι τέτοιο.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα έσοδα ανήλθαν σε 43,02 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 5% έναντι ετήσιου στόχου 0,9% αύξηση.
Αλλά δεν είναι μόνο τα παραπάνω: Το PSI, δηλαδή η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, απλά δεν προχωρά. «Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του Οκτωβρίου και να πετύχουμε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα 100% στο PSI. Μόνο έτσι θα μειωθεί το χρέος κατά 100 δισ., κατά 47% ΑΕΠ. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε κενό χρηματοδότησης και κενό στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ξέρει και ο ίδιος ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Οι τραπεζίτες έχουν αποφασίσει να μην δεχθούν «κούρεμα» στο χρέος. Άρα, με δεδομένη την οριστική άρνηση των «Μερκοζί» για την έκδοση ευρωομολόγου (απορούμε γιατί επιμένει η ελληνική πλευρά με αυτή την καραμέλα όταν απορρίφθηκε ολοκληρωτικά αυτό το ενδεχόμενο με κάθετες δηλώσεις των «Μερκοζί», την οριστική άρνηση να «κοπεί χρήμα».
Μάλιστα σενάρια έχουν αρχίσει να μιλάνε για … δημοψήφισμα (!) με αντικείμενο την έγκριση ή απόρριψη της νέας συνθήκης. Θέλοντας να φορτωθούν οι πολίτες την ανικανότητά τους που οδηγεί την χώρα εκτός ευρώ… Μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται περισσότερο ως φάρσα.
Πριν λίγο για πρώτη φορά μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Ζ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη του στη «Welt», όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή της Αθήνας στη δραχμή υπογράμμισε ότι «Αν η Ελλάδα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, είναι αδιανόητο. Αν όχι, πρέπει να το σκεφτούμε».
πηγη
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου