19 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ



Καταγγέλθηκε η σύμβαση για τη δημιουργία υδροπάρκου στο γήπεδο Κανόε Καγιάκ





Στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου μετατίθεται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Μάλιστα, οι απαιτήσεις του Δημοσίου από τον υποψήφιο επενδυτή, ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου, αναμένεται να είναι ελάχιστες, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσέλευση μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων. Τον έλεγχο της έκτασης έχει αναλάβει πλέον το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο προ δεκαημέρου μεταβιβάστηκε όλο το μετοχικό πακέτο της Ελληνικό Α.Ε. Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» του χώρου συνεχίζεται, με τελευταίο «επεισόδιο» την καταγγελία της σύμβασης για τη δημιουργία υδροπάρκου στο γήπεδο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ.



Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, οι εξελίξεις γύρω από την τύχη του μεγαλύτερου «φιλέτου» διαδέχονται η μία την άλλη. Η κυριότερη αφορά την προσθήκη ενός ακόμα «κρίκου» ανάμεσα στο Δημόσιο και την έκταση, του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο δόθηκε μεταξύ άλλων και το μετοχικό πακέτο της Ελληνικό Α.Ε. Ταυτόχρονα από το Tαμείο προσελήφθησαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citibank, Πειραιώς) που ξεκίνησαν να εργάζονται προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα για την αξιοποίηση του ακινήτου. Οπως όλα δείχνουν, η εξέλιξη αυτή υποβιβάζει τον ρόλο της Ελληνικό Α.Ε. στη διεκπεραίωση του «τεχνικού» κομματιού, δηλαδή του ξεκαθαρίσματος του χώρου, ενώ η διενέργεια διαγωνισμού περνά πλέον στο Ταμείο. Πηγές της Ελληνικό Α.Ε., πάντως, εκτιμούσαν ότι δεν θεωρούν πιθανό να επιλεγεί άλλη λύση εκτός από τον διεθνή διαγωνισμό, αν και με δεδομένο τον πανικό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης... τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.



Οι απαιτήσεις



Οσον αφορά το περιεχόμενο του διαγωνισμού, η Πολιτεία δείχνει πλέον να απομακρύνεται οριστικά από τη χάραξη αυστηρών περιορισμών στον τρόπο αξιοποίησης του χώρου. Για παράδειγμα, το ποσοστό του πρασίνου, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης για την τύχη του Ελληνικού, φαίνεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω. Κι αυτό γιατί παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του χώρου, κρίνουν ότι μια διευρυμένη «πράσινη γραμμή» θα αποθαρρύνει τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα.



Το υδροπάρκο



Εν τω μεταξύ, η Ελληνικό Α.Ε. συνεχίζει την προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» του χώρου, προχωρώντας σε μια εντυπωσιακή κίνηση: στα τέλη Αυγούστου προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία Πάρκα Αναψυχής & Αθλητισμού Ελληνικού Α.Ε., που μίσθωσε τον χώρο του Κανόε Καγιάκ Σλάλομ στις 31.05.2007. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικό Α.Ε. ζητεί από τον επενδυτή να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της σύμβασης... ή να φύγει. Το Δημόσιο ζητεί αποζημίωση (περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ) για ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί και άλλα διαφυγόντα κέρδη από τη λιμνάζουσα επένδυση.



Η καταγγελία της σύμβασης θα εξεταστεί από ανεξάρτητο διαιτητή, όπως ορίζει η σύμβαση, από κοινού με δύο αιτήσεις για διαιτησία, που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν - αυτή τη φορά από την πλευρά του επενδυτή. Η πρώτη αφορά αίτημα αποζημίωσης, για υπαιτιότητα του κράτους στην καθυστέρηση αδειοδότησης της επένδυσης. Ενώ η δεύτερη, αίτημα για μείωση του ενοικίου (σήμερα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως) και τμηματική υλοποίηση της επένδυσης, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών. Ο επενδυτής ζητεί από τη διαιτησία να καθορίσει εκείνη το ποσό που θεωρεί λογικό για τη μίσθωση της εγκατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δήμου Ελληνικού, ενάντια στα σχέδια μετατροπής της εγκατάστασης.



Μετά το «υδροπάρκο», σειρά θα έχει η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, μόλις μεταβιβαστεί όλο το παραλιακό μέτωπο στην Ελληνικό Α.Ε. Η μαρίνα μισθώθηκε στην εταιρεία Σείριος στις 7.12.2006 και είναι ίσως η πιο «προβληματική» περίπτωση Ολυμπιακού Ακινήτου, καθώς ο ιδιώτης εκμεταλλεύεται τη μαρίνα, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, παρά την παροχή όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από το κράτος. Το μίσθωμα για την παραχώρηση τμήματος 424 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (το πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) είχε υπολογιστεί στα 14,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και στην περίπτωση αυτή εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ.



Νέο μοντέλο



Παράλληλα με το «ξεκαθάρισμα» του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, η Ελληνικό Α.Ε. προχώρησε πρόσφατα στην ανάπτυξη ενός μοντέλου με βάση το οποίο εξετάζεται η σχέση ανάμεσα στις χρήσεις γης, τη δόμηση και το οικονομικό αντικείμενο, και βάσει του οποίου θα μπορούσαν να αξιολογηθούν οι όποιες προτάσεις. Με δεδομένες βέβαια τις εξελίξεις του τελευταίου δεκαπενθημέρου, δεν είναι πλέον σίγουρο ότι το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί...



Περισσοτερα
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου