29 Σεπτεμβρίου 2011

1.250.000 ανεργοι το 2012 λεει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ




Προβλέψεις σοκ για άνοδο της ανεργίας στο 26% στο τέλος τους επόμενου έτους κάνει η ΓΣΕΕ, η οποία υπολογίζει ότι οι άνεργοι θα ανέλθουν στα 1.250.000 άτομα.



Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα θα φθάσει το 26% ως το 2012, ενώ η στατιστική ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 21%.



Εφιαλτικές είναι οι διαπιστώσεις και οι προβλέψεις της έκθεσης για την εξέλιξη των μισθών και της ύφεσης της οικονομίας, καθώς η αγοραστική δύναμη των μισθών επέστρεψε στα επίπεδα του 2001, ενώ η πραγματική ανεργία πλησιάζει στα εφιαλτικά επίπεδα της δεκαετίας του 1960 (22% - 23%), δηλαδή την εποχή που κορυφώθηκε το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς το εξωτερικό.



Η ύφεση διανύει τον τρίτο χρόνο, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ανάπτυξης, ενώ η πρόβλεψη για έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται με βάση τις σημερινές ενδείξεις.



Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% την τριετία 2009 - 2011 (και 11,8% από το πρώτο εξάμηνο του 2008 όταν εμφανίσθηκε η ύφεση της οικονομίας). Η ασκούμενη πολιτική του μνημονίου δείχνει αδιέξοδη, οδηγώντας τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση, χωρίς ταυτοχρόνως, να επιτυγχάνονται οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος, έλεγχο του δημοσίου χρέους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.



Το επίπεδο σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές καταναλωτή είναι 94%, γεγονός που δείχνει πόσο ακριβή χώρα είναι η Ελλάδα, με την παραγωγικότητα της εργασίας να βρίσκεται στο 92%, που δείχνει ότι είμαστε χώρα πολλών ωρών και έντασης εργασίας. Ωστόσο το επίπεδο σύγκλισης των μισθών βρίσκεται στο 82%, κάτι που αποδεικνύει πως έχουμε χαμηλούς μισθούς σε σχέση με το επίπεδο παραγωγικότητας.



Ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να μην φορολογείται (διαρροή ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού 12 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ) και η φορολογική ανισότητα μισθών και κερδών έχει υπερβεί κάθε όριο. Είναι χαρακτηριστικό πως η πραγματική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι 35,1% και αντιστοιχεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (36,4%).



Όμως, η πραγματική φορολόγηση για τα κέρδη ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15,9% για τη χώρα μας έναντι 33% στην Κοινότητα). Επομένως η στρατηγική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης δεν απαιτεί μόνο την «κήρυξη πολέμου» κατά της φοροδιαφυγής, αλλά απαιτεί πάνω απ' όλα την «κήρυξη πολέμου» κατά της θεσμοποιημένης φοροαποφυγής.




"Ισοτιμια"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου