31 Δεκεμβρίου 2011
30 Δεκεμβρίου 2011
Prasini Energeia: Σόμπες Καλοριφέρ & Αυτονομίας Θέρμανσης με χρήση π...
Prasini Energeia: Σόμπες Καλοριφέρ & Αυτονομίας Θέρμανσης με χρήση π...: Οι σόμπες pellet . Για την χώρα μας μπορεί να είναι κάτι καινούργιο, όμως η χρήση τους ξεκινάει απο τον Καναδά και την Αμερική στις αρχές τ...
28 Δεκεμβρίου 2011
Ο Πειραιάς να γίνει το σημαντικότερο λιμάνι στην κρουαζιέρα
Τι θα ανακοινώσει ο Μ. Χρυσοχοϊδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει την Τετάρτη στον ΟΛΠ
Στα έργα που πρόκειται να γίνουν στον Πειραιά για την στήριξη της κρουαζιέρας θα αναφερθεί κατά την συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι της Τετάρτης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ο Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στη συνέντευξη θα είναι παρόντες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθεί σε δυο έργα που χαρακτηρίζονται ως εθνικής σημασίας για την εδραίωση του Πειραιά ως το σημαντικότερου λιμανιού στην Μεσόγειο και τα οποία υπάγονται με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης στο ΠΕΠ Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έργα αυτά είναι:
α) Επέκταση λιμανιού στο νότιο τμήμα, προϋπολογισμού 230 εκατομμυρίων ευρώ με 6 νέες θέσεις ελιμμενισμού για μεγάλα κρουαζιερόπλοια ( άνω των 4.000 επιβατών)
β) Δημιουργία υπερυψωμένου τρένου σταθερής τροχιάς monorail για την εξυπηρέτηση των επιβατών και τη διασύνδεση με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ο υπουργός θα σημειώσει πως τα έργα είναι απολύτως «ώριμα» για να υλοποιηθούν καθώς όλες οι σχετικές άδειες (περιβαλλοντικών επιπτώσεων κοκ) έχουν εκδοθεί.
Θα επισημάνει ακόμη ότι το monorail ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν 10 χρόνια (2002) αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε διότι «ποτέ δεν υπήρξε σοβαρή πολιτική βούληση για την εύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης».
Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν πως ο κ. Χρυσοχοϊδης αναμένεται να τονίσει πως ο Πειραιάς την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μια αλματώδη αύξηση στη διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας από 500χιλιάδες το 2002 σε 2.5 εκατομμύρια το 2011.
Στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά από εμπορευματικό λιμάνι ο Πειραιάς να μετατραπεί στον μεγαλύτερο προορισμό (αφετηρία και επιστροφή) κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και παράλληλα με τις συντονισμένες πολιτικές της κυβέρνησης (άρση του καμποτάζ το αμέσως προσεχές διάστημα - υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων) να φτάσουν στο μεγάλο λιμάνι της χώρας τα 5 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2015.
Ο υπουργός αναμένεται επίσης να αναφερθεί στους «ανταγωνιστές» - στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη - σημειώνοντας πως δεν πρέπει η Πολιτεία να μείνει αδρανής αλλά να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις που θα δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον Πειραιά ώστε να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει.
Για την αγορά της κρουαζιέρας θα επισημάνει ότι σήμερα ναυπηγούνται 24 κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς με δυνατότητα μεταφοράς άνω των 4.000 επιβατών και 2.000 προσωπικό
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο κ. Χρυσοχοϊδης θα τονίσει ιδιαίτερα πως αν ο Πειραιάς δεν προχωρήσει στην ανάπτυξη και επέκτασή του θα χάσει τη δυνατότητα να προσελκύει αυτά τα πλοία, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να τα φιλοξενήσει.
Αντιθέτως θα τονίσει - όπως αναφέρουν συνεργάτες του - ότι με την δημιουργία 6 επιπλέον θέσεων ελιμμενισμού, ο Πειραιάς αποκτά 17 θέσεις συνολικά και παραμένει ο ισχυρότερος προορισμός στη Μεσόγειο. Επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εναλλακτικών μορφών κρουαζιέρας όπως πχ η χειμερινή κρουαζιέρα με επίκεντρο και πάλι τον Πειραιά.
Επιπλέον αναμένεται να κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή χρονιά για το 2011 από πλευράς αφίξεων και αναχωρήσεων επιβατών (+35%) που αναμένεται να έχει συνέχεια και το 2012 με βάση τα συμβόλαια που έχουν ήδη συναφθεί.
"tovima.gr"
Μειώσεις έως 1.000 ευρώ το μήνα τον Ιανουάριο στο Δημόσιο
Μεγάλη «κρυάδα» παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς οι πληρωμές τους σήμερα και αύριο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου είναι... πετσοκομμένες ελέω ενιαίου μισθολογίου και αναδρομικών κρατήσεων από 1ης Νοεμβρίου. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή και επειδή, σύμφωνα με τον νόμο, τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η-11-2011, οι συνολικές απώλειες στις αποδοχές κυμαίνονται από 206 έως και 937 ευρώ ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατήσεις των αναδρομικών θα γίνουν σε δύο δόσεις.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι εφοριακοί και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γι΄ αυτούς το «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών φθάνει και τα 1.000 ευρώ λόγω των υψηλών επιδομάτων τα οποία ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Εκτιμάται ότι στα «εκκαθαριστικά» για την προκαταβολή του Ιανουαρίου πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα δουν με έκπληξη πολύ χαμηλές καθαρές αποδοχές, ακόμη και κάτω των 100 ευρώ.
Η... εξαΰλωση των μισθών των εφοριακών είναι ένας από τους λόγους που ο κλάδος προχωρά σε νέα 48ωρη απεργία εντός της εβδομάδας (Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 του μήνα). Πιο αναλυτικά, μεγάλη μερίδα υπαλλήλων πληρώνονται τώρα για πρώτη φορά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι τους κόβονται και τα ποσά τα οποία αναλογούν στις περικοπές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι βασικοί μισθοί έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει το μισθολόγιο και έχουν κοπεί τα επιδόματα.
Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου, οι μειώσεις των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών που προκύπτουν βάσει του νέου μισθολογίου ξεκινούν από 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%.
Οπως προβλέπεται στον νόμο, επιβάλλονται σταδιακά με ποσοστό μείωσης 25% από την 1η Νοεμβρίου 2011. Το μισό του εναπομείναντος ποσοστού μείωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το άλλο μισό από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ηδη με τις προηγούμενες μισθοδοσίες επιβλήθηκε η πρώτη δόση των μειώσεων (25%). Ομως, η μείωση αυτή δεν... φάνηκε στις αποδοχές τους επειδή ταυτόχρονα καταβλήθηκαν, για τελευταία φορά, αναδρομικά ποσά του επιδόματος ΔΙΒΕΕΤ, βάσει του παλιού μισθολογίου. Ομως, στις αποδοχές του Ιανουαρίου δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον το ΔΙΒΕΕΤ, ενώ παράλληλα ενσωματώνεται και η δεύτερη δόση των μειώσεων, δηλαδή το ήμισυ του υπόλοιπου ποσοστού μείωσης που απομένει μετά την αφαίρεση της πρώτης δόσης του 25%.
Για τους λόγους αυτούς, οι εφοριακοί υπάλληλοι υφίστανται πλέον από σήμερα περικοπές αποδοχών που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν κατά τι, τα 1.000 ευρώ.
Πρόβλημα
Θα πρέπει να τονιστεί πως σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη δόση να παρακρατείται αυτόματα από τον μισθό τους. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστικά στελέχη, θα υπάρξουν και περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι καθαρές αποδοχές δεν θα φθάνουν για να καλυφθεί η δόση του στεγαστικού τους δανείου.
Οι μειώσεις θα... εκλογικευτούν σταδιακά εντός του 2012, όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση των αναδρομικών κρατήσεων.
Για 300.000
Περικοπές 15% - 20%
Το 2012... φέρνει περικοπές μεταξύ 15% και 20% στις αποδοχές των περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.
Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τις μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις σχετικές διατάξεις. Οι μειώσεις αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και τους ένστολους (Eνοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).
Κώστας Τσαχάκης
"H"
Πακέτα Αλληλεγγύης από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου
Σε ογδόντα άπορες οικογένειες και μοναχικά άτομα μοίρασε αυτές τις μέρες Πακέτα Αλληλεγγύης με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης η Κοινωνική Υπηρεσία.
Η προσφορά του κόσμου για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δημιούργησε ο δήμος με βασικό του σύνθημα «Κανείς μόνος στην Κρίση» είναι άκρως συγκινητική.
Το περιεχόμενο των πακέτων διαμορφώνεται με βάση τα μέλη της κάθε οικογένειας.
Ενδεικτικά 1 πακέτο για τα μοναχικά άτομα περιέχει τα εξής: 1 λίτρο λάδι, 1 κιλό αλεύρι, 1 κιλό ζάχαρη, 2 κουτιά γάλα, 2 πακέτα μακαρόνια, 2 πακέτα ζυμαρικά, 2 πακέτα όσπρια, 1 πακέτο ρύζι,2 ντοματοχυμούς, αβγά, 3 κιλά πατάτες, 3 κιλά πορτοκάλια, 1 κιλό χοιρινό κρέας, αγγούρια, πιπεριές, φρυγανιές, μελομακάρονα, καθαριστικά, απορρυπαντικά και είδη υγιεινής.
elliniko-argyroupoli.gr
ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας
Σε δεκαήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που λήγει την Παρασκευή, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη, από το πρωί στις εφορίες σχηματίσθηκαν ουρές καθώς πολλοί δεν είχαν παραλάβει το σημείωμα με τα τέλη, ενώ άλλοι ήθελαν να καταθέσουν πινακίδες λόγω αυξημένων τελών
Τονίζεται ότι σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 29, και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, οι εφοριακοί όπως ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΔΟΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.)
skai.gr
Νέα κίνητρα για τους οφειλέτες του δημοσίου - 'Εως 60 δόσεις
Με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να ''καταφέρει'' τους οφειλέτες του δημοσίου να διευθετήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, τα οποία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 42 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο ειδησεογραφικό site "Pheme.gr" με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ),που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει πληθώρα ευεργετημάτων στους οφειλέτες του Δημοσίου για την τμηματική καταβολή των χρεών τους. Στους οφειλέτες παρέχεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, την καταβολή των οφειλών σε 60 (μικρότερες) μηνιαίες δόσεις, γενναίες απαλλαγές των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε άρθρο της σχετικής ΠΝΠ προβλέπεται ότι "Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ή στα Τελωνεία του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:
α) Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
β) Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.
γ) Σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
δ) Σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.
ε) σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.
στ) σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων".
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, του σχετικού νομοσχεδίου, "η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές". Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 16, "με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορούν να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση και μετά την 31η Ιανουαρίου 2012, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα εφαρμογής αυτής".
Στα ευεργετήματα που προσφέρονται στους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης χρεών "που τελούν σε αναστολή είσπραξης", ή οφειλές έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας "μηνιαίας διάρκειας", και φυσικά η αναστολή ποινικών διώξεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εδάφια 1 και 2 της παραγράφου 14, στη ρύθμιση υπάγονται, εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη, "οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης", καθώς και "οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν.2648/1998", καθώς και "οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος".
Σύμφωνα με την παράγραφο 15, "κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής", προσφέρονται τα εξής ευεργετήματα:
α) Χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν.1882/1990, όπως ισχύει.
β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990, όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεση της διακόπτεται.
γ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.
Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
ισοτιμια
Ξεκίνησε το πρόγραμμα διανομής δημόσιας αγροτικής γης σε νέους αγρότες
Τα πρώτα συμβόλαια αγροτικής γης σε έντεκα νέους δικαιούχους διένειμε στην Ξάνθη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.
Συγκεκριμένα, διένειμε 29 αγροτεμάχια που αντιστοιχούν σε συνολικά 180 στρέμματα δημόσιας αγροτικής γης, ενώ σε ολόκληρη την Ξάνθη αναμένεται να διατεθούν 6.200 στρέμματα σε δικαιούχους του προγράμματος.
Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να διανείμει δημοσία αγροτική γης σε νέους αγρότες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιθυμούν συστηματικά και με αξιώσεις να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία ή κτηνοτροφία).
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.000 νέοι επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) ζητώντας πληροφορίες για το πρόγραμμα διανομής δημόσιας αγροτικής γης σε νέους αγρότες που είναι μακροχρόνια άνεργοι και πτυχιούχοι γεωτεχνικών σχολών, ενώ από αυτούς 2.300 κατάθεσαν αίτηση και αναμένουν να λάβουν τη σχετική έγκριση εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Δέσμευση του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, είναι μέχρι το τέλος του 2012 να διανεμηθούν ένα εκατομμύριο στρέμματα σε δικαιούχους. Για το λόγο αυτό και συνεχίζεται ο έλεγχος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και κάθε Πέμπτη στην ιστοσελίδα του οργανισμού αναρτώνται οι διαθέσιμες εκτάσεις δημόσιας γης που μπορούν να διανεμηθούν στους δικαιούχους.
Ισοτιμια
Καταλυτικός ο ρόλος του τουρισμού για την έξοδο από την κρίση
Σε απόλυτο πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται ο ελληνικός τουρισμός για το 2011, σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι τομείς και κλάδοι της βρίσκονται σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα, ενώ χάρη στον τουρισμό συγκρατήθηκε εφέτος η αύξηση της ανεργίας και περιορίζεται η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 - 2 εκατοστιαίες μονάδες, όπως τονίζεται από τους παράγοντες του κλάδου.
Λίγες ώρες πριν την έλευση του 2012 οι αφίξεις των τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας. Να σημειωθεί ότι επίσημα στοιχεία για το σύνολο του 2011 θα δημοσιοποιηθούν κατά τις αρχές του νέου έτους.
Η εξαιρετικά καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού για την εφετινή χρονιά αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, όπου οι αύξηση των αφίξεων ανέρχεται στο 8,93%, καθώς στο ενδεκάμηνο είχαμε 11.356.422 επισκέπτες έναντι 10.425.124 τουριστών το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το ενδεκάμηνο, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα αεροδρόμια της Κω και Ρόδου με ποσοστό 22,25 και 22,27% αντίστοιχα και ακολουθούν το Ηράκλειο με 12,61%, η Θεσσαλονίκη με 11,18%, τα Χανιά με 10,75%, η Σαντορίνη με 10,36%, η Σάμος με 8,58%, η Κέρκυρα με 8,19%, η Ζάκυνθος με 6,75%, η Σκιάθος με 5,99% και το Ακτιο με 0,26%.
Για τα επόμενα χρόνια ο ρόλος του τουρισμός αναμένεται να είναι καταλυτικός για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς επίρρωση αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, 220.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν από την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Μέχρι το 2021 η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1/5 γεγονός που σημαίνει ότι η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης, τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία, αλλά και στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας.
Το 2010 οι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα ήταν 746.000, σύμφωνα με στοιχεία του WTCC (World Travel & Tourism Council) αριθμός που ισοδυναμεί με το 17,9% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια οικονομία, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% στο ΑΕΠ και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, που όλοι εύχονται να "ξημερώσει" για τον ελληνικό τουρισμό, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 20 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2014, 20% περισσότερες από τα εφετινό ιστορικό ρεκόρ των 16,5 εκατ. αφίξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αύξηση της απασχόλησης.
"Ισοτιμια"
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν ανοικτά Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Λοβέρδος
Την έναρξη των διαδικασιών, το ταχύτερο δυνατό, για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τρία από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος: οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε μία γενική εισήγηση, διάρκειας μίας ώρας και δέκα λεπτών, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο ζήτημα της ηγεσίας. Εντούτοις, μία γενική αναφορά του, ότι «θα πράξω το καθήκον μου», προκάλεσε συζητήσεις.
Ευ.Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου «να τελειώσουν όλα». Ζήτησε επίσης καθαρές λύσεις και σταθερή ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
«Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».
Εν τω μεταξύ ο κ.Βενιζέλος είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν στο τέλος Απριλίου. «Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».
Α.Λοβέρδος
«Ποιο από όλα τα καθήκοντά σας θα πράξετε;» ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκτίμησε ότι η εισήγηση του προέδρου του κόμματος διατηρεί την ασάφεια, η οποία -όπως σημείωσε- δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και η διαδικασία «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μη κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις.
Ο υπουργός Υγείας πρότεινε ως ενδεικτικό χρόνο διεξαγωγής της εκλογής προέδρου τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο».
Μ.Χρυσοχοΐδης
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Προτάσσοντας το ότι «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση».
Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία».
"Ισοτιμια"
27 Δεκεμβρίου 2011
Επανεξέταση των δικογραφιών για πυρκαγιές
Με αφορμή τις δηλώσεις Γιλμάζ
Την ανάσυρση όλων των δικογραφιών που αφορούν σε εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα διάστημα 1995 – 1997, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες με παραγγελία του προς όλες τους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών της χώρας.
Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμαζ, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι μυστικοί πράκτορες επιδίδονταν σε εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο 1993-1996, όταν πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.
Η παραγγελία του κ. Τέντε αφορά όσες δικογραφίες έχουν τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών. Στόχος είναι «να αξιολογηθούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των παραπάνω εγκλημάτων».
"protothema.gr"
24 Δεκεμβρίου 2011
20 Δεκεμβρίου 2011
Μόνιμη αναμετάδοση δεδομένων από τον Υμηττό
Την έρευνα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Υμηττό θα υποστηρίξει μέσω του προγράμματος LIFE – AMIBIO η εταιρία Cosmote. Το πρόγραμμα «Αυτόματη Παρακολούθηση και Καταγραφή της Βιοποικιλότητας με χρήση ακουστικών μέσων» βασίζεται σε ένα πρότυπο μόνιμο σταθμό παρακολούθησης της βιοποικιλότητας, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε εργαστηριακές συνθήκες και αναμένεται η δοκιμή του σε πραγματικές συνθήκες στον Υμηττό.
Το Μάρτιο προβλέπεται η πιλοτική εγκατάσταση του πρώτου μόνιμου σταθμού, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά με περισσότερους σταθμούς από το Μάιο.
Οι σταθμοί παρακολούθησης της βιοποικιλότητας θα αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, μέσα από το δίκτυο της Cosmote, το ακουστικό σήμα που καταγράφεται αλλά και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά δεδομένα όπως είναι η ισχύς του αέρα, η θερμοκρασία και υγρασία. Τα δεδομένα θα καταλήγουν άμεσα σε κεντρικό σταθμό επεξεργασίας.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, επιστήμονες από το Εργαστήριο Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, το ΤΕΙ Κρήτης, και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ZFMK της Βόννης και εκπρόσωπος της ελεγκτικής εταιρίας Astrale.
skai.gr
Πράσινα ∆ώµατα σε ∆ηµόσια Κτήρια
Προκηρυξεις απο το ΕΣΠΑ
Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου, κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο
*
Βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στα δημόσια κτήρια
*
Βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται το κτήριο της παρέμβασης
*
Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
*
Επιβράδυνση και τελικά στην αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
ΕΠ "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη"
Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα
Τομείς ενδιαφέροντος
Περιβάλλον
Κατηγορία δικαιούχων
Υπουργεία – ΝΠΔΔ
Περιφέρειες
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού)
Άλλα νομικά πρόσωπα
Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)
Σε ποιους απευθύνεται
* Υπουργεία
* Περιφέρειες της χώρας
* Καλλικρατικούς ΟΤΑ
* Άλλα Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου
* Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ικαίου µη κερδοσκοπικού κοινωφελούς χαρακτήρα
Όροι και προϋποθέσεις
Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Α. Τα περιεχόμενα του Φακέλου Δικαιολογητικών, ...
Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Α. Τα περιεχόμενα του Φακέλου Δικαιολογητικών, όπως αυτά αναφέρονται ακολούθως και εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια»
(i) O Δικαιούχος έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης της πράξης για την οποία υποβάλλει την πρόταση. Υποβάλλονται στοιχεία τεκμηρίωσης όπως προγραμματική σύμβαση, οργανισμός Υπουργείου, συστατική πράξη, κτλ.
(ii) Αίτηση Χρηματοδότησης, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται στη παρούσα πρόσκληση και βρίσκεται δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.cres.gr/.
(iii) Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης (ΤΔΠΠ), σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικής υποβολής σύμφωνα με το έγγραφο με Α.Π. 38590/ΟΠΣ 1140/07-09-2011 του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περί «Υποχρεωτικής υποβολής των εντύπων ΟΠΣ του ΕΣΠΑ από τους δικαιούχους μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής υποβολής και Υποχρεωτική έκδοση των εντύπων από τους Φορείς Διαχείρισης μέσω ΟΠΣ» και έντυπη. Το πρωτότυπο έντυπο ΤΔΠΠ που θα υποβληθεί στο Φάκελο Δικαιολογητικών και θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή από τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να είναι το παραγόμενο από το σύστημα (ΟΠΣ) μετά από την συμπλήρωση της φόρμας ΤΔΠΠ της ηλεκτρονικής υποβολής ΕΣΠΑ.
(iv) Bεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας τύπου Α του Δικαιούχου.
Στην περίπτωση που ο Δικαιούχος δε διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια δύναται να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα υλοποίησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22, του νόμου 3614/2007, με προγραμματική σύμβαση στην αρχή από την οποία εποπτεύεται ή σε συναφή δημόσια υπηρεσία ή Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού ή ανώνυμη εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου Α. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη κατά την υποβολή της πρότασης η υποβολή:
*
Απόφασης του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του δυνητικού Δικαιούχου για συμφωνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τον εποπτεύοντα φορέα που διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια τύπου Α.
*
Απόφαση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του φορέα που διαθέτει την διαχειριστική επάρκεια τύπου Α για αποδοχή της εκχώρησης της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου πράσινου δώματος σε περίπτωσης ένταξης.
Η προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να έχει υποβληθεί πριν την ένταξη σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση απορρίπτεται και ενημερώνεται σχετικά ο Δικαιούχος.
(v) Βεβαίωση του Δικαιούχου περί μη χρηματοδότησης της προβλεπόμενης δαπάνης της πράξης από άλλο ΕΠ στο πλαίσιο της τρέχουσας ή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.
(vi) Χρηματοοικονομική ανάλυση προσδιορισμού του προς χρηματοδότηση ποσού (για έργα που παράγουν έσοδα) ή βεβαίωση μη παραγωγής εσόδων.
(vii) Δήλωση του Δικαιούχου ότι θα τηρήσει τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες.
(viii) Υπεύθυνη Δήλωση του Δικαιούχου ότι τα ακίνητα στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις δεν απαιτούν πρόσθετη στατική ενίσχυση και ότι στην περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί η δαπάνη βαρύνει το Δικαιούχο.
(ix) Απόφαση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου (Δημοτικού Συμβουλίου, Περιφερειακού Συμβουλίου, Πρυτανικού Συμβουλίου, Διοικητικού Συμβουλίου, κτλ) για αποδοχή των όρων της Πρόσκλησης και έγκριση συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
(x) Οποιαδήποτε άλλη απόφαση αρμόδιου συλλογικού οργάνου ή εποπτεύουσας αρχής είναι απαραίτητη.
(xi) Απόφαση ορισμού υπευθύνου πράξης.
(xii) Αποδεικτικό πως ο Δικαιούχος διατηρεί το δικαίωμα πραγματοποίησης των έργων/παρεμβάσεων στα ακίνητα, δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της κυριότητας του/ων ακινήτου/ων καθώς και Οικοδομική/ες Άδεια/ες αυτού/ων.
Β. Τα περιεχόμενα του Φακέλου Στοιχείων Πράσινων Δωμάτων, όπως αυτά εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.
Προϋπολογισμός
€ 20.000.000
Περίοδος υποβολής
από 5/12/2011 έως 6/2/2012
Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
Ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.cres.gr/
Διεύθυνση
19ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι, Αττική
Τηλ
210 6603300
Φαξ
210 6603301-02
Βασιλακοπούλου Κωνσταντίνα
210 6603300
prasina_domata@cres.gr
http://www.espa.gr/
Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου, κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο
*
Βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών στα δημόσια κτήρια
*
Βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής στην οποία εντάσσεται το κτήριο της παρέμβασης
*
Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
*
Επιβράδυνση και τελικά στην αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής
Επιχειρησιακό πρόγραμμα
ΕΠ "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη"
Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα
Τομείς ενδιαφέροντος
Περιβάλλον
Κατηγορία δικαιούχων
Υπουργεία – ΝΠΔΔ
Περιφέρειες
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού)
Άλλα νομικά πρόσωπα
Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ)
Σε ποιους απευθύνεται
* Υπουργεία
* Περιφέρειες της χώρας
* Καλλικρατικούς ΟΤΑ
* Άλλα Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου
* Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ικαίου µη κερδοσκοπικού κοινωφελούς χαρακτήρα
Όροι και προϋποθέσεις
Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Α. Τα περιεχόμενα του Φακέλου Δικαιολογητικών, ...
Η υποβολή των αιτήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Α. Τα περιεχόμενα του Φακέλου Δικαιολογητικών, όπως αυτά αναφέρονται ακολούθως και εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια»
(i) O Δικαιούχος έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης της πράξης για την οποία υποβάλλει την πρόταση. Υποβάλλονται στοιχεία τεκμηρίωσης όπως προγραμματική σύμβαση, οργανισμός Υπουργείου, συστατική πράξη, κτλ.
(ii) Αίτηση Χρηματοδότησης, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται στη παρούσα πρόσκληση και βρίσκεται δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.cres.gr/.
(iii) Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης (ΤΔΠΠ), σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικής υποβολής σύμφωνα με το έγγραφο με Α.Π. 38590/ΟΠΣ 1140/07-09-2011 του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας περί «Υποχρεωτικής υποβολής των εντύπων ΟΠΣ του ΕΣΠΑ από τους δικαιούχους μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής υποβολής και Υποχρεωτική έκδοση των εντύπων από τους Φορείς Διαχείρισης μέσω ΟΠΣ» και έντυπη. Το πρωτότυπο έντυπο ΤΔΠΠ που θα υποβληθεί στο Φάκελο Δικαιολογητικών και θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή από τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να είναι το παραγόμενο από το σύστημα (ΟΠΣ) μετά από την συμπλήρωση της φόρμας ΤΔΠΠ της ηλεκτρονικής υποβολής ΕΣΠΑ.
(iv) Bεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας τύπου Α του Δικαιούχου.
Στην περίπτωση που ο Δικαιούχος δε διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια δύναται να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα υλοποίησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22, του νόμου 3614/2007, με προγραμματική σύμβαση στην αρχή από την οποία εποπτεύεται ή σε συναφή δημόσια υπηρεσία ή Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού ή ανώνυμη εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου Α. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη κατά την υποβολή της πρότασης η υποβολή:
*
Απόφασης του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του δυνητικού Δικαιούχου για συμφωνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τον εποπτεύοντα φορέα που διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια τύπου Α.
*
Απόφαση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του φορέα που διαθέτει την διαχειριστική επάρκεια τύπου Α για αποδοχή της εκχώρησης της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου πράσινου δώματος σε περίπτωσης ένταξης.
Η προγραμματική σύμβαση θα πρέπει να έχει υποβληθεί πριν την ένταξη σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση απορρίπτεται και ενημερώνεται σχετικά ο Δικαιούχος.
(v) Βεβαίωση του Δικαιούχου περί μη χρηματοδότησης της προβλεπόμενης δαπάνης της πράξης από άλλο ΕΠ στο πλαίσιο της τρέχουσας ή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.
(vi) Χρηματοοικονομική ανάλυση προσδιορισμού του προς χρηματοδότηση ποσού (για έργα που παράγουν έσοδα) ή βεβαίωση μη παραγωγής εσόδων.
(vii) Δήλωση του Δικαιούχου ότι θα τηρήσει τους εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες.
(viii) Υπεύθυνη Δήλωση του Δικαιούχου ότι τα ακίνητα στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις δεν απαιτούν πρόσθετη στατική ενίσχυση και ότι στην περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί η δαπάνη βαρύνει το Δικαιούχο.
(ix) Απόφαση του αρμόδιου διοικητικού οργάνου (Δημοτικού Συμβουλίου, Περιφερειακού Συμβουλίου, Πρυτανικού Συμβουλίου, Διοικητικού Συμβουλίου, κτλ) για αποδοχή των όρων της Πρόσκλησης και έγκριση συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
(x) Οποιαδήποτε άλλη απόφαση αρμόδιου συλλογικού οργάνου ή εποπτεύουσας αρχής είναι απαραίτητη.
(xi) Απόφαση ορισμού υπευθύνου πράξης.
(xii) Αποδεικτικό πως ο Δικαιούχος διατηρεί το δικαίωμα πραγματοποίησης των έργων/παρεμβάσεων στα ακίνητα, δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της κυριότητας του/ων ακινήτου/ων καθώς και Οικοδομική/ες Άδεια/ες αυτού/ων.
Β. Τα περιεχόμενα του Φακέλου Στοιχείων Πράσινων Δωμάτων, όπως αυτά εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.
Προϋπολογισμός
€ 20.000.000
Περίοδος υποβολής
από 5/12/2011 έως 6/2/2012
Πληροφορίες - Στοιχεία επικοινωνίας
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
Ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.cres.gr/
Διεύθυνση
19ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος, 190 09 Πικέρμι, Αττική
Τηλ
210 6603300
Φαξ
210 6603301-02
Βασιλακοπούλου Κωνσταντίνα
210 6603300
prasina_domata@cres.gr
http://www.espa.gr/
Ξεκινά η εκσκαφή για το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο
Έως το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.
Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η εκσκαφή για την κατασκευή στο Φάληρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στόχος είναι η προετοιμασία του χώρου ώστε η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει την Άνοιξη του 2012 και να ολοκληρωθεί το 2015 οπότε θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με την αρχική δέσμευση, η κατασκευή του Κέντρου θα αποφέρει οικονομική δραστηριότητα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Υπολογίζεται ότι για την υποστήριξη της κατασκευής και την ολοκλήρωσή του θα απασχολούνται ετησίως 1.500 με 2.400 άτομα.
Πέντε χρόνια αφότου το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και δύο χρόνια μετά την κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το έργο αρχίζει να υλοποιείται, με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και τον σχεδιασμό του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το Ίδρυμα έχει αναλάβει να καλύψει το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού του Κέντρου, το οποίο υπολογίζεται στα 566 εκατομμύρια ευρώ.
Τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούνιο από τον Πιάνο, ο οποίος είχε παρουσιάσει το όραμά του για τη δημιουργία στο Δέλτα Φαλήρου ενός προορισμού παιδείας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας παράλληλα με τη λειτουργία ενός πάρκου σχεδόν 1.000 στρεμμάτων. Οι τεχνικές μελέτες για το Πάρκο αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2012 ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να δημοπρατηθεί το έργο. Η ανάδειξη αναδόχου αναμένεται τον Ιανουάριο του 2013.
Μαχη Τρατσα
απο το Βημα
Η Ακαδημία του Πλάτωνα συναντά την παιδεία του σήμερα
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων βάζει τον μνημειακό χώρο στο επίκεντρο
Αποψη από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος
«Με τον Δήμαρχο της Αθήνας μοιραζόμαστε ένα όραμα: η πόλη της Αθήνας να γίνει πόλος έλξης του πνεύματος και του πολιτισμού, με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την οικονομία. Υπάρχουν χώρες που έχουν πετρέλαιο, χώρες με ισχυρή βιομηχανία και άλλες με μέγεθος και δύναμη. Η δική μας βιομηχανία είναι θησαυροί όπως η Ακαδημία του Πλάτωνα και ό,τι εκφράζει ως χώρος και ως μνημείο...».
Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος «Ακαδημία Πλάτωνος, οι δρόμοι της γνώσης-πολίτης και πολιτεία». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων τετραετίας, με κέντρο την Ακαδημία Πλάτωνος στο οποίο συνεργάζονται το υπουργείο Παιδείας, ο Δήμος Αθηναίων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δυο πνευματικά Ιδρύματα, το Ωνάσειο και το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Το πρόγραμμα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: Εκπαίδευση - Πολιτισμός και Ανάπτυξη όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν. «Σε μία εποχή που οι πολιτικοί βάλλονται και όχι άδικα, θα χρησιμοποιήσω μία φράση που αποτυπώνεται στον 'Πολιτικό' του Πλάτωνα: ο πολικός - και κατ' επέκταση η πολιτική- είναι τη τέχνη της σύνθεσης. Χρειάζεται, ιδιαίτερα στην εποχή μας, αισιοδοξία και συνεργασία. Τόλμη και σύνεση, που είναι εξίσου αναγκαίες κάθε χρονική στιγμή. Μέσα στην κρίση τολμάμε να αρχίσουμε κάτι διαφορετικό και φιλόδοξο. Να το κάνουμε με τη σύνεση του μέτρου της εποχής και των δυνατοτήτων μας, μέσα από τη συνεργασία και την κοινή δράση των κατοίκων, των ακαδημαϊκών και των πνευματικών ανθρώπων για το καλύτερο αποτέλεσμα» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου στην ομιλία της. «Η κρίση είναι βαθιά και έχουμε ανάγκη να γυρίσουμε στα θεμελιώδη και τα βασικά. Να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Εχουμε ανάγκη την εθνική μας αυτοπεποίθηση και μπορούμε να τη βρούμε σε αυτά που συμβολίζει η Ακαδημία του Πλάτωνα» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.
Στην εκδήλώση συμμετείχαν και παρουσίασαν το πρόγραμμα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γ. Καμίνης καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού.
Ο Αριστοτέλης υπήρξε αιώνιος φοιτητής...
Την ιστορία της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και την ανάπτυξη των πρώτων Σχολών Φιλοσοφίας και Επιστήμης ανέπτυξε στην ομιλία του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής φιλοσοφίας κ. Θ. Πελεγρίνης. «Καθώς, τα πανεπιστήμια δεν παύουν να είναι κομμάτια της πολιτείας και, ως εκ τούτου, πέρα από δικαίωμα της απρόσκοπτης άσκησης του διαλόγου στους κόλπους των για την προώθηση της γνώσης και την καλλιέργεια του ήθους, να υπόκεινται σε κανόνες, χρειάζονται άλλοι οργανισμοί που να ξεφεύγουν από τους περιορισμούς αυτούς χωρίς να διαταράσσεται η κοινωνία από μοιραίες για την πορεία της αναταράξεις» είπε ο κ. Πελεγρίνης.
«Ο Αριστοτέλης, για παράδειγμα, μπήκε έφηβος στην Ακαδημία του Πλάτωνος και αποχώρησε από αυτήν μεσήλικας. Είκοσι ολόκληρα χρόνια τρόφιμος της Ακαδημίας! Σήμερα ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με την κείμενη διάταξη περί αποβολής των καλούμενων αιώνιων φοιτητών, δεν θα μπορούσε να επαναλάβει το εγχείρημά του και, από την άποψη αυτή, η ανθρωπότητα, στερούμενη ενός τέτοιου προσώπου, θα έμενε πολύ φτωχότερη...» πρόσθεσε χαριτολογώντας ο πρύτανης. Και υποσχέθηκε ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη του προγράμματος.
Οι δράσεις του νέου προγράμματος:
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα «Δρόμοι της γνώσης» θα λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα.
Μεταξύ αυτών:
· Πανεπιστήμια, σχολεία, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θα συνεργαστούν με πιλοτικό στην αρχή και καθολικό τρόπο σε δεύτερη φάση, πάνω στη φιλοσοφία του Πλάτωνα, την Ακαδημία, την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Αρχιτεκτονική.
· Προγράμματα σπουδών - πιλοτικές δράσεις, υποτροφίες, βραβεύσεις, εκδρομές, εργασίες, συνεργασίες αδελφοποίησης, ερευνητικά προγράμματα, υποστήριξη των ανθρωπιστικών σπουδών.
· Θερινά Σχολεία (Summer Schools), Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια - Πολιτιστικά δρώμενα, θεατρικοί αγώνες.
· Διάλογοι: Η κουλτούρα του οργανωμένου διαλόγου στη Δημοκρατία. Το σχολείο, το πανεπιστήμιο διδάσκουν και οργανώνουν το διάλογο επιχειρημάτων ως κεντρικό στοιχείο της εξέλιξης της κοινωνίας.
Στόχος τελικά είναι η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος να γίνει κέντρο προσέλκυσης Φιλοσοφικών και Αρχαιολογικών Σχολών, κλασσικών Λυκείων, επικοινωνίας της σύγχρονης Φιλοσοφίας (ΗΠΑ, Γερμανία), αλλά και της ασιατικής Φιλοσοφίας - επικοινωνία με «Κομφούκιο» σε συνεργασία με την κινεζική Πρεσβεία.
Αναλυτικά θα παρέχονται:
1. Εκπαιδευτικά προγράμματα για πολίτες κάθε ηλικίας με αντικείμενο τη φιλοσοφία και το ρόλο της στην καθημερινή ζωή
2. Εξειδικευμένα προγράμματα για αποφοίτους στους τομείς της φιλοσοφίας, της γλώσσας, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής κτλ.
3. Προγράμματα βιωματικής μάθησης στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης (συζητήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σε χώρους)
4. Δημιουργία εφαρμογών βιωματικής μάθησης: Διαδραστικό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα και πλοηγός πληροφοριών για την περιοχή όπως εξελίσσεται στο χρόνο
5. Διαδικτυακή Ακαδημία: υπηρεσίες πληροφόρησης, ενημέρωσης και δημοσιότητας για την Ακαδημία και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.
6. Προγράμματα για την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας και εκπαίδευσης και την υποστήριξη δημιουργίας επιχειρήσεων στην περιοχή στον τομέα του Πολιτισμού
7. Δράσεις για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής (διεθνή συμπόσια).
Μαρνυ Παπαματθαιου
"το Βημα"
19 Δεκεμβρίου 2011
18 Δεκεμβρίου 2011
«Εμείς πάντως δεν φεύγουμε από εδώ»
Νέοι Ευρωπαίοι που εργάζονται στην Ελλάδα μάς προτρέπουν να μην εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας
Οι Καρολίν Σατρ, Τέμου Λέχτινεν, Μίχαελ Οξ και Τιάγο Μάρτινς με τη στάση τους παροτρύνουν την ελληνική νεολαία να μείνει στην πατρίδα τηςΕπτά στους δέκα νέους Ελληνες θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Το 42% των Ελλήνων κάτω των 35 ετών έχουν ήδη αναλάβει δράση για να αναχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα. Εξι στους δέκα νέους προτιμούν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη δουλειά στην Ελλάδα. Οι έρευνες δημοσιεύονται η μία μετά την άλλη και τα αποτελέσματά τους είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Οικονομική κρίση, αναξιοκρατία, αντίδραση στο πολιτικό σύστημα, απογοήτευση. Οσες και αν είναι οι αιτίες, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: η νέα γενιά, το (υποτιθέμενο) μέλλον του τόπου μας, επιθυμεί διακαώς να... ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της. Και όμως, υπάρχουν ανάμεσά μας νέοι που διατηρούν την ελπίδα τους και διακηρύττουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να φύγουν. Μόνο που δεν είναι Ελληνες. Πρόκειται για ευρωπαίους πολίτες που έφτασαν στη χώρα μας για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, έζησαν την άνοδο και την (ελεύθερη) πτώση της, μα ακόμη πιστεύουν σε αυτήν και δεν εγκαταλείπουν.
Η κυρία Καρολίν Σατρ από τη Νάντη της Γαλλίας μεγάλωσε περνώντας κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης αγάπης που είχε για τη χώρα μας ο πατέρας της. «Οταν τελείωσα τις σπουδές ιταλικής και ελληνικής φιλολογίας στη Νάντη,αποφάσισα ότι είχε έρθει η στιγμή να κάνω μια νέα αρχή στην Ελλάδα. Μάζεψα τα πράγματά μου και μετακόμισα» λέει η ίδια στο «Βήμα». Την τελευταία οκταετία είδε την Ελλάδα να αλλάζει, τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το (πολύ) χειρότερο, με αποκορύφωμα τη σημερινή οικονομική κρίση. «Οι συνθήκες είναι άσχημες, ωστόσο μέσα στη γενική απογοήτευση απαξιώνεται κάθε ελληνικό χαρακτηριστικό και εξιδανικεύεται ό,τι γίνεται στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού την ελληνική αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Ναι, οι μισθοί είναι πιο χαμηλοί στην Ελλάδα, όμως οι γονείς πρόθυμα παραχωρούν ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα στα παιδιά τους που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους.Στη Γαλλία,αντιθέτως,οι μισθοί είναι λίγο καλύτεροι αλλά οι νέοι δεν ζουν καλύτερα,γιατί είναι αναγκασμένοι να τα βγάζουν πέρα ολομόναχοι» τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Τέμου Λέχτινεν, ο οποίος κατάγεται από τη Φινλανδία και έπειτα από μία δεκαετία στις Βρυξέλλες έφτασε στην Ελλάδα για να αναλάβει το Τμήμα επικοινωνίας γνωστής εταιρείας online στοιχημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, το βασικό πρόβλημα των νέων Ελλήνων είναι ότι «επαναλαμβάνουν πεισματικά ότι όλα είναι μάταια και ότι “τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει”, με αποτέλεσμα αυτό εν τέλει να γίνεται πραγματικότητα! Οσο περισσότερο το λένε, τόσο περισσότερο το πιστεύουν.Το μόνο σίγουρο είναι,άλλωστε, ότι αν φύγουν όλοι οι άξιοι από τη χώρα, ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση», σχολιάζει. Συχνά, μάλιστα, οι Ευρωπαίοι που ζουν στη χώρα μας καταλήγουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα απέναντι στην απογοήτευση ακόμη και των μελών της ίδιας της οικογένειάς τους!
«Η γυναίκα μου σκέφτεται ότι ίσως θα έπρεπε να γυρίσουμε στη Γερμανία γιατί αμφιβάλλει ότι κάτι θα αλλάξει. Εγώ επιμένω ότι εδώ είναι καλύτερα διότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό που παραμένει ανεκμετάλλευτο και συνεπώς είναι στα χέρια μας να το αξιοποιήσουμε» αναφέρει ο κ. Μίχαελ Οξ, γερμανός γραφίστας ο οποίος ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. «Ακούγεται τετριμμένο, όμως η κρίση είναι πράγματι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Είμαστε στον πάτο,χειρότερα δεν γίνεται.Από εδώ και πέρα,μόνο να βελτιωθούμε μπορούμε» καταλήγει.
Υπάρχουν, τέλος, και αυτοί που πιστεύουν ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για αναθεώρηση των καταναλωτικών προτύπων που επικρατούσαν στο παρελθόν στην Ελλάδα. Ο Πορτογάλος κ. Τιάγο Μάρτινς, ελεύθερος επαγγελματίας, έφτασε στην Ελλάδα σε ηλικία 27 ετών, όταν επέλεξε μια θέση πρακτικής στην έκθεση Ηelexpo της Θεσσαλονίκης. «Μου έκανε εντύπωση η ευκολία με την οποία οι νέοι ξόδευαν χρήματα για τη (ήδη ακριβή) νυχτερινή διασκέδαση. Φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι παράγγελναν τρία ή τέσσερα ποτά αξίας 10 ευρώ το ένα,έπιναν καφέδες στην εξωφρενική τιμή των 5 ευρώ,τον έναν μετά τον άλλον- κάτι που δεν είχα ξανασυναντήσει. Η κρίση τούς “προσγείωσε”, όμως αυτή η ανώμαλη προσγείωση έχει και τη θετική της πλευρά. Βλέπω πλέον τους έλληνες φίλους μου να συγκεντρώνονται για φαγητό σε σπίτια, να πηγαίνουν για περπάτημα ή για να αθληθούν παρέα, να απολαμβάνουν σε τελική ανάλυση όλα τα απλά πράγματα που οι νέοι της Ευρώπης (κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία) έκαναν εδώ και χρόνια» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα». «Συνεχώς με ρωτούν γιατί μένω...»
O εικονιζόμενος Κάρλος Γκουτιέρες ντε λα Κρουθ, προσωπικός γυμναστής, δηλώνει μιλώντας προς «Το Βήμα»: «Εχω κουραστεί να ακούω την ερώτηση “αφού είσαι Ισπανός και μπορείς να φύγεις... γιατί δεν φεύγεις;”. Η απάντηση είναι ότι δεν θέλω να φύγω γιατί έπειτα από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έχω αγαπήσει αυτή χώρα και- σε αντίθεση με τους ντόπιους- δεν έχω χάσει την ελπίδα μου ότι θα τα καταφέρουμε. Δέχομαι αυτή την απαξιωτική ερώτηση καθημερινά και είναι αποκαρδιωτικό να ακούς τους ίδιους τους Ελληνες να δυσφημούν τη χώρα τους μπροστά σε έναν ξένο. Με κάνει να αναρωτιέμαι πώς θα προωθήσουμε την Ελλάδα τουριστικά και επικοινωνιακά, αν επιμένουμε να τη λοιδορούμε; Σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα και συχνά εκνευρίζομαι με την αδιαφορία, την αναλγησία και την “αντικοινωνική” συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας. Ωστόσο η πρώτη μου σκέψη είναι “τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε; ” και όχι “τι μπορώ να κάνω για να... φύγω;”. Αν όλοι φύγουμε ποιος θα μείνει να προστατεύσει την Ελλάδα από αυτούς που την κατάντησαν έτσι;».
δημοσιευτηκε στις 30/10/2010
απο το Βημα
(Για τους νεους που θελουν να φυγουν απο την Ελλαδα.Τελικα η φυγη δεν ειναι λυση!!!)
17 Δεκεμβρίου 2011
Η Ελλάδα από απόσταση
Ο Γιώργος Δεοδάτης βρίσκεται από το 2002 στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όσο μακριά χρειάζεται για μια ψύχραιμη οπτική γωνία
Η τηλεφωνική σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάντοτε πιο καθαρή. Απαλλαγμένη από τα εκνευριστικά παράσιτα και το χαμηλό επίπεδο ήχου που συχνά χαρακτηρίζει τις επικοινωνίες με τις ευρωπαϊκές χώρες, σου δίνει την εντύπωση ότι ο συνομιλητής βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ό,τι στην πραγματικότητα. Η φωνή του Γιώργου Δεοδάτη, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην έδρα Οικογένειας Σαντιάγο και Ρομπερτίνα Καλατράβα, ακούγεται σαν το γραφείο του να απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα, έστω και αν μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης παρεμβάλλονται ένας ωκεανός και διάφορα επίπεδα ποιότητας ζωής. Μια συνομιλία σχεδιασμένη στο αρχικό της στάδιο να επικεντρωθεί σε ζητήματα ακαδημίας και παιδείας με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του (από κοινού με τον ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ) με το αναγνωρισμένου κύρους Great Teacher Award του Συλλόγου Αποφοίτων Κολούμπια αποκτά στην πορεία της συνεννόησης τον χαρακτήρα συζήτησης για την ελληνική πολιτική κατάσταση: το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ πολιτικής αβεβαιότητας που περιλαμβάνει αποτυχημένες προτάσεις δημοψηφισμάτων, ψήφους εμπιστοσύνης, διαπραγματεύσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας και ανεξάντλητη πρωθυπουργική ονοματολογία. Την επαύριον του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου ο έλληνας καθηγητής μάς μιλάει για το πώς φαίνεται σήμερα η Ελλάδα από την Αμερική, επαινεί την ανοικτή κουλτούρα της Νέας Υόρκης, προτείνει πιθανές ιδέες αναπτυξιακών έργων και δεν παραλείπει να τονίσει τι θα συμβούλευε έναν έλληνα φοιτητή για το μέλλον του.
Πώς μοιάζει το ελληνικό σκηνικό από την άλλη όχθη του Ατλαντικού σήμερα; «Πριν από λίγο ήρθα στο γραφείο, άνοιξα τον υπολογιστή μου, δεν έχω προλάβει να διαβάσω λεπτομερώς τον αμερικανικό Τύπο, είδα όμως σύντομα ορισμένα σχόλια του ελληνικού και μου έκανε εντύπωση το εύρος των απόψεων – από τις πλέον θετικές ως τις πλέον αρνητικές. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ των θετικών. Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει πάρα πολύ σημαντικές ικανότητες και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις είναι ίσως ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί της χώρας. Στις αμερικανικές εφημερίδες όλες αυτές τις ημέρες η ελληνική πολιτική κατάσταση κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα: την περασμένη Παρασκευή το πάνω μισό των “New York Times” είχε μια φωτογραφία από τα θεωρεία της ελληνικής Βουλής όπου κόσμος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο βαθμός που η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία είναι εντυπωσιακός, αν δούμε τις αντιδράσεις του χρηματιστηρίου εδώ. Παλαιότερα λεγόταν ότι “όταν κρυολογεί η Αμερική, παθαίνει πνευμονία ο υπόλοιπος κόσμος”. Τώρα αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα».
Το ελληνικό «κρυολόγημα», πέρα από τις επιπλοκές που προξενεί στον ίδιο τον ασθενή και στους γύρω του, δεν φαίνεται απλή περίπτωση ίωσης. «Θα σας φέρω ένα παράδειγμα από την προεκλογική εκστρατεία του Μιχάλη Δουκάκη το 1988 ενάντια στον Μπους τον πρεσβύτερο. Τότε υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δουκάκη ήταν ένας τεξανός πολιτικός, ο Λόιντ Μπέντσεν. Σε μια τηλεοπτική μονομαχία με τον ομόλογό του των Ρεπουμπλικανών είχε πει ότι “η ευμάρεια είναι καλοδεχούμενη· αν όμως χρεώνεις τα πάντα σε μια πιστωτική κάρτα, θα βρεθείς να χρωστάς τόσα ώστε δεν θα μπορείς να ξεχρεώσεις ούτε τους τόκους σου”. Εννοούσε ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ρίγκαν. Πάντοτε, λοιπόν, έρχεται ο λογαριασμός. Βέβαια, προσωπικά μού έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα δανειζόταν τόσα χρόνια και μόλις σήμερα κατηγορείται ότι δανείστηκε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να αποπληρώσει. Ακόμη όμως και στις ατομικές περιπτώσεις του καθενός μας, όταν η τράπεζα δει ότι χρωστάς μεγάλα ποσά παύει να χορηγεί δάνεια. Πώς είναι δυνατόν να δανειζόμαστε δισεκατομμύρια για 30 χρόνια χωρίς να υπάρχει υποψία ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα οδηγήσει στην κατάρρευση; Ολοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο; Ομολογώ ότι έχω ρωτήσει συναδέλφους μου οικονομολόγους, αλλά δεν έχω λάβει πειστική απάντηση – η κλασική είναι ότι από ένα σημείο και μετά οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να συνεχίσουν τη δανειοδότηση για να μη χρεοκοπήσει μια χώρα. Δεν εννοώ ότι οι Ελληνες δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να υπολογίσω ποσοστά ευθύνης, είμαι όμως πεπεισμένος ότι δεν είναι οι Ελληνες οι μόνοι που φταίνε για όσα έχουν συμβεί. Ισως τελικά το ζήτημα να είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά».
Οχι περισσότερο πολύπλοκο από τις παραμέτρους τις οποίες οφείλει να λάβει υπόψη του ένας πολιτικός μηχανικός για την άσκηση της επιστήμης του, πάντως. Το δικό σας έργο μοιάζει να «ακουμπά» σε έννοιες πέραν εκείνης του πολιτικού μηχανικού. «Στην Αμερική ακολουθούμε τη λεγόμενη “διεπιστημονική προσέγγιση”, η οποία παρά το ότι έχει λοιδορηθεί ως επιφανειακή είναι πολύ σημαντική. Στη δική μας επιστήμη, για παράδειγμα, ως πολιτικοί μηχανικοί ασχολούμασταν παλαιότερα αυστηρά με το τεχνικό μέρος της δουλειάς μας. Από ένα σημείο και μετά, ωστόσο, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς να δει ότι τίθενται ζητήματα πολιτικής, ας πούμε. Οταν διαμορφώνονται οι κώδικες με τους οποίους κάποιος θα χτίσει ένα κτίριο, αυτό γίνεται με πολιτικές αποφάσεις: π.χ., το επίπεδο ασφάλειας για τον σχεδιασμό νέων κτιρίων ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ κόστους και ασφάλειας. Οι πολιτικοί μηχανικοί παλαιότερα δεν ασχολούνταν με αυτά – πιθανώς τα αποτελέσματα των τεχνικών αναλύσεών τους πήγαιναν σε οικονομολόγους ή κοινωνικούς επιστήμονες που με τη σειρά τους προέβαιναν στις σχετικές συστάσεις. Η “διεπιστημονική προσέγγιση” είναι κατ’ εμέ ιδιαίτερα επιθυμητή, αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση – το “μέτρον άριστον” των αρχαίων ισχύει».
Κάπως έτσι προκύπτει η «τέχνη του δομικού σχεδιασμού» («the art of structural design»), για να δανειστώ τον τίτλο του μαθήματος που διδάσκετε από το 2009; «Η αρχιτεκτονική υφίσταται φυσικά ως τέχνη, αλλά δεν θυμόμαστε ότι πολλές κατασκευές που θεωρούνται σήμερα έργα τέχνης έχουν σχεδιαστεί απευθείας από πολιτικούς μηχανικούς. Ο Πύργος του Αϊφελ, για παράδειγμα, ή η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το μάθημα κάνω μια τεχνική προσέγγιση παρόμοιων έργων, αλλά και μια ανάλυση για το πώς αυτές επηρέασαν με τη σειρά τους άλλες μορφές τέχνης και πώς έβλεπαν οι μηχανικοί αυτοί τον εαυτό τους και το έργο τους. Είναι μάθημα δημοφιλές σε φοιτητές τόσο της πολυτεχνικής σχολής όσο και σε ιστορικούς ή φιλολόγους».
Το δικό σας ερευνητικό πεδίο επικεντρώνεται σε έννοιες όπως η μηχανική πιθανοτήτων, η σεισμική μηχανική, η προσομοίωση στοχαστικών διαδικασιών και πεδίων. Πώς μεταφράζονται αυτές οι επιστημονικές έννοιες στην πράξη; «Στη φύση υπάρχει πολλή αβεβαιότητα. Ποτέ δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι είδους σεισμός θα συμβεί σε μια περιοχή, για παράδειγμα, αλλά και για το ακριβές μέγεθος ή τις εστιακές αποστάσεις. Αβεβαιότητα υπάρχει στις περιπτώσεις τυφώνων, στη φόρτιση από τον άνεμο, στις ιδιότητες των υλικών. Προσπαθούμε να τις ποσοτικοποιήσουμε, να δούμε την επίδρασή τους, να ανακαλύψουμε το ρίσκο, να εξετάσουμε τη διαχείρισή του, όχι πια σε μια συγκεκριμένη κατασκευή, αλλά σε όλη την υποδομή μιας μεγάλης περιοχής. Παράλληλα, εργαζόμαστε με ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ασφαλίζουν κτίρια από σεισμό ή τυφώνες και οι οποίες πρέπει να βρουν τρόπο προσδιορισμού των ασφαλίστρων που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τους ώστε αυτά να εγκριθούν από την πολιτεία προτού εφαρμοστούν. Είμαστε μηχανικοί, όχι μαθηματικοί. Σέβομαι και θαυμάζω τους μαθηματικούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν καθαρά θεωρητική δουλειά. Το δικό μας έργο, όμως, πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνει ένα αποτέλεσμα που θα ωφελήσει με κάποιον τρόπο την κοινωνία. Με θετικό τρόπο, ελπίζουμε, διότι και εμείς έχουμε κάνει αρκετές καταστροφές ανά τους αιώνες!».
Περιβαλλοντικά, να υποθέσω; «Περιβαλλοντικά. Σκεφτείτε τη ρύπανση που έχουν προξενήσει οι χημικοί μηχανικοί. Αλλά σκεφτείτε και πράγματα που στο παρελθόν βλέπαμε ως πολύ θετικά: η υδροηλεκτρική ενέργεια θεωρούνταν πάντα ως μορφή ενέργειας καλής ποιότητας, που δεν απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου. Σήμερα όμως αυτή η άποψη έχει αναθεωρηθεί, σχεδόν πλήρως, γιατί δίνουμε βάρος στο ότι καταστρέφει τα οικοσυστήματα».
Τι βοηθάει έναν έλληνα φοιτητή που φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ενσωματωθεί στην αμερικανική πραγματικότητα και τι τον εμπνέει να εργαστεί και να διδάξει επί σχεδόν 30 χρόνια εκεί; «Τελειώνοντας τις σπουδές μου στην Αθήνα το 1983, ήρθα εδώ για ένα μάστερ, έκανα μετά ένα διδακτορικό, χωρίς ακόμη να έχω αποφασίσει να εγκατασταθώ. Μετά ήρθε ένα μεταδιδακτορικό, η έρευνα που έκανα μου άρεσε, βρήκα μια θέση διδασκαλίας στο Πρίνστον και εν συνεχεία στη Νέα Υόρκη – όπου και έμεινα γιατί με τράβηξε πάρα πολύ η πόλη. Σε έναν βαθμό μού θυμίζει την Αθήνα, ξέρετε».
Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το αναλύσετε… «Από την άποψη της νοοτροπίας των ανθρώπων. Αν και έχω μείνει με την όψη της Αθήνας του 1983, εφόσον δεν τη ζω επί καθημερινής βάσεως. Στη Νέα Υόρκη, όμως, από όποια γωνιά του κόσμου και αν έρχεσαι είσαι ευπρόσδεκτος. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα το αισθάνθηκα και είναι κάτι ιδιότυπο. Φίλοι και γνωστοί που έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, μου λένε ότι δεν ένιωσαν ποτέ κομμάτι της εκεί κοινωνίας. Στην Αμερική αυτό συμβαίνει απευθείας, επειδή όλη η σύλληψή της είναι βασισμένη στη μεταναστευτική πολιτική, στην προσπάθεια προσέλκυσης ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Βέβαια, η εικόνα για την Αμερική που έχουμε οι εκτός Αμερικής είναι η Νέα Υόρκη, ίσως και το Λος Αντζελες και το Σικάγο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Νέα Υόρκη διαφέρει πολύ από άλλα μέρη της Αμερικής και η Αμερική κατά βάση είναι ό,τι υπάρχει ανάμεσα στις δύο ακτές. Για τη Νέα Υόρκη, όμως, σίγουρα μπορεί να πει κανείς αυτό που είχε αναγνωρίσει πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξή του ο Νόαμ Τσόμσκι για την Αμερική, ότι δέχεται άτομα χωρίς ταξικές ή άλλες διακρίσεις».
Επομένως, δυνητικά προσελκύει υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό. Είναι το δυναμικό αυτό ή οι συνθήκες που διαφοροποιούν το ελληνικό από το αμερικανικό πανεπιστήμιο ως χώρο παιδείας και έρευνας; «Θα σας απαντήσω με βάση την εμπειρία μου ως πολιτικού μηχανικού. Οι συνάδελφοι με τους οποίους έχω διατηρήσει επαφές στην Αθήνα είναι επιστήμονες της ανώτατης στάθμης. Ορισμένοι είχαν υπηρετήσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια και επέστρεψαν στην Ελλάδα, άλλοι δεν έφυγαν ποτέ, και των δύο κατηγοριών το έργο πάντως είναι υψηλοτάτου επιπέδου. Στο επίπεδο, λοιπόν, διδασκόντων και ερευνητών δεν βλέπω διαφορά από τα αντίστοιχα πρόσωπα στις ΗΠΑ. Μιλάω πάντα για εκείνους τους οποίους γνωρίζω και με τους οποίους συνεργάζομαι. Από εκεί και πέρα πρέπει κανείς να έχει τη δυνατότητα να επιτελεί έργο σε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Εχω ακούσει ιστορίες πραγματικά ανατριχιαστικές από τους συναδέλφους στην Ελλάδα. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα ίδρυμα όταν δεν αφήνεται να λειτουργήσει; Πώς μπορεί να γίνει έρευνα όταν καταστρέφονται εργαστήρια, όταν δεν επιτρέπεται στους καθηγητές να πάνε στις δουλειές τους, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες; Γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν κανόνες. Ρόλο παίζουν και λεπτομέρειες που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες. Το γκραφίτι στους τοίχους, για παράδειγμα, δημιουργεί ένα άσχημο ψυχολογικό κλίμα. Θα κάνω έναν παραλληλισμό με τη ζωή στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80. Στα φοιτητικά μου χρόνια η διαβίωση εδώ από άποψη ποιότητας ζωής και εγκληματικότητας ήταν πολύ άσχημη. Είχαμε έρθει περίπου δέκα Ελληνες από το Πολυτεχνείο στο Κολούμπια και ανήκα στους ελάχιστους που δεν τους είχαν ληστέψει – μια ένοπλη ληστεία τότε ήταν πολύ συνηθισμένη. Η σημερινή Νέα Υόρκη είναι αποτέλεσμα της δημαρχίας του Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ακολούθησε την τακτική της καταπολέμησης του εγκλήματος σε πολύ χαμηλό επίπεδο – ακόμη και με την αποτροπή του γκραφίτι στους τοίχους και των σκουπιδιών στους δρόμους. Δεν ξέρω βέβαια αν όντως αυτά τα μέτρα έκαναν τη διαφορά, απόκειται στους κοινωνιολόγους να το κρίνουν, αρκετοί όμως πιστεύουν ότι έπαιξαν ρόλο. Ενα άλλο παράδειγμα, από την περίοδο 1977-1982, τη δική μου εποχή στο Πολυτεχνείο. Σε κάθε έτος ήμασταν 300 φοιτητές. Στις διαλέξεις εμφανίζονταν 20-30. Στην Αμερική όποιος λείψει από το μάθημα στέλνει ένα e-mail με μια πολύ συγκεκριμένη δικαιολογία για τον λόγο της απουσίας του. Στην Ελλάδα είχες την αίσθηση ότι το να πας στο μάθημα δεν είναι και τίποτε σημαντικό. Και αυτό σε μια χώρα όπου η παιδεία είναι δωρεάν! Είμαι υπέρ της δωρεάν παιδείας, είναι ένα απίστευτα πολύτιμο αγαθό και το να μην τη σεβόμαστε είναι ουσιαστικά προσβολή προς όλη την κοινωνία. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν και όταν τα πανεπιστήμια καταστρέφονται αυτό αποτελεί έγκλημα εναντίον όλων. Οχι υπό την έννοια που μια δολοφονία αποτελεί έγκλημα φυσικά, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ».
Αν, όπως λέτε, η σημασία είναι στις λεπτομέρειες ή αν οι λεπτομέρειες αποτελούν τον χώρο όπου κρύβεται ο διάβολος, τι λεπτομέρειες μπορεί να έχουμε ξεχάσει, όχι για το παρελθόν πια, αλλά για το μέλλον της χώρας; «Η ανεργία και οι περικοπές είναι εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τα παραβλέψουμε, και στην Ελλάδα, φυσιολογικά ίσως, όλοι έχουν ρίξει το βάρος τους στα οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, για να ξεπεραστεί η κατάσταση, χρειάζεται ανάπτυξη. Δεν έχω δει προς το παρόν να αναρωτιέται κανείς τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή. Δεν μπορεί να είναι η ανάπτυξη του παρελθόντος, το κράτος να αρχίσει ξαφνικά να μοιράζει γύρω χρήματα. Για το εγγύς μέλλον τουλάχιστον αυτό αποκλείεται. Παραδοσιακά, ως χώρα στηριζόμασταν στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Φαντάζομαι ότι αυτά μπορούν να βελτιωθούν ως έναν βαθμό, όχι όμως σε τόσο δραματικό επίπεδο ώστε να τραβήξουν μαζί τους όλη την ελληνική οικονομία. Χρειάζεται, λοιπόν, διαφορετική προσέγγιση. Γιατί να μη γίνει, για παράδειγμα, κάτι σαν αυτό που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Φλόριντα; Η Πολιτεία αυτή πριν από πολλά χρόνια αποφάσισε λόγω του καλού κλίματός της να προσελκύσει άτομα από βορειότερες, πιο ψυχρές Πολιτείες, τα οποία με τη συνταξιοδότησή τους θα έρχονταν να κατοικήσουν μόνιμα στη Φλόριντα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαβιούν σήμερα εκατομμύρια συνταξιούχοι σε περιοχές με πολύ σκληρό κλίμα οι οποίοι υπό ανάλογες συνθήκες θα μπορούσαν να σκεφτούν τη μόνιμη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα. Τι θα χρειαζόταν για αυτό; Η επιλογή με περιβαλλοντικά κριτήρια περιοχών μακριά από αστικά κέντρα όπου θα μπορούσαν να δομηθούν οικισμοί με χαρακτήρα βιώσιμης ανάπτυξης – και με τις απαραίτητες για τις ανάγκες μιας τέτοιας ομάδας πληθυσμού νοσοκομειακές μονάδες. Αυτό θα έδινε ώθηση στην πληγείσα σήμερα οικονομική δραστηριότητα, ενώ μια μακροπρόθεσμη εγκατάσταση, ας πούμε ένα τυχαίο νούμερο, ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων συνταξιούχων θα σήμαινε από τα καθημερινά τους έξοδα και μόνο μια τεράστια ένεση για την ελληνική οικονομία – συντηρητικά θα έλεγα έναν αριθμό της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Για τέτοιες επενδύσεις θα ενδιαφέρονταν οπωσδήποτε τράπεζες και άλλοι οργανισμοί. Υπό την αίρεση των ανάλογων μελετών, εννοείται, με την ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον – ίσως μάλιστα και από αυτές να αποδεικνυόταν ότι περιβαλλοντικά η χώρα δεν αντέχει τέτοια πληθυσμιακή εισροή. Δεν εννοώ ότι αυτή η λύση είναι πανάκεια, καταλαβαίνετε. Εννοώ ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν σκεφτόμαστε, λογικά ίσως, επαναλαμβάνω, τέτοιες διαφορετικές ιδέες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Στο εξωτερικό έχουμε μια πολυτέλεια στις δεδομένες στιγμές, να σκεφτόμαστε από απόσταση».
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περίπου έξι στους δέκα νέους εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την Ελλάδα. Εσείς τι θα συμβουλεύατε έναν έλληνα φοιτητή, αν σας ρωτούσε; «Κάθε χρόνο μικρές ομάδων τελειόφοιτων συνήθως πολιτικών μηχανικών από τα ελληνικά πανεπιστήμια έρχονται σε εκπαιδευτικές εκδρομές στη Νέα Υόρκη. Μέρος τους είναι μια επίσκεψη στο Κολούμπια, το οποίο τους το παρουσιάζω εγώ συμβουλεύοντάς τους και για τεχνικά έργα εν εξελίξει που μπορούν να επισκεφθούν από κοντά. Παραδοσιακά, οι ερωτήσεις τους αφορούσαν μεταπτυχιακές σπουδές και τρόπους χρηματοδότησής τους. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουν να κάνουν με εργασία και μόνιμη εγκατάσταση στην Αμερική μετά τα μεταπτυχιακά. Θα το βρείτε ίσως λογικό – εμένα, όμως, μου ακούγεται καταθλιπτικό. Για να ορθοποδήσει μακροπρόθεσμα η Ελλάδα, χρειάζεται τη βοήθεια των πιο παραγωγικών νέων μυαλών της. Αν αυτοί αρχίσουν να φεύγουν, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, εφόσον ο καθένας έχει το δικαίωμα να εργαστεί όπου θέλει, αυτή η έξοδος νέων επιστημόνων θα είναι καταστροφική. Προσωπικά, αν και τέτοιες συμβουλές είναι πολύ δύσκολες, θα έλεγα σε έναν νέο φοιτητή να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να μπορέσει να μείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει στη χώρα μακροπρόθεσμα. Αν σε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει δυνατότητα εργασίας στην Ελλάδα και παρουσιαστεί ευκαιρία σε Ευρώπη, Αμερική ή Αυστραλία θα του έλεγα να έχει στον νου του να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα μου πείτε ότι “τα λέτε εσείς που μείνατε μόνιμα στην Αμερική”. Από τη δική μου γενιά, είμαι η εξαίρεση – όλοι οι άλλοι επέστρεψαν στην Ελλάδα. Και οι δικοί μου λόγοι ήταν ειδικοί, από κάποιο σημείο και μετά μου άρεσε πάρα πολύ η ακαδημαϊκή καριέρα. Ηταν εξαιρετικά ελκυστική τότε η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ στην Ελλάδα δεν υφίστατο καν πιθανότητα θέσης».
Αποδεχόμενος το Great Teachers Award του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον περασμένο Νοέμβριο, τονίσατε και εσείς, όπως πολλοί πανεπιστημιακοί, ότι μαθαίνετε από τους μαθητές σας. Πού έγκειται, όμως, τελικά αυτή η αντίστροφη γνώση; Πώς μαθαίνει κανείς από τους μαθητές του; «Υπάρχει πάντοτε η υποψία ότι το λέμε απλώς για να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές, δεν είναι όμως έτσι. Οταν κάποιος ασχολείται με ένα αντικείμενο επί μακρόν, έχει διαμορφώσει για αυτό μια εντελώς συγκεκριμένη άποψη και σπάνια στρέφεται πια προς άλλη κατεύθυνση. Ενας φοιτητής, όμως, βλέποντας ένα θέμα για πρώτη φορά σκέφτεται out of the box, όπως λέμε, χωρίς νόρμες, με φρέσκια προσέγγιση. Ενώ η διαρκής ενασχόληση με την επιστήμη κάποτε μπορεί να σε κάνει ακόμη και αρτηριοσκληρωτικό στη σκέψη σου, οι ιδέες γύρω σου δεν σταματούν και τέτοιες ιδέες μάς φέρνουν οι φοιτητές μας. Οι ερωτήσεις μετά το μάθημα συχνά σε κάνουν να βλέπεις θέματα από εντελώς διαφορετική άποψη και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες χαρές της διδασκαλίας».
www.tovima.gr/vimagazino
* H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο BHMagazino στις 11 Δεκεμβρίου 2011
Πώς μοιάζει το ελληνικό σκηνικό από την άλλη όχθη του Ατλαντικού σήμερα; «Πριν από λίγο ήρθα στο γραφείο, άνοιξα τον υπολογιστή μου, δεν έχω προλάβει να διαβάσω λεπτομερώς τον αμερικανικό Τύπο, είδα όμως σύντομα ορισμένα σχόλια του ελληνικού και μου έκανε εντύπωση το εύρος των απόψεων – από τις πλέον θετικές ως τις πλέον αρνητικές. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ των θετικών. Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει πάρα πολύ σημαντικές ικανότητες και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις είναι ίσως ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί της χώρας. Στις αμερικανικές εφημερίδες όλες αυτές τις ημέρες η ελληνική πολιτική κατάσταση κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα: την περασμένη Παρασκευή το πάνω μισό των “New York Times” είχε μια φωτογραφία από τα θεωρεία της ελληνικής Βουλής όπου κόσμος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο βαθμός που η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία είναι εντυπωσιακός, αν δούμε τις αντιδράσεις του χρηματιστηρίου εδώ. Παλαιότερα λεγόταν ότι “όταν κρυολογεί η Αμερική, παθαίνει πνευμονία ο υπόλοιπος κόσμος”. Τώρα αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα».
Το ελληνικό «κρυολόγημα», πέρα από τις επιπλοκές που προξενεί στον ίδιο τον ασθενή και στους γύρω του, δεν φαίνεται απλή περίπτωση ίωσης. «Θα σας φέρω ένα παράδειγμα από την προεκλογική εκστρατεία του Μιχάλη Δουκάκη το 1988 ενάντια στον Μπους τον πρεσβύτερο. Τότε υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δουκάκη ήταν ένας τεξανός πολιτικός, ο Λόιντ Μπέντσεν. Σε μια τηλεοπτική μονομαχία με τον ομόλογό του των Ρεπουμπλικανών είχε πει ότι “η ευμάρεια είναι καλοδεχούμενη· αν όμως χρεώνεις τα πάντα σε μια πιστωτική κάρτα, θα βρεθείς να χρωστάς τόσα ώστε δεν θα μπορείς να ξεχρεώσεις ούτε τους τόκους σου”. Εννοούσε ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ρίγκαν. Πάντοτε, λοιπόν, έρχεται ο λογαριασμός. Βέβαια, προσωπικά μού έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Ελλάδα δανειζόταν τόσα χρόνια και μόλις σήμερα κατηγορείται ότι δανείστηκε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να αποπληρώσει. Ακόμη όμως και στις ατομικές περιπτώσεις του καθενός μας, όταν η τράπεζα δει ότι χρωστάς μεγάλα ποσά παύει να χορηγεί δάνεια. Πώς είναι δυνατόν να δανειζόμαστε δισεκατομμύρια για 30 χρόνια χωρίς να υπάρχει υποψία ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα οδηγήσει στην κατάρρευση; Ολοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο; Ομολογώ ότι έχω ρωτήσει συναδέλφους μου οικονομολόγους, αλλά δεν έχω λάβει πειστική απάντηση – η κλασική είναι ότι από ένα σημείο και μετά οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να συνεχίσουν τη δανειοδότηση για να μη χρεοκοπήσει μια χώρα. Δεν εννοώ ότι οι Ελληνες δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να υπολογίσω ποσοστά ευθύνης, είμαι όμως πεπεισμένος ότι δεν είναι οι Ελληνες οι μόνοι που φταίνε για όσα έχουν συμβεί. Ισως τελικά το ζήτημα να είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά».
Οχι περισσότερο πολύπλοκο από τις παραμέτρους τις οποίες οφείλει να λάβει υπόψη του ένας πολιτικός μηχανικός για την άσκηση της επιστήμης του, πάντως. Το δικό σας έργο μοιάζει να «ακουμπά» σε έννοιες πέραν εκείνης του πολιτικού μηχανικού. «Στην Αμερική ακολουθούμε τη λεγόμενη “διεπιστημονική προσέγγιση”, η οποία παρά το ότι έχει λοιδορηθεί ως επιφανειακή είναι πολύ σημαντική. Στη δική μας επιστήμη, για παράδειγμα, ως πολιτικοί μηχανικοί ασχολούμασταν παλαιότερα αυστηρά με το τεχνικό μέρος της δουλειάς μας. Από ένα σημείο και μετά, ωστόσο, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς να δει ότι τίθενται ζητήματα πολιτικής, ας πούμε. Οταν διαμορφώνονται οι κώδικες με τους οποίους κάποιος θα χτίσει ένα κτίριο, αυτό γίνεται με πολιτικές αποφάσεις: π.χ., το επίπεδο ασφάλειας για τον σχεδιασμό νέων κτιρίων ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ κόστους και ασφάλειας. Οι πολιτικοί μηχανικοί παλαιότερα δεν ασχολούνταν με αυτά – πιθανώς τα αποτελέσματα των τεχνικών αναλύσεών τους πήγαιναν σε οικονομολόγους ή κοινωνικούς επιστήμονες που με τη σειρά τους προέβαιναν στις σχετικές συστάσεις. Η “διεπιστημονική προσέγγιση” είναι κατ’ εμέ ιδιαίτερα επιθυμητή, αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση – το “μέτρον άριστον” των αρχαίων ισχύει».
Κάπως έτσι προκύπτει η «τέχνη του δομικού σχεδιασμού» («the art of structural design»), για να δανειστώ τον τίτλο του μαθήματος που διδάσκετε από το 2009; «Η αρχιτεκτονική υφίσταται φυσικά ως τέχνη, αλλά δεν θυμόμαστε ότι πολλές κατασκευές που θεωρούνται σήμερα έργα τέχνης έχουν σχεδιαστεί απευθείας από πολιτικούς μηχανικούς. Ο Πύργος του Αϊφελ, για παράδειγμα, ή η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το μάθημα κάνω μια τεχνική προσέγγιση παρόμοιων έργων, αλλά και μια ανάλυση για το πώς αυτές επηρέασαν με τη σειρά τους άλλες μορφές τέχνης και πώς έβλεπαν οι μηχανικοί αυτοί τον εαυτό τους και το έργο τους. Είναι μάθημα δημοφιλές σε φοιτητές τόσο της πολυτεχνικής σχολής όσο και σε ιστορικούς ή φιλολόγους».
Το δικό σας ερευνητικό πεδίο επικεντρώνεται σε έννοιες όπως η μηχανική πιθανοτήτων, η σεισμική μηχανική, η προσομοίωση στοχαστικών διαδικασιών και πεδίων. Πώς μεταφράζονται αυτές οι επιστημονικές έννοιες στην πράξη; «Στη φύση υπάρχει πολλή αβεβαιότητα. Ποτέ δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι για το τι είδους σεισμός θα συμβεί σε μια περιοχή, για παράδειγμα, αλλά και για το ακριβές μέγεθος ή τις εστιακές αποστάσεις. Αβεβαιότητα υπάρχει στις περιπτώσεις τυφώνων, στη φόρτιση από τον άνεμο, στις ιδιότητες των υλικών. Προσπαθούμε να τις ποσοτικοποιήσουμε, να δούμε την επίδρασή τους, να ανακαλύψουμε το ρίσκο, να εξετάσουμε τη διαχείρισή του, όχι πια σε μια συγκεκριμένη κατασκευή, αλλά σε όλη την υποδομή μιας μεγάλης περιοχής. Παράλληλα, εργαζόμαστε με ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ασφαλίζουν κτίρια από σεισμό ή τυφώνες και οι οποίες πρέπει να βρουν τρόπο προσδιορισμού των ασφαλίστρων που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τους ώστε αυτά να εγκριθούν από την πολιτεία προτού εφαρμοστούν. Είμαστε μηχανικοί, όχι μαθηματικοί. Σέβομαι και θαυμάζω τους μαθηματικούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν καθαρά θεωρητική δουλειά. Το δικό μας έργο, όμως, πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνει ένα αποτέλεσμα που θα ωφελήσει με κάποιον τρόπο την κοινωνία. Με θετικό τρόπο, ελπίζουμε, διότι και εμείς έχουμε κάνει αρκετές καταστροφές ανά τους αιώνες!».
Είμαι υπέρ της δωρεάν παιδείας, είναι ένα απίστευτα πολύτιμο αγαθό και το να μην τη σεβόμαστε είναι ουσιαστικά προσβολή προς όλη την κοινωνία. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν και όταν τα πανεπιστήμια καταστρέφονται αυτό αποτελεί έγκλημα εναντίον όλων.
Τι βοηθάει έναν έλληνα φοιτητή που φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να ενσωματωθεί στην αμερικανική πραγματικότητα και τι τον εμπνέει να εργαστεί και να διδάξει επί σχεδόν 30 χρόνια εκεί; «Τελειώνοντας τις σπουδές μου στην Αθήνα το 1983, ήρθα εδώ για ένα μάστερ, έκανα μετά ένα διδακτορικό, χωρίς ακόμη να έχω αποφασίσει να εγκατασταθώ. Μετά ήρθε ένα μεταδιδακτορικό, η έρευνα που έκανα μου άρεσε, βρήκα μια θέση διδασκαλίας στο Πρίνστον και εν συνεχεία στη Νέα Υόρκη – όπου και έμεινα γιατί με τράβηξε πάρα πολύ η πόλη. Σε έναν βαθμό μού θυμίζει την Αθήνα, ξέρετε».
Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το αναλύσετε… «Από την άποψη της νοοτροπίας των ανθρώπων. Αν και έχω μείνει με την όψη της Αθήνας του 1983, εφόσον δεν τη ζω επί καθημερινής βάσεως. Στη Νέα Υόρκη, όμως, από όποια γωνιά του κόσμου και αν έρχεσαι είσαι ευπρόσδεκτος. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα το αισθάνθηκα και είναι κάτι ιδιότυπο. Φίλοι και γνωστοί που έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, μου λένε ότι δεν ένιωσαν ποτέ κομμάτι της εκεί κοινωνίας. Στην Αμερική αυτό συμβαίνει απευθείας, επειδή όλη η σύλληψή της είναι βασισμένη στη μεταναστευτική πολιτική, στην προσπάθεια προσέλκυσης ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Βέβαια, η εικόνα για την Αμερική που έχουμε οι εκτός Αμερικής είναι η Νέα Υόρκη, ίσως και το Λος Αντζελες και το Σικάγο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Νέα Υόρκη διαφέρει πολύ από άλλα μέρη της Αμερικής και η Αμερική κατά βάση είναι ό,τι υπάρχει ανάμεσα στις δύο ακτές. Για τη Νέα Υόρκη, όμως, σίγουρα μπορεί να πει κανείς αυτό που είχε αναγνωρίσει πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξή του ο Νόαμ Τσόμσκι για την Αμερική, ότι δέχεται άτομα χωρίς ταξικές ή άλλες διακρίσεις».
Επομένως, δυνητικά προσελκύει υψηλής στάθμης ανθρώπινο δυναμικό. Είναι το δυναμικό αυτό ή οι συνθήκες που διαφοροποιούν το ελληνικό από το αμερικανικό πανεπιστήμιο ως χώρο παιδείας και έρευνας; «Θα σας απαντήσω με βάση την εμπειρία μου ως πολιτικού μηχανικού. Οι συνάδελφοι με τους οποίους έχω διατηρήσει επαφές στην Αθήνα είναι επιστήμονες της ανώτατης στάθμης. Ορισμένοι είχαν υπηρετήσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια και επέστρεψαν στην Ελλάδα, άλλοι δεν έφυγαν ποτέ, και των δύο κατηγοριών το έργο πάντως είναι υψηλοτάτου επιπέδου. Στο επίπεδο, λοιπόν, διδασκόντων και ερευνητών δεν βλέπω διαφορά από τα αντίστοιχα πρόσωπα στις ΗΠΑ. Μιλάω πάντα για εκείνους τους οποίους γνωρίζω και με τους οποίους συνεργάζομαι. Από εκεί και πέρα πρέπει κανείς να έχει τη δυνατότητα να επιτελεί έργο σε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Εχω ακούσει ιστορίες πραγματικά ανατριχιαστικές από τους συναδέλφους στην Ελλάδα. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα ίδρυμα όταν δεν αφήνεται να λειτουργήσει; Πώς μπορεί να γίνει έρευνα όταν καταστρέφονται εργαστήρια, όταν δεν επιτρέπεται στους καθηγητές να πάνε στις δουλειές τους, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες; Γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν κανόνες. Ρόλο παίζουν και λεπτομέρειες που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες. Το γκραφίτι στους τοίχους, για παράδειγμα, δημιουργεί ένα άσχημο ψυχολογικό κλίμα. Θα κάνω έναν παραλληλισμό με τη ζωή στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80. Στα φοιτητικά μου χρόνια η διαβίωση εδώ από άποψη ποιότητας ζωής και εγκληματικότητας ήταν πολύ άσχημη. Είχαμε έρθει περίπου δέκα Ελληνες από το Πολυτεχνείο στο Κολούμπια και ανήκα στους ελάχιστους που δεν τους είχαν ληστέψει – μια ένοπλη ληστεία τότε ήταν πολύ συνηθισμένη. Η σημερινή Νέα Υόρκη είναι αποτέλεσμα της δημαρχίας του Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ακολούθησε την τακτική της καταπολέμησης του εγκλήματος σε πολύ χαμηλό επίπεδο – ακόμη και με την αποτροπή του γκραφίτι στους τοίχους και των σκουπιδιών στους δρόμους. Δεν ξέρω βέβαια αν όντως αυτά τα μέτρα έκαναν τη διαφορά, απόκειται στους κοινωνιολόγους να το κρίνουν, αρκετοί όμως πιστεύουν ότι έπαιξαν ρόλο. Ενα άλλο παράδειγμα, από την περίοδο 1977-1982, τη δική μου εποχή στο Πολυτεχνείο. Σε κάθε έτος ήμασταν 300 φοιτητές. Στις διαλέξεις εμφανίζονταν 20-30. Στην Αμερική όποιος λείψει από το μάθημα στέλνει ένα e-mail με μια πολύ συγκεκριμένη δικαιολογία για τον λόγο της απουσίας του. Στην Ελλάδα είχες την αίσθηση ότι το να πας στο μάθημα δεν είναι και τίποτε σημαντικό. Και αυτό σε μια χώρα όπου η παιδεία είναι δωρεάν! Είμαι υπέρ της δωρεάν παιδείας, είναι ένα απίστευτα πολύτιμο αγαθό και το να μην τη σεβόμαστε είναι ουσιαστικά προσβολή προς όλη την κοινωνία. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν και όταν τα πανεπιστήμια καταστρέφονται αυτό αποτελεί έγκλημα εναντίον όλων. Οχι υπό την έννοια που μια δολοφονία αποτελεί έγκλημα φυσικά, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ».
Αν, όπως λέτε, η σημασία είναι στις λεπτομέρειες ή αν οι λεπτομέρειες αποτελούν τον χώρο όπου κρύβεται ο διάβολος, τι λεπτομέρειες μπορεί να έχουμε ξεχάσει, όχι για το παρελθόν πια, αλλά για το μέλλον της χώρας; «Η ανεργία και οι περικοπές είναι εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τα παραβλέψουμε, και στην Ελλάδα, φυσιολογικά ίσως, όλοι έχουν ρίξει το βάρος τους στα οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, για να ξεπεραστεί η κατάσταση, χρειάζεται ανάπτυξη. Δεν έχω δει προς το παρόν να αναρωτιέται κανείς τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή. Δεν μπορεί να είναι η ανάπτυξη του παρελθόντος, το κράτος να αρχίσει ξαφνικά να μοιράζει γύρω χρήματα. Για το εγγύς μέλλον τουλάχιστον αυτό αποκλείεται. Παραδοσιακά, ως χώρα στηριζόμασταν στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Φαντάζομαι ότι αυτά μπορούν να βελτιωθούν ως έναν βαθμό, όχι όμως σε τόσο δραματικό επίπεδο ώστε να τραβήξουν μαζί τους όλη την ελληνική οικονομία. Χρειάζεται, λοιπόν, διαφορετική προσέγγιση. Γιατί να μη γίνει, για παράδειγμα, κάτι σαν αυτό που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Φλόριντα; Η Πολιτεία αυτή πριν από πολλά χρόνια αποφάσισε λόγω του καλού κλίματός της να προσελκύσει άτομα από βορειότερες, πιο ψυχρές Πολιτείες, τα οποία με τη συνταξιοδότησή τους θα έρχονταν να κατοικήσουν μόνιμα στη Φλόριντα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαβιούν σήμερα εκατομμύρια συνταξιούχοι σε περιοχές με πολύ σκληρό κλίμα οι οποίοι υπό ανάλογες συνθήκες θα μπορούσαν να σκεφτούν τη μόνιμη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα. Τι θα χρειαζόταν για αυτό; Η επιλογή με περιβαλλοντικά κριτήρια περιοχών μακριά από αστικά κέντρα όπου θα μπορούσαν να δομηθούν οικισμοί με χαρακτήρα βιώσιμης ανάπτυξης – και με τις απαραίτητες για τις ανάγκες μιας τέτοιας ομάδας πληθυσμού νοσοκομειακές μονάδες. Αυτό θα έδινε ώθηση στην πληγείσα σήμερα οικονομική δραστηριότητα, ενώ μια μακροπρόθεσμη εγκατάσταση, ας πούμε ένα τυχαίο νούμερο, ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων συνταξιούχων θα σήμαινε από τα καθημερινά τους έξοδα και μόνο μια τεράστια ένεση για την ελληνική οικονομία – συντηρητικά θα έλεγα έναν αριθμό της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Για τέτοιες επενδύσεις θα ενδιαφέρονταν οπωσδήποτε τράπεζες και άλλοι οργανισμοί. Υπό την αίρεση των ανάλογων μελετών, εννοείται, με την ελάχιστη επίπτωση στο περιβάλλον – ίσως μάλιστα και από αυτές να αποδεικνυόταν ότι περιβαλλοντικά η χώρα δεν αντέχει τέτοια πληθυσμιακή εισροή. Δεν εννοώ ότι αυτή η λύση είναι πανάκεια, καταλαβαίνετε. Εννοώ ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν σκεφτόμαστε, λογικά ίσως, επαναλαμβάνω, τέτοιες διαφορετικές ιδέες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Στο εξωτερικό έχουμε μια πολυτέλεια στις δεδομένες στιγμές, να σκεφτόμαστε από απόσταση».
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, περίπου έξι στους δέκα νέους εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την Ελλάδα. Εσείς τι θα συμβουλεύατε έναν έλληνα φοιτητή, αν σας ρωτούσε; «Κάθε χρόνο μικρές ομάδων τελειόφοιτων συνήθως πολιτικών μηχανικών από τα ελληνικά πανεπιστήμια έρχονται σε εκπαιδευτικές εκδρομές στη Νέα Υόρκη. Μέρος τους είναι μια επίσκεψη στο Κολούμπια, το οποίο τους το παρουσιάζω εγώ συμβουλεύοντάς τους και για τεχνικά έργα εν εξελίξει που μπορούν να επισκεφθούν από κοντά. Παραδοσιακά, οι ερωτήσεις τους αφορούσαν μεταπτυχιακές σπουδές και τρόπους χρηματοδότησής τους. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουν να κάνουν με εργασία και μόνιμη εγκατάσταση στην Αμερική μετά τα μεταπτυχιακά. Θα το βρείτε ίσως λογικό – εμένα, όμως, μου ακούγεται καταθλιπτικό. Για να ορθοποδήσει μακροπρόθεσμα η Ελλάδα, χρειάζεται τη βοήθεια των πιο παραγωγικών νέων μυαλών της. Αν αυτοί αρχίσουν να φεύγουν, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο, εφόσον ο καθένας έχει το δικαίωμα να εργαστεί όπου θέλει, αυτή η έξοδος νέων επιστημόνων θα είναι καταστροφική. Προσωπικά, αν και τέτοιες συμβουλές είναι πολύ δύσκολες, θα έλεγα σε έναν νέο φοιτητή να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να μπορέσει να μείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει στη χώρα μακροπρόθεσμα. Αν σε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει δυνατότητα εργασίας στην Ελλάδα και παρουσιαστεί ευκαιρία σε Ευρώπη, Αμερική ή Αυστραλία θα του έλεγα να έχει στον νου του να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα μου πείτε ότι “τα λέτε εσείς που μείνατε μόνιμα στην Αμερική”. Από τη δική μου γενιά, είμαι η εξαίρεση – όλοι οι άλλοι επέστρεψαν στην Ελλάδα. Και οι δικοί μου λόγοι ήταν ειδικοί, από κάποιο σημείο και μετά μου άρεσε πάρα πολύ η ακαδημαϊκή καριέρα. Ηταν εξαιρετικά ελκυστική τότε η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ στην Ελλάδα δεν υφίστατο καν πιθανότητα θέσης».
Αποδεχόμενος το Great Teachers Award του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον περασμένο Νοέμβριο, τονίσατε και εσείς, όπως πολλοί πανεπιστημιακοί, ότι μαθαίνετε από τους μαθητές σας. Πού έγκειται, όμως, τελικά αυτή η αντίστροφη γνώση; Πώς μαθαίνει κανείς από τους μαθητές του; «Υπάρχει πάντοτε η υποψία ότι το λέμε απλώς για να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές, δεν είναι όμως έτσι. Οταν κάποιος ασχολείται με ένα αντικείμενο επί μακρόν, έχει διαμορφώσει για αυτό μια εντελώς συγκεκριμένη άποψη και σπάνια στρέφεται πια προς άλλη κατεύθυνση. Ενας φοιτητής, όμως, βλέποντας ένα θέμα για πρώτη φορά σκέφτεται out of the box, όπως λέμε, χωρίς νόρμες, με φρέσκια προσέγγιση. Ενώ η διαρκής ενασχόληση με την επιστήμη κάποτε μπορεί να σε κάνει ακόμη και αρτηριοσκληρωτικό στη σκέψη σου, οι ιδέες γύρω σου δεν σταματούν και τέτοιες ιδέες μάς φέρνουν οι φοιτητές μας. Οι ερωτήσεις μετά το μάθημα συχνά σε κάνουν να βλέπεις θέματα από εντελώς διαφορετική άποψη και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες χαρές της διδασκαλίας».
www.tovima.gr/vimagazino
* H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο BHMagazino στις 11 Δεκεμβρίου 2011
Πέντε χιλιάδες φυτά μοίρασε το ΑΠΘ
Καλλωπιστικοί θάμνοι και δενδρύλλια που παρήχθησαν από το Εργαστήριο Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, διανεμήθηκαν σήμερα στο προσωπικό και σε πολίτες, στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Διοίκησης.
Το εργαστήριο διέθεσε 5.000 φυτά διαφόρων ειδών, από τα περίπου 15.000 που καλλιεργεί στα φυτώρια και θερμοκήπιά του, με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και αγάπης για το πράσινο.
Η διανομή των δενδρυλλίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, ενώ ποσότητές τους παραχωρούνται σε κοινωφελή ιδρύματα, μοναστήρια, σχολεία ή συλλόγους, μετά από αίτημά τους.
Το εργαστήριο διέθεσε 5.000 φυτά διαφόρων ειδών, από τα περίπου 15.000 που καλλιεργεί στα φυτώρια και θερμοκήπιά του, με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και αγάπης για το πράσινο.
Η διανομή των δενδρυλλίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, ενώ ποσότητές τους παραχωρούνται σε κοινωφελή ιδρύματα, μοναστήρια, σχολεία ή συλλόγους, μετά από αίτημά τους.
real.gr
Στην ατζέντα το θέμα των ταξί
Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ με την τρόικα στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Ο κ. Καρατζαφέρης υπέβαλε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και παράλληλα, πρότεινε μείωση ΦΠΑ στα εμπορικά πλοία που έρχονται από τα νησιά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η στιχομυθία του προέδρου του ΛΑΟΣ με την τρόικα είχε ως εξής:
Καρατζαφέρης: Εκτιμώ ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για τα ταξί
Τόμσεν: Μα υπήρξαν τρεις υπουργοί που διατύπωσαν τρεις διαφορετικές θέσεις
Καρατζαφέρης: Κάνετε λάθος. Τρεις υπουργοί, δύο θέσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η στιχομυθία του προέδρου του ΛΑΟΣ με την τρόικα είχε ως εξής:
Καρατζαφέρης: Εκτιμώ ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για τα ταξί
Τόμσεν: Μα υπήρξαν τρεις υπουργοί που διατύπωσαν τρεις διαφορετικές θέσεις
Καρατζαφέρης: Κάνετε λάθος. Τρεις υπουργοί, δύο θέσεις.
real.gr
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΡΓΑ "ΑΝΑΨΥΧΗΣ"
Συνεχιζει η Δημοτικη αρχη το εργο "βιτρινας"που αφησε η πρωην δημοτικη αρχη.Ντροπη σας παιδια ...Δεν το βλεπετε οτι καταστρεφετε την Μ.Γερουλανου μονο και μονο για να κανουν καποιοι αναψυχη?Αν θελετε να κανετε εργα αναψυχης καντε τα στο Βουνο .
Σε ολους τους δρομους της Αργυρουπολης τα πεζοδρομια ειναι σπασμενα.Αυτα εχουν προτεραιοτητα και οχι η καταστροφη που κανετε.Τι θα κανετε με αυτα και ποτε?
Οπου και αν περπατησεις συναντας αυτο το χαλι.......
Ως ποτε θα ειναι ετσι αυτο το χαλι?
Ποιος ξερει ποσες φορες εχει σκονταψει καποιος περαστικος,
ιδιως τη νυχτα που δεν εχει φως οταν περναει απο εδω......
Λιγο καθαρισμος των χορτων γυρω απο τα δεντρα δεν βλαπτει!
Παντου ανασηκωμενες πλακες
Και αν δεν εχετε δει πως ειναι τα πεζοδρομια δεστε τα ...............
Σε ολους τους δρομους της Αργυρουπολης τα πεζοδρομια ειναι σπασμενα.Αυτα εχουν προτεραιοτητα και οχι η καταστροφη που κανετε.Τι θα κανετε με αυτα και ποτε?
Οπου και αν περπατησεις συναντας αυτο το χαλι.......
Ως ποτε θα ειναι ετσι αυτο το χαλι?
Ποιος ξερει ποσες φορες εχει σκονταψει καποιος περαστικος,
ιδιως τη νυχτα που δεν εχει φως οταν περναει απο εδω......
Λιγο καθαρισμος των χορτων γυρω απο τα δεντρα δεν βλαπτει!
Παντου ανασηκωμενες πλακες
Και αν δεν εχετε δει πως ειναι τα πεζοδρομια δεστε τα ...............
16 Δεκεμβρίου 2011
Χριστούγεννα στο Μουσείο της Ακρόπολης
Υπάρχει καλύτερος τρόπος να υποδεχθεί κανείς τις γιορτές, από το να απολαύσει υπέροχη μουσική, χριστουγεννιάτικα κεράσματα και όλα αυτά με θέα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;
Τρία απογεύματα, στις 22, 23 και 29 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης υπόσχεται μαγικές στιγμές, υποδεχόμενο με όλα τα παραπάνω τους επισκέπτες του.
Tην Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 5 μ.μ., στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων, το Μουσείο θα παρουσιάσει συνθέσεις του βραβευμένου μουσικού Μάριου Στρόφαλη, που αποτελούν νοσταλγική περιήγηση σε πολιτισμικά λιμάνια των λαών της νότιας Ευρώπης. Παίζουν οι Μάριος Στρόφαλης (πιάνο), Βαγγέλης Βεργωτής (ακορντεόν), Alfred Shtuni (βιολί) και Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο).
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 5 μ.μ., στο ισόγειο του Μουσείου με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την όπερα «Κάρμεν», του Ζορζ Μπιζέ (Βαρύτονος: Νίκος Καραγκιαούρης), την εισαγωγή από την οπερέτα «Η Νυχτερίδα», του Γιόχαν Στράους (Σοπράνο: Βάσια Ζαχαροπούλου), την εισαγωγή από τον «Μαγικό αυλό» και Ντουέτο από την όπερα «Ντον Τζιοβάνι», του Μότσαρτ και αποσπάσματα από το μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης», του Τσαϊκόφσκι. Η Μουσική Διεύθυνση είναι του Ανδρέα Τσελίκα.
Τέλος, την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, στις 5 μ.μ., στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, με θέα στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων, το Audio String Quartet, θα παρουσιάσει μουσική κλασική, ρομαντική και νεορομαντική. Παίζουν οι 'Αλφρεντ Στούνι (βιολί), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Γιώργος Γαϊτάνος (βιόλα) και Ρία Αναστασίου (τσέλο).
Το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου και κάθε Παρασκευή θα παραμένει ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν να απολαύσουν τη θέα της φωτισμένης Ακρόπολης με επιλεγμένες ελληνικές γεύσεις.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (24 και 31 Δεκεμβρίου), το Μουσείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό την πρώτη και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (25 και 26 Δεκεμβρίου), όπως και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς (1 Ιανουαρίου).
πηγη
newsit.gr
Λ.Παπαδήμος: “Ρωτήστε τί μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα”
Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο πως στην επόμενη φάση η εξυγίανση δεν θα πρέπει να επιτευχθεί με περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά με έλεγχο δαπανών, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων.
«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας τους επιχειρηματίες να συμβάλουν με επενδύσεις.
«Είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλέστηκε τη γνωστή ρήση του Τζον Φ. Κένεντι, αναφέροντας «ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα».
Ο κ. Παπαδήμος κατέστησε σαφές ότι «απαιτείται πιστή υλοποίηση των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας (...)». «Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι προαπαιτούμενο για τη διατήρηση μας στους θεσμούς της ΕΕ και του ευρώ» διαμήνυσε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι η πιστή υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα επαναφέρει στην ανάπτυξη την ελληνική οικονομία, θα αποφέρει μόνιμα οφέλη στη χώρα και σταδιακά θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2011 θα είναι το χειρότερο έτος της ύφεσης που θα υπερβεί το 5,5% στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της ύφεσης έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά μας, η δημοσιονομική εξυγίανση συνιστά επώδυνη προσπάθεια, αλλά σταδιακά θα εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» σημείωσε.
Ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι το 2013 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς δεν αναμένει να μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, οι εξαγωγές ήδη ανακάμπτουν, ενώ θα υπάρξει επανεκκίνηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης από την ΕΕ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία οικονομικής σταθεροποίησης» πρόσθεσε.
Εξήγγειλε δε, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, δήλωσε στόχος είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος με ενίσχυση της ρευστότητάς του.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, το διεθνές περιβάλλον δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης, και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα η ασκούμενη πολιτική θα αποδώσει.
Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να στηρίξει την στενότερη δημοσιονομική σύγκλιση της ευρωζώνης, και την χαιρετίζει ως ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Προσβλέπουμε σε ευρωομόλογο που θα εξεταστεί σε επόμενη Σύνοδο» δήλωσε. «Η χώρα μας υποστηρίζει την περαιτέρω ενοποίηση» τόνισε.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι «στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης και σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ», αλλά όχι χωρίς υποχρεώσεις.
πηγη
"Ισοτιμια"
Πυρηνικό πόλεμο χρέους θέλει να κηρύξουν οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές απέναντι στους ξένους πιστωτές
«Έχουμε μια ατομική βόμβα την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απέναντι στους Γερμανούς και τους Γάλλους. Αυτή η ατομική βόμβα είναι απλώς ότι δεν θα πληρώσουμε». Ο Pedro Nuno Santos, αντιπρόεδρος του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, καλεί τους Πορτογάλους να κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο απέναντι στους ξένους δανειστές τους.
«Το χρέος είναι το μοναδικό μας όπλο και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να επιβάλλουμε καλύτερους όρους. Γιατί η ύφεση από μόνη της μας αποτρέπει από το να συμμορφωθούμε με τη συμφωνία (με την τρόικα). Πρέπει να κάνουμε τα πόδια των Γερμανών τραπεζιτών να τρέμουν», είπε κατά τη διάρκεια δείπνου του κόμματος.
Τα σχόλια αυτά έρχονται την ώρα που η Πορτογαλία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, ενώ οι Πορτογάλοι βγαίνουν στους δρόμους κατά της απόφασης της νέας συντηρητικής κυβέρνησης να αυξήσει την εργάσιμη εβδομάδα στις 42 ώρες. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 16% για τους υψηλότερα αμειβόμενος και κατά 8% για τις χαμηλότερες αποδοχές.
Ο Nuno Santos καλεί τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ισοτιμια
Κύρωση των πρώτων δασικών χαρτών στην Αττική
Μάχη Τράτσα
Τα υπόλοιπα τμήματα, και ο Μαραθώνας, αναμένονται στις αρχές του νέου έτους
Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες στην Αττική οι οποίοι αφορούν τις περιοχές της Νέας και Παλαιάς Πεντέλης. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος κύρωσε σήμερα τα τμήματα των χαρτών για τα οποία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής.
Η κύρωση των υπολοίπων τμημάτων αναμένεται στις αρχές του νέου έτους οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αντιρρήσεων. Όπως είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Γιάννης Αμοργιανιώτης έχει προκύψει πρόβλημα στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων κατά το στάδιο των αντιρρήσεων καθώς η μία επιφάνεια «έπεφτε» πάνω σε άλλη.
Πολύ σύντομα θα γίνει και η κύρωση του δασικού χάρτη του δήμου Μαραθώνα. Άμεσα, η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής θα προβεί και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών της κοινοτικής ενότητας Σταμάτας και της δημοτικής ενότητας Δροσιάς του Δήμου Διονύσου.
"το Βημα"
Ενα εξάμηνο παράταση στη δήλωση γεωτρήσεων και πηγαδιών
Μάχη Τράτσα
Παράταση έως τον ερχόμενο Ιούνιο δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος
Εξάμηνη παράταση προκειμένου να δηλωθούν όλες οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια της χώρας τα οποία χρησιμοποιούνται για ύδρευση έδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία έληγε σε λίγες ημέρες και ελάχιστοι έως σήμερα τα είχαν τακτοποιήσει.
Η υποχρέωση δήλωσης των πηγών υδροληψίας στις αρμόδιες διευθύνσεις Υδάτων των Περιφερειών είχε προβλεφθεί με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) τον περασμένο Ιούνιο και προέβλεπε να δηλωθούν όλες οι «πηγές» οι οποίες χρησιμοποιούνται για υδροδότηση εντός εξαμήνου και για άρδευση εντός ενός έτους.
Η πρώτη προθεσμία έληγε στις 16 Δεκεμβρίου γι΄ αυτό η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έστειλε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση τροποποίηση της ΚΥΑ με την οποία δίνει παράταση έως τις 16 Ιουνίου 2012 για υποβολή αιτήσεων χορήγησης αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Το κόστος για την τακτοποίηση μιας γεώτρησης είναι υψηλό και λίγοι είναι έως σήμερα οι πολίτες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Απαιτούνται κατά μέσο όρο 500 ευρώ για τον μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να καταθέσει τον φάκελο καθώς πρέπει να δηλωθούν οι συντεταγμένες όπου βρίσκεται η γεώτρηση, να σταλούν δείγματα για ανάλυση του νερού κλπ. Ελάχιστοι είναι ακόμη και οι δήμοι που έχουν δηλώσει τις γεωτρήσεις τους.
"Βημα"
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)