Συναγερμό έχουν σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας τα φαινόμενα τύπου Μυκόνου, όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού.
Κυβερνητικά χείλη και λοιμωξιολόγοι τις τελευταίες ώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές.
Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown
Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, σταμάτησαν οι πτήσεις από την Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά είτε μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή, ένα νησί ή έναν νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εδώ είμαστε να το δούμε», αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.
«Η απόλυτη καταστροφή μας εάν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε»
Για το λουκέτο που επιβλήθηκε σε μαγαζί στη Μύκονο, όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνωστισμό και μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες, καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».
Σύψας: Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημία
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
«Εκρηκτικό μείγμα από χαλάρωση μέτρων και εισαγόμενα κρούσματα»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού, τονίζοντας πως «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200». Οπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.
Σουρβίνος: Πιθανό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα
Τον προβληματισμό του μετά τις εικόνες συνωστισμού στο μπαρ της Μυκόνου εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος. Οπως είπε, «ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα» και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα, όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν το ποτό τους. Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας, καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdowns σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά, προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Κοτανίδου: Θα σταματήσει η ροή τουριστών στη χώρα
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ανήσυχη με τις εικόνες που είδε από το μπαρ στη Μύκονο. «Φυσικά και με ανησυχούν οι εικόνες αυτές, όπως ανησυχούν και όλο τον κόσμο που σκέφτεται λογικά. Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν πρέπει να το ξεχνάμε», τόνισε η κυρία Κοτανίδου, εφιστώντας την προσοχή όλων για τήρηση των κανόνων: «Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να τηρούμε τους κανόνες, μέσα στον συνωστισμό σε κάποιο μπαρ δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να είναι φορέας».
Όσο για το εάν περίμενε αυτές τις εικόνες, η κυρία Κοτανίδου είπε ότι «το περίμενα, ήλπιζα όμως ότι δεν θα γινόταν. Δεν μας τιμούν αυτές οι εικόνες, ο στόχος είναι να μη χαλάσουμε τη φήμη που με πολλή προσπάθεια έχουμε χτίσει».
Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdowns σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ ήταν ξεκάθαρη: «Αν σε κάποια περιοχή, όπως στη Μύκονο, υπάρξουν πολλά κρούσματα, είναι λογικό να υπάρξει lockdown, για να περιοριστεί η επιδημία και να μην κλείσει η υπόλοιπη χώρα».
Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στην Ελλάδα, «θα σταματήσει η ροή τουριστών προς τη χώρα».
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου