2 Απριλίου 2016

Αλ. Τσίπρας: Θέλουν νέα κρίση στην Ελλάδα - Παυλόπουλος: Να φύγει το ΔΝΤ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το δημοσίευμα του Guardian σχετικά με τον εσωτερικό διάλογο στελεχών του ΔΝΤ που αποκάλυψαν τα Wikileaks και τις θέσεις που εξέφρασε ο Πολ Τόμσεν περί ανάγκης ενός καταστροφικού γεγονότος για να υπάρξουν εξελίξεις στην ελληνική διαπραγμάτευση. Στην επικοινωνία τους ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να τραυματίσουν την Ευρώπη, ενώ ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι την αποστολή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις πρέπει να τις αναλάβει ο ΕSM, o οποίος διαθέτει στελέχη με "ανώτερη τεχνογνωσία". 


Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, σημείωσαν: 
Προκόπης Παυλόπουλος: Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.
Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω τις ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Ο πρωθυπουργός ενημερώνει επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στη Κριστίν Λαγκάρντ.
 Ο εκπρόσωπός της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Οργανισμό για τα όσα αναφέρονται, ενώ ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε σειρά επαφών με τους ξένους Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσουν διεξοδικά το ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν αναφορές που αφορούν και τους ίδιους. Αν και από την κυβέρνηση δεν δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις θεωρείται αυτονόητη η επικοινωνία με την κα Μέρκελ και με τον κ. Κάμερον, καθώς υπάρχουν στον επίμαχο διάλογο σαφείς αναφορές στους δύο ηγέτες. O κ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Στην ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου μετείχαν, εκτός του πρωθυπουργού οι Παππάς, Γεροβασίλη, Κοτζιάς, Τζανακόπουλος (επικεφαλής γραφείου Τύπου), Καλογήρου (γραμματέας κυβέρνησης).
"Η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ, για το αν η δημιουργία συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα, λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου" ήταν η σύντομη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ρεπορτάζ:  Θανάσης Κουκάκης - Βούλα Κεχαγιά - Λευτέρης Σουχάιμπ
Το κρίσιμο σημείο του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου στο οποίο αναφέρεται η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει ως εξής:
Tόμσεν: Tι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε ένα σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια στη στιγμή στην οποία πάρθηκε απόφαση και αυτή ήταν όταν (οι Έλληνες) ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά.
Tόμσεν: Πιθανότατα αυτό να ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit, σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξαναξεκινήσουν τις συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα.
Μια άλλη πιθανότητα, και μου κάνει εντύπωση πως δεν έχει συμβεί ήδη, είναι να πάρουν μια απόφαση εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος
.


Πηγή:http://www.cnn.gr/news/politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου