13 Ιουνίου 2015

Βρυξέλλες, ώρα μηδέν: Σκληρά μέτρα από την Αθήνα για να κλείσει το χάσμα

Βρυξέλλες, ώρα μηδέν: Σκληρά μέτρα από την Αθήνα για να κλείσει το χάσμα 



Βρυξέλλες, ώρα μηδέν: Σκληρά μέτρα από την Αθήνα για να κλείσει το χάσμα

-A+A
Καταιγιστικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, καθώς, όλοι οι δρόμοι φαίνεται πως οδηγούν στις Βρυξέλλες για το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να κομίσει «πικρά» μέτρα ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές.
Τα τελεσίγραφα των πιστωτών, η αποχώρηση του ΔΝΤ και η συζήτηση για χρεοκοπία έβαλαν στο... τρέξιμο το Μέγαρο Μαξίμου και η Αθήνα στέλνει αντιπροτάσεις στους Θεσμούς με ισοδύναμα και στόχο να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.
Επιστρέφει το ΔΝΤ
Η τελευταία εξέλιξη είναι πως οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δέχθηκαν πρόσκληση να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες με στόχο να υπάρξει η τελική σύγκλιση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα εκπροσωπήσει ο Πολ Τόμσεν ο οποίος θα φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν στο iefimerida: Θα γίνουν μόνο συζητήσεις - Οχι διαπραγμάτευση
Πηγές της Κομισιόν, πάντως, χαμηλώνουν τους τόνους αναφορικά με τα όσα θα συμβούν στις Βρυξέλλες, καθώς επισημαίνουν ότι αύριο θα υπάρξουν συζητήσεις και όχι διαπραγμάτευση.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε στο iefimerida.gr πως «οι συζητήσεις βοηθούν πάντα ιδιαίτερα εφόσον πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η όποια συμφωνία, όμως, θα πρέπει να γίνει με τους τρεις Θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Μπορεί να υπάρξει πρόοδος μόνο με τους τρεις Θεσμούς. Αν δεν συμφωνήσουν και οι τρεις δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος» σημείωνε ο εν λόγω αξιωματούχος στο iefimerida προσθέτοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει δικό του απεσταλμένο στις Βρυξέλλες (σσ Γιάννης Δραγασάκης). Καλό είναι να υπάρχουν συζητήσεις, αλλά αυτό δεν θα είναι διαπραγμάτευση».
Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ελληνική αντιπροσωπεία, κομίζει σκληρά μέτρα
Μέσα σε ένα κλίμα αδιεξόδου, η μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου έβγαλε... ειδήσεις, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή (έπειτα και από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν) να αναχωρήσει ελληνικό κλιμάκιο για το Βέλγιο προκειμένου να παραδώσει την αντιπρόταση της Αθήνας, η οποία θα περιέχει ισοδύναμα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο, κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η πρόταση θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους κκ Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού πηγές ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Οσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί το 1% έναντι του 0,75% που ήταν η τελευταία της πρόταση.
περισσοτερα-πηγη


Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου