ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Του Κώστα Παναγόπουλου*
Από το 2010 και μετά, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα μιας κοινωνίας σε κρίση (οικονομική, κοινωνική, αξιακή) και συνεχή προσπάθεια επαναπροσδιορισμού.
Ακριβώς γι’ αυτό, τίποτα απ’ όσα θεωρούσαμε για δεκαετίες δεδομένα δεν ισχύει πια. Αξίες, στάσεις ζωής και τρόποι συμπεριφοράς μεταβάλλονται συνεχώς, σε μία εξελικτική διαδικασία της οποίας δεν διαφαίνεται σήμερα κάποιο καταληκτικό σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και με την αντίληψη μας για την πολιτική και την εκλογική μας συμπεριφορά.
Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές που προσδιόριζαν τη στάση μας απέναντι στα κόμματα και – σε μεγάλο βαθμό – τα κριτήρια της επιλογής μας, έχουν καταρρεύσει. Η κινητικότητα είναι εντυπωσιακή, με το 30% έως 40% των ψηφοφόρων, από το 2012 και μετά, να επιλέγει κάθε φορά κάτι διαφορετικό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι μετακινήσεις, από και προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν γνωρίζουν φραγμούς και όρια.
Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και κινητικότητας, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οδηγούν σε αρκετές σαφείς απαντήσεις, αφήνοντας όμως ανοικτά κρίσιμα ερωτήματα.
Απαντούν – όλες – στο ερώτημα για το νικητή των εκλογών. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το προβάδισμα του οποίου έναντι της ΝΔ διευρύνεται. Οι τάσεις μετακίνησης από όλα τα κόμματα τον ευνοούν, στην προεκλογική περίοδο υπάρχει ανησυχία αλλά όχι φόβος, η οργή για την κυβερνητική πολιτική είναι έντονη, η ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης επικεντρώνεται στα θέματα που εκείνος θέτει.
Απαντούν – επίσης όλες – στο ερώτημα για το ύψος των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα είναι υψηλό. Το κλίμα πόλωσης που κυριάρχησε παραπέμπει σε ένα άθροισμα των δύο κομμάτων που θα κινηθεί γύρω στο 65% (πιθανότατα λίγο προς τα πάνω).
Αντιθέτως, δεν δίνουν σαφή απάντηση σε σχέση με το ποια κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τη βοήθεια και της διαφημιστικής τους καμπάνιας, δείχνουν να βρίσκονται πλέον κοντά στην κοινοβουλευτική τους παρουσία, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική. Σε κάθε περίπτωση το περιθώριο σφάλματος των δημοσκοπήσεων επιβάλλει να περιμένουμε το βράδυ των εκλογών για να έχουμε οριστική απάντηση.
Σε ότι αφορά την τρίτη θέση, το ΠΟΤΑΜΙ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα απόκρυψης ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.
Και βεβαίως, παραμένει χωρίς απάντηση το ερώτημα για αυτοδυναμία. Είναι σαφές ότι έχει αναπτυχθεί ισχυρό κοινωνικό ρεύμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι όμως σαφές αν θα είναι αρκετό για να φτάσει στο ύψος ποσοστού που απαιτείται για τις 151 έδρες. Η δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύεται σήμερα στο ΠΟΝΤΙΚΙ, οδηγεί σε εκτίμηση ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στο 35% και το 38%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με αθροιστικό ποσοστό για τα εκτός Βουλής κόμματα 8%, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,2% για την αυτοδυναμία, ενώ με αθροιστικό ποσοστό 10%, χρειάζεται 36,4%. Όπως φαίνεται, την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη δώσει η κάλπη.
* Ο Κώστας Παναγόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου