EPA/MAJA HITIJ
Πρόεδρος Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών
Στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30, όλοι οι Έλληνες είχαν στραμμένη την προσοχή τους εκ νέου στο Βερολίνο. Ήταν η τρίτη φορά από το 2012 που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Γερμανία για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η ελληνική κοινωνία εστιάζει στα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.
Τι πέτυχε ο Αντώνης Σαμαράς και ποια θα είναι τα νέα δεδομένα μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο; Τελικά, η γερμανική πλευρά θα αναγνωρίσει την ανάγκη πεντηκονταετούς επιμήκυνσης του χρέους και τη μερική διαγραφή του; Η Ελλάδα, μετά την έξοδό της στις διεθνείς αγορές, θα αποφύγει νέο πακέτο στήριξης;
EUROKINISSI
Το παράδειγμα των ελεύθερων επαγγελματιών αποδεικνύει με δραματικό τρόπο πως πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές που επιβεβαιώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη Τρόικα, κρύβεται η μοίρα χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Η κατάσταση αυτή οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στα άκρα και σε ψήφο αγανάκτησης, ενισχύοντας κόμματα όπως την Χρυσή Αυγή.
Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, πρέπει να δράσει άμεσα, διότι θα έχει και συνέπειες στο εσωτερικό της πολιτικό μέτωπο. Μπορεί τα στοιχεία της Τρόικας να λειτουργούν καθησυχαστικά για κάποιους μήνες ακόμα και να περιορίζουν το πρόβλημα της ‘’AfD” (Εναλλακτική για την Γερμανία), αλλά είναι βέβαιο ότι εάν υπάρξει ριζική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, μοιραίως θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τους Ευρωσκεπτικιστές και εντός της Γερμανίας.
Εάν η καγκελάριος θέλει να αποτρέψει αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να σταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω συγκεκριμένων και ξεκάθαρων μηνυμάτων. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα πλέον η διάθεση για αλλαγή πλεύσης στις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα. Ήδη με την εκλογή Γιούνκερ αυτή η τάση έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Άλλωστε δεν περνάει ημέρα όπου ο κύριος Γιούνκερ δεν αναφέρεται στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα των 300 δις. ευρώ που έχει στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των μελών της. Από την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών συζητούν την κατάρτιση μίας λίστας με μεγάλα έργα, τα οποία με την βοήθεια ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας θα μπορούσαν να προωθηθούν και να υλοποιηθούν. Για τον Αντώνη Σαμαρά θα ήταν καλό, να γνωρίζει, ήδη από σήμερα τουλάχιστον επιγραμματικά ποιο ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτά τα πρότζεκτ.
Έτσι η καγκελάριος θα μπορούσε να παραμείνει πιστή στο σύνθημα της σταθεροποίησης του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να δίνει ελπίδες στους Έλληνες και στους υπολοίπους Ευρωπαίους για το τέλος της πολιτικής λιτότητας. Ίσως, αντί για μεγάλα επενδυτικά έργα, θα βοηθούσε την Ελλάδα μια απλή υπόσχεση, πως ο ΟΑΕΕ θα διασωθεί. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς, θα μπορούσε σταδιακά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελευθέρων επαγγελματιών. Μεσοπρόθεσμα, θα βοηθούσε και την Γερμανίδα καγκελάριο να περιορίσει το πρόβλημα των ευρωσκεπτικιστών του “AfD”.
"naftemporiki.gr"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου