Διαδοχικές συναντήσεις σε υπουργείο οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα είχαν τα κλιμάκια της Τρόϊκας που επιχειρούν στην Κύπρο. Την πρότασή του για μείωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατέθεσε ο Συνεργατισμός.
Σχέδιο για μείωση ΣΠΕ
Ο Συνεργατισμός σε συνάντηση που είχε μ τους επικεφαλείς των κλιμακίων της τρόικας στην Κεντρική Τράπεζα, κατέθεσε το σχέδιο βάσει του οποίου θα μειωθούν δραστικά τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα που λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Στο γραφικό που έχουμε ετοιμάσει σκιαγραφείται η πρόταση του Συνεργατισμού αλλά και άλλες εξελίξεις οι οποίες δρομολογούνται και θα πάρουν σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα.
- Μείωση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων από 93 σε 18.
- Μείωση των υποκαταστημάτων από 400 σε 250.
- Από 1η Αυγούστου η εποπτεία του Συνεργατισμού θα μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα.
- Προσωπικό από το γραφείο του Εφόρου Συνεργατικής Ανάπτυξης θα μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα.
Σχέδιο εθελούσιας εξόδου Συνεργατισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sigma, το σχέδιο έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα και έχει παραπεμφθεί στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα ο Συνεργατισμός αριθμεί τρείς χιλιάδες υπαλλήλους.
Στόχος του σχεδίου εθελούσιας εξόδου είναι να αποχωρήσουν μόνιμοι υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά στην αφυπηρέτησή τους. Πηγές από το Συνεργατισμό αναφέρουν ότι δεν θα χρειαστεί να φύγει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων. Θεωρείται ότι εάν επιτευχθεί μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου η αφυπηρέτηση υπαλλήλων που ούτως ή άλλως θα αφυπηρετήσουν τα επόμενα λίγα χρόνια θα ικανοποιηθεί το ζητούμενο.
Κεφαλαιακές ανάγκες
Οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού έχουν υπολογιστεί ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και το ποσό θα καλυφθεί από χρήματα του προγράμματος στήριξης που θα αποδεσμευτούν τον Σεπτέμβριο. Το απόγευμα είχε συνάντηση με την Τρόϊκα και η Ελληνική Τράπεζα. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας υπολογίζονται στα 294 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από ίδιους πόρους. Συγκεκριμένα η τράπεζα διαθέτει 306 εκατομμύρια από αξιόγραφα και θα προχωρήσει και στην έκδοση μετοχών 168 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνάντηση με KPMG Λονδίνου
Σε συνάντηση που έγινε με την KPMG Λονδίνου, έγιναν διάφορες παραδοχές των σεναρίων που επεξεργάζεται ο οίκος, για να καταλήξει στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αποτίμησης της KPMG Λονδίνου θα βρίσκονται στα χέρια της Τρόϊκας, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας το Σάββατο και η τελική έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα.
Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τους τρείς επικεφαλής των κλιμακίων της Τρόϊκας κατά την οποία πέραν του θέματος της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου θα συζητηθούν όλα όσα προέκυψαν και θα προκύψουν από τις επαφές των Τροϊκανών κατά την εδώ παρουσία τους.
Συνάντηση με Δικηγορικό Σύλλογο
Στο Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε το πρωί για συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόϊκας αντιπροσωπεία του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου.
Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της κατάργησης των κλειστών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου επεξηγήθηκε στην τρόϊκα με σειρά επιχειρημάτων ότι ο καθορισμός μίνιμουμ αμοιβής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Ο Δώρος Ιωαννίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί η δικαιοσύνη να οδηγηθεί στην εμπορευματοποίηση, κάτι που όπως είπε φαίνεται να γίνεται αποδεκτό και από την Τρόϊκα.
Το απόγευμα κλήθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΟΤ. Ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο ΚΟΤ μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της Τρόικας και θα πετύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει.
Γεωργιάδης: Πρέπει να έχουμε υπομονή
Υπομονή σύνεστησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μη θέλοντας να αποκαλύψει τα όσα προκύπτουν από την αξιολόγηση της τρόικας μέχρι στιγμής. Πάντως ο Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει αισιοδοξία γιατί όπως ανέφερε η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο. Είπε επίσης ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, και δη η φορολογική αμνηστία για επαναπατρισμό κεφαλαίων, θα βοηθήσουν ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Σε ότι αφορά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και πως πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ολοκληρώσει το έργο της.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου