8 Απριλίου 2013

Οι νεοι απεναντι στην Ε.Ε.και 32 εργα για το ελληνικο χρεος



Η πρωτοβουλία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» για τη δημοπράτηση των έργων 32 ελλήνων καλλιτεχνών για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους παρουσιάστηκε σήμερα μαζί με τα αποτελέσμα πανελλαδικής έρευνας με τίτλο «Οι νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ε.Ε.» που διεξήγαγε για την ίδια οργάνωση η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC


.
Η ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα συνομιλεί με τον Αλέκο Φασιανό στην παρουσίαση των έργων των Ελλήνων εικαστικών που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams με στόχο τη μείωση του εθνικού χρέους. Η ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα συνομιλεί με τον Αλέκο Φασιανό στην παρουσίαση των έργων των Ελλήνων εικαστικών που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams με στόχο τη μείωση του εθνικού χρέους. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή με πρωτοβουλία της οποίας συγκεντρώθηκαν τα έργα 32 ελλήνων καλλιτεχνών που προσέφεραν αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μια δημοπρασία τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους. Τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού Greek Sale, που θα γίνει στις 24 Απριλίου στο Λονδίνο. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree» με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.
Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα είναι με αλφαβητική σειρά οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.
Η έρευνα
Μαθητές από την χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής τραγουδούν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην “Image Gallery” για την παρουσίαση των έργων των Ελλήνων εικαστικών που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams με στόχο τη μείωση του εθνικού χρέους. Μαθητές από την χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής τραγουδούν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην “Image Gallery” για την παρουσίαση των έργων των Ελλήνων εικαστικών που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams με στόχο τη μείωση του εθνικού χρέους.
Το 87% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως σε γενικές γραμμές τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, το 80% δεν αισθάνεται σιγουριά για το μέλλον και το 84% είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα. Το 29,6% θεωρεί την ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι και το 54,1% πιστεύει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ασχολούνται λιγότερο απ' όσο πρέπει με τα προβλήματα της νεολαίας.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σημαντικότερο χαρακτηριστικό της θεωρεί το 50% την ελευθερία της μετακίνησης, των σπουδών, της εύρεσης εργασίας και της διαβίωσης οπουδήποτε στην Ε.Ε., ενώ το 30% το ευρώ. Το 76% θεωρεί «κάτι καλό» τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το 64% πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή αυτή. Ωστόσο το 54% θεωρεί πιθανό να υπάρχουν περισσότερα κοινωνικά προβλήματα στις χώρες της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία.
Αν και το 76% δηλώνει ότι η πολιτική δεν το ενδιαφέρει, το 36,4% θεωρεί τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις/πορείες ως την πιο αποτελεσματική ενέργεια για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά εκείνων που χαράζουν πολιτικές.
Το 75% των νέων πιστεύει ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο είναι χειρότερη απ' ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης και το 61,2% θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Το 61% θεωρεί πιθανό να συνεχίσει σπουδές σε κάποια χώρα της Ε.Ε., εξάλλου το 97% δηλώνει πως μαθαίνει αγγλικά, το 28,8% γερμανικά και το 22,9% γαλλικά.
Τέλος, υπολογιστή στο σπίτι δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το 95,6% και στο σχολείο το 41,2%, ενώ κινητό διαθέτει το 92% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η ταυτότητα της έρευνας
Στην έρευνα με τίτλο «Οι νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμμετείχαν 700 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια που συντάχθηκαν, στο χρονικό διάστημα από 12 Οκτωβρίου έως 16 Νοεμβρίου του 2012. Στο σύνολο του δείγματος το 49,3% ήταν κορίτσια και το 50,7% ήταν αγόρια. Στο σύνολο του δείγματος το 58.5% ήταν μαθητές Λυκείου και το 41,5% μαθητές Γυμνασίου. Ένα 5% των μαθητών του δείγματος φοιτούσαν σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ το 95% φοιτούσε σε δημόσιο σχολείο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.

πηγη
"enet.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου