Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαζικούς θανάτους πεύκων (pinus halepensis) όλων των ηλικιών, από ενήλικα άτομα μέχρι δενδρύλλια πρόσφατων αναδασώσεων.
Το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλά διαφορετικά σημεία του βουνού, με μεγάλη εξάπλωση αλλά και εντός του αστικού ιστού της Βούλας και (σύμφωνα με μη διασταυρωμένη πληροφορία και της Γλυφάδας).
Τα δέντρα εμφανίζουν ξήρανση των πευκοβελόνων τους, στις άκρες των κλαδιών και στη κορυφή τους, και πολύ σύντομα ξεραίνονται συνολικά απορρίπτοντας ταχύτατα (σε διάστημα λίγων εβδομάδων) όλη την κόμη τους και σε μόλις 1-2 μήνες επιδεικνύουν εικόνα προχωρημένης σήψης και αποσύνθεσης (μαύρα, σαπισμένα και αποφλοιωμένα τμήματα κορμού και κλαδιών).
Πολλά πεύκα πέφτουν και στο έδαφος καθώς οι ρίζες και η βάση του κορμού τους εξασθενούν και αποσυντίθενται ταχύτατα. Τα δέντρα αυτά εμφανίζουν και μεγάλη προσβολή από μυζητικά έντομα που πιθανώς ξεκινάει πριν νεκρωθούν εντελώς και οφείλεται στην εξασθένηση τους.
Όπως διαπιστώνει η ΕΔΝΥ το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στον Νότιο Υμηττό, αντίστοιχης καταστροφικών πυρκαγιών του παρελθόντος. Σε σημεία του βουνού, ειδικά όπου η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, παρατηρείται θάνατος των δέντρων σε ποσοστό περί το 40%, με αποτέλεσμα πυκνά πευκοδάση να εμφανίζουν πλέον εικόνα μεμονωμένων δέντρων ή συστάδων με πλήθος νεκρών «κουφαριών» γύρω τους.
Το φαινόμενο, πέρα από την άμεση ζημιά που προκαλεί στα λίγα εναπομείναντα δάση του νοτίου Υμηττού, με τη νέκρωση μεγάλου πληθυσμού δέντρων, εντείνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, αφού προσθέτει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε ένα ήδη εύφλεκτο οικοσύστημα.
Η ΕΔΝΥ γνωστοποιεί ότι έχει ήδη αναλάβει δράση, στοχεύοντας αρχικά στον εντοπισμό των αιτιών του φαινομένου και εν συνεχεία στην αναζήτηση τρόπων καταπολέμησής του.
Δείγματα, φωτογραφίες και περιγραφές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του φαινομένου στον νότιο Υμηττό έχουν αποσταλεί σε ειδικούς επιστήμονες και ινστιτούτα προκειμένου να προκύψει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πόρισμα.
Κάποιες πρώτες, μακροσκοπικές ενδείξεις που βασίζονται σε παρατήρηση των συμπτωμάτων, δυστυχώς οδηγούν σε δυσοίωνα συμπεράσματα για την εμφάνιση ενός ιδιαίτερα καταστροφικού μύκητα ή νηματώδους μικροοργανισμού, ωστόσο αναμένονται οι τελικές απαντήσεις των ειδικών επιστημόνων προτού ανακοινωθούν κάποια τελικά συμπεράσματα.
Η ΕΔΝΥ καλεί τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές να επαγρυπνούν και να αναλάβουν άμεσα δράση για τη διάσωση του φυσικού πλούτου του νοτίου Υμηττού (και όχι μόνο) και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε τέτοιες ενέργειες, εφόσον υλοποιηθούν με επιστημονική τεκμηρίωση, και, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγη
econews,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου