20 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιαδες οι διαδηλωτες στις συγκεντρωσεις ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ


Χιλιάδες οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν την Τετάρτη στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Λόγω της 24ωρης απεργίας των δύο μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της χώρας, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια.
Πάνω από 60.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διαμαρτύρονται για τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που, όπως υποστηρίζουν, εξαθλιώνουν τους Έλληνες και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και την κρίση, και ζητούν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Η σημερινή απεργία είναι το νέο ξεκίνημα για να ανατρέψουμε τα μνημόνια και τους τροϊκανούς. Να διώξουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται το λαό και μας φέρνουν μόνο δυστυχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.
«Η κοινωνική έκρηξη είναι πολύ κοντά», δήλωσε στο Reuters, κατά την διάρκεια της πορείας.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, καθώς και οι τραπεζικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Ακινητοποιημένα είναι τα πλοία, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην κινητοποίηση, αψηφώντας την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευσή τους.
Προβλήματα παρατηρούνταν και στις συγκοινωνίες, καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, ενώ χειρόφρενο τραβούν ο ΟΣΕ και ο προαστιακός.
Κανονικά πάντως εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ και του ΗΣΑΠ. Λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων την Τρίτη, μικρή ήταν η κάλυψη της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα, ενώ την Τετάρτη δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες.
«Η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να έρθει η ανάκαμψη, για να δούμε μια άσπρη μέρα, όταν επιζητούμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσέλκυση επενδύσεων, αυτή η εικόνα, κάθε άλλο παρά βοηθάει την κοινή προσπάθεια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανεφερόμενος στην απεργία των δημοσιογράφων.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Κρήτη.
Δυσαρέσκεια
Η πανελλαδική, πανεργατική απεργία της Τετάρτης αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών για την δραστική μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία ρεκόρ που έχει επιφέρει το μνημόνιο.
Εδώ και περίπου ένα μήνα, οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος καυσίμων και παραγωγής, κλείνοντας προσωρινά βασικές οδικές αρτηρίες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Η κυβέρνηση κρατά σκληρή στάση απέναντι στους απεργούς, εφαρμόζοντας ήδη δύο φορές φέτος το μέτρο της επίταξης σε ναυτικούς και εργαζομένους στο μετρό, ενώ έχει δεσμευθεί για δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.
«Η περίοδος της εικονικής ευφορίας για την κυβέρνηση έλαβε τέλος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Όσοι πίστεψαν τον Ιούνιο ότι ο Σαμαράς θα κάνει διαπραγμάτευση, ακόμα περισσότερο όσοι έδωσαν πίστωση χρόνου τον Δεκέμβρη πιστεύοντας ότι με τη δόση θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Με απλήρωτους λογαριασμούς, με κομμένους μισθούς και κομμένες συντάξεις, με κλειστά μαγαζιά και χαμένες δουλειές».

πηγη
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου