19 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΧΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

  

Συνεχίζεται το απεργιακό μπαράζ που θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη με την 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών.

Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για "την πλέον κρίσιμη μεταπολιτευτικά απεργιακή κινητοποίηση" και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό "παρών" στις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Βουλής την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προγραμματίζονται δύο κεντρικές συγκεντρώσεις. Την Τετάρτη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς τη Βουλή, (την ίδια ώρα θα συγκεντρωθεί στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ), και μεθαύριο Πέμπτη συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η μετακίνηση στην Αθήνα λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Αναλυτικότερα:
• Τα λεωφορεία Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

• Τα τρόλεϊ Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

• Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος την Τετάρτη θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

• Το τραμ την Τετάρτη θα κινηθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και την Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

• Το μετρό Τετάρτη και Πέμπτη θα κινηθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τέλος, Τετάρτη και Πέμπτη ακινητοποιημένα θα μείνουν τα ταξί καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης φορτηγά και βυτιοφόρα.

Ανέστειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τη 48ωρη απεργία που είχαν προγραμματίσει για την Τετάρτη και την Πέμπτη, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ελεγκτές θα πραγματοποιήσουν 12ωρη στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι (ΟΤΟΕ) απεργούν Τρίτη και Τετάρτη, οι εφοριακοί έως την Πέμπτη. Το ίδιο και οι τελωνειακοί υπάλληλοι που άλλαξαν τις μέρες κινητοποιήσεών τους αφού η δεκαήμερη απεργία τους κρίθηκε από τα δικαστήρια -μετά την αγωγή που κατέθεσε ο υπ. Οικονομικών- ως παράνομη.

Απεργία διαρκείας έως και τις 27 Οκτωβρίου προκήρυξαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Κλειστά είναι και θα παραμείνουν έως το τέλος της εβδομάδας τα ιατρεία του ΙΚΑ. Την Τετάρτη, δεν θα ανοίξουν τα φαρμακεία της Αθήνας και οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει και το ΕΚΑΒ.

Οι δικηγόροι απεργούν έως την Τετάρτη ενώ οι δικαστές πραγματοποιούν από χθες Δευτέρα τρίωρες στάσεις εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι). Oι δικαστές προειδοποιούν ότι από τις 7 Νοεμβρίου δεν θα παίρνουν δικογραφίες στο σπίτι, αλλά θα ασκούν το λειτούργημά τους μόνο στα δικαστήρια μέσα στο νόμιμο ωράριο.

Τέλος, την Τετάρτη κλειστά θα μείνουν εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, αρτοποιεία και περίπτερα.


Χρήστος Πολυζωγόπουλος -«κοινωνικά ερείπια»
Παρέμβαση εν τω μεταξύ, σε όλους βουλευτές κάνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σημειώνοντας ότι το πολυνομοσχέδιο, οδηγεί σε κοινωνικά ερείπια.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΟΚΕ σημειώνει ότι η «εφεύρεση της εφεδρείας» οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.
Εμβολιάζει τον ιδιωτικό τομέα για περισσότερη αυθαιρεσία, όσον αφορά το διευθυντικό δικαίωμα και την καταχρηστική άσκησή του.
Η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων με ταυτόχρονη προώθηση των όποιων επιχειρησιακών, με τον τρόπο που νομοθετούνται (να υπογράφονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 άτομα) οδηγούν στο αποτέλεσμα της μη διαπραγμάτευσης. Και τούτο διότι το Διευθυντικό δικαίωμα θα επικρατήσει καταχρηστικά και θα επιβάλλει τους όρους της όποιας«συμφωνίας» (απειλή για απολύσεις κ.λπ.). Άρα αφυδατώνεται έως καταργείται το δικαίωμα της Συλλογικής διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου και της κοινωνικής διαπραγμάτευσης.
Έτσι, οδεύουμε σε μια κοινωνία θεσμικά απροστάτευτη και το «δίκαιο» του ισχυρού μονίμως θα επικρατεί και θα κυριαρχεί.
Η κατάργηση της δυνατότητας του εργαζομένου να επιλέγει την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση, όσον αφορά τη σύμβαση που θα αμείβεται, είναι επιεικώς απαράδεκτη και συνταγματικά αμφισβητίσημη.
Τέλος, η περικοπή μεγάλου τμήματος των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κ.λπ. και των συνταξιούχων (κύρια σύνταξη και επικουρική), οδηγεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε ανέχεια και σε κοινωνική απαξίωση, που σε συνδυασμό με όσα προηγουμένως ανέφερα αλλά και με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι στρατιές των ανέργων, θα έχουμε ως τελικό αποτέλεσμα την κοινωνική εξαθλίωση.

"Ισοτιμια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου