Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών δεν καταφέρνουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να αποτρέψουν το ξεπούλημα στις αγορές, που πλέον λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές για πρώτη φορά από το Μάρτιο, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κλιμακώνεται, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας παρενέβησαν στις αγορές συναλλάγματος για να ανακόψουν την άνοδο του γιεν και του ελβετικού φράγκου αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό.
Όμως, στα χρηματιστήρια εκδηλώθηκε από το απόγευμα της Πέμπτης sell off, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να εισέλθουν και τεχνικά σε φάση διόρθωσης, αφού χάνουν τουλάχιστον 10% από τα προηγούμενα υψηλά τους.
Το ιταλικό χρηματιστήριο σημείωσε την Πέμπτη βουτιά 5%, ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο DAX της Φρανκφούρτης έχασαν από 3,4% και ο αμερικανικός S&P 500 σημείωσε πτώση 4,8%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Στο μάτι του κυκλώνα οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με την Lloyds να πέφτει 10%, την Barclays 8% και τη UniCredit 9%.
«Βλέπουμε μια ευρεία κρίση εμπιστοσύνης. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους», δηλώνει στους Financial Times ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research και πρώην στέλεχος της Federal Reserve.
Η ΕΚΤ, που έθεσε ξανά σε εφαρμογή το σχέδιό της για την αγορά ομολόγων, αγόρασε μόνο ιρλανδικούς και πορτογαλικούς τίτλους, την ώρα που Ισπανία και Ιταλία αντιμετωπίζουν την επίθεση των αγορών.
«Καταστρέφουν την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, εκτός του bund (του γερμανικού ομολόγου)», παραπονέθηκε Ιταλός αξιωματούχος, σύμφωνα με τους FT.
Η σύγχυση στην Ευρώπη εντείνεται λόγω της διαφωνίας ως προς το εάν θα πρέπει να ενισχυθεί το μέγεθος του μηχανισμού διάσωσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso ζητά την άμεση επανεκτίμηση των όρων του ταμείου, ζητώντας ουσιαστικά την αύξηση του μεγέθους του, από τα 440 δισ. ευρώ.
Όμως, Γερμανοί αξιωματούχοι αντιδρούν σε κάτι τέτοιο, καθώς θεωρούν ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να επιμείνει σε όσες αποφάσεις πάρθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και να μην δείξει στις αγορές ότι βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο χρυσός άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, στα 1.681,67 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,26%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.
"ΙΣΟΤΙΜΙΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου