Στην Αργυρουπολη μεχρι και το 1950 περιπου,διασωζονταν αλωβητο απο τον ανθρωπινο παραγοντα ενα κομματι του αττικου τοπιου,που απο την αρχαιοτητα υπηρξε πηγη εμπνευσης εργων και ιδεων.
Απο την κορφη του Υμηττου και μεχρι τις υπερωρειες του,στο επιπεδο της Λ.Βουλιαγμενης,κυριαχουσε η πετρα,δεμενη με τη χαρακηριστικη βλαστηση της Μεσογειου.Βραχια,φυτα,εντομα,πουλια,ζωα κατω απο το αττικο φως,προσφεροταν απλοχερα στην ανθρωπινη δραστηριοτητα για μια ισορροπη διαχειριση και εκμεταλευση.
Ζωτικο ρολο σε ενα μεγαλο τμημα της περιοχης,επαιζε το ρεμα Τραχωνων το οποιο πηγαζει απο τον Υμηττο,περναει ανατολικα του λοφου της οικιας Γερουλανου και δυτικα του λοφου Τρουμπαρι,χυνεται στο βορειο μυχο της χερσονησου του Αγιου Κοσμα και μεχρι σημερα κυλαει αφθονο καθαρο νερο στη κοιτη του.
Το ευκρατο και υγιεινο κλιμα του τοπου,με τις ηπιες αλλαγες απο εποχη σε εποχη,υπηρξε ενας σημαντικος παραγοντας για την εγκατασταση του ανθρωπου στην περιοχη απο το τελος της εποχης του Λιθου(τελη 4ης χιλιετιας π.χ).Στοιχεια της περιοδου αυτης ειναι τα θεμελια ενος περιβολου που βρεθηκαν στη δυτικη πλευρα της κορυφης του Λοφου Πανι.Ο ανθρωπος επελεξε αυτη τη θεση επειδη μπορουσε να κατοπτευσει ολη την εκταση της περιοχης,μεχρι και τις κινησεις των πλοιων εβλεπε απο τον Λοφο.Απο τον Λοφο Πανι εχουν περισυλλεχτει πληθος απολεπισματων και εργαλειων.
Η ζωη συνεχιζεται και στην Εποχη του χαλκου(3η και 2η χιλιετια π.χ)με ιδιαιτερη ενταση και στα Πρωτοελλαδικα χρονια (3100-2000π.χ)και τα Μυκηναικα(1600-1100π.χ).
Ιχνη της Πρωτοελλαδικης εποχης εχουν βρεθει στην περιοχη δυτικα του Υμηττου,στο λοφο της οικιας Γερουλανου στους Τραχωνες,στην χερσονησο του Αγιου Κοσμα,στη θεση Κοντοπηγαδο,επι της οδου Λ.Βουλιαγμενης και Λ.Γουναρη.
Η σημαντικοτερη θεση που ανασκαφτηκε τα τελευταια χρονια ειναι το Κοντοπηγαδο.Η θεση αυτη περιλαμβανει τις ιδιοκτησιες Ατλαντικ,Σταυροπουλου και Ο.Α.Ε.Δ.Σημερα διατηρουνται ορατα τα προιστορικα καταλοιπα.
Στην θεση Κοντοπηγαδο εχουν ερθει στο φως τα καταλοιπα οργανωμενου οικισμου των Πρωτοελλαδικων και Μυκηναικων χρονων,ο οποιος ιδρυθηκε σε αρκετη αποσταση απο την ακτη.Εκτος των οικοτεχνικων δραστηριοτητων,διαπιστωθηκαν και στοιχεια μεταλλουργικων εργασιων.Στις πλαγιες του Υμηττου γινοντουσαν πολλες καλιεργειες.
Στην περιοχη που σημερα ανηκει εν μερει στην Ηλιουπολη,Αργυρουπολη,Αλιμο και το Ελληνικο αναπτυχθηκε στην αρχαιοτητα ο δημος που εφερε το ονομα ΕΥΩΝΥΜΟΝ η ΕΥΩΝΥΜΟΣ.Η τοποθετηση του Ευωνυμου σε αυτη τη θεση βασιστηκε σε τεσσερις επιγραφες Ευωνυμεων που βρεθηκαν στους Τραχωνες.
Το ονομα του ο δημος το πηρε απο τον ιδρυτη του,τον ηρωα Ευωνυμο που ηταν γιος της Γης και του Ουρανου η του Κηφισου.Το Ευωνυμον εξελεγε 10 βουλευτες για την βουλη των πεντακοσιων.Ο αριθμος των βουλευτων του το κατατασσει αναμεσα στους μεγαλους δημους της Αττικης.
Στην Αργυρουπολη αναλογει τμημα της αρχαιας κεντρικης οδικης αρτηριας που κατα μηκος της εχουν ανασκαφτει σημαντικα καταλοιπα του αρχαιου δημου.Αναλογει επισης μεγαλη εκταση οπως και σημερα απο τις πλαγιες του Υμηττου με τα αρχαια αναλημματα και θεσεις λατομειων.
Φανταστειτε ποσο εντονη ηταν η ζωη κατα την αρχαιοτητα σε αυτο το κομματι του βουνου με τις γεωργικες,κτηνοτροφικες και λατομικες δραστηριοτητες.
Οι αρχαιοι κατοικοι της περιοχης εχουν αφησει ανεξιτηλα τα ιχνη τους στο βουνο.Εχουν εντοπιστει χαραγμενες επιγραφες στην επιφανεια βραχων οι οποιες ερμηνευτηκαν κατα περιπτωση.
ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ.(ΕΥΩΝΥΜΟΝ)
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου