14 Αυγούστου 2024

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Ολοκληρώθηκε η διυπουργική υπό τον Πρωθυπουργό – Τι...

Ευθύμης Λέκκας: "Από εδώ και πέρα δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο"...

Λέκκας στο ΕΡΝews: Οι λόγοι που η Αττική δοκιμάζεται κάθε καλοκαίρι από ...

Ο Ευθύμης Λέκκας για τις συνθήκες που ευνόησαν στη γρήγορη εξάπλωση της ...

Βριλήσσια: Μεγάλες οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα | ...

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Ασύλληπτο το μέγεθος της καταστροφής – Καταστράφηκα...

Φωτιά στην Αττική: Ενδείξεις για δύο ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς στον Βαρνάβα

 


Φωτιά στην Αττική: Ενδείξεις για δύο ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς στον Βαρνάβα
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ώρα που οι κάτοικοι των καμένων περιοχών προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, ανακριτικές πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζουν το ενδεχόμενο η μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα, να ξεκίνησε σε δύο σημεία ταυτόχρονα, γεγονός που φυσικά παραπέμπει σε εμπρησμό…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αυτό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για τη μεγάλη φωτιά της Αττικής που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα. Να ξεκίνησε από δύο διαφορετικά σημεία: Το ένα στην αρχή του χωριού και το άλλο πάνω από το γήπεδο της περιοχής. Με διαφορά μερικών λεπτών…

Με τις αρχές να μην έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα, ήρθε και μία καταγγελία για ψήσιμο κρέατος σε σπίτι της περιοχής, η οποία και αυτή εξετάζεται…

Τη μία από τις εστίες της φωτιάς έχει καταγράψει το drone της Πάρνηθας, στις 15.02 μετά το μεσημέρι ενώ έπνεαν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Άλλοι κάτοικοι είπαν στον Alpha, ότι λίγο πριν τη φωτιά είχαν γίνει εργασίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι δεν έχει ένδειξη πως η φωτιά ξεκίνησε από στοιχείο του δικτύου του.

Λέκκας: Οι 4 παράγοντες που συνέβαλαν στην ακαριαία εξάπλωση της φωτιάς

Για τους παράγοντες που συνέβαλαν στην γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, μίλησε στο ErtNews, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας. «Έχουμε να κάνουμε με μία μοναδική πυρκαγιά όπου από δασική εξελίχθηκε σε αστική. Σε αυτό συνέλαβαν συνέβαλαν κάποιοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η απόλυτη ξηρασία. Είχαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η υγρασία στο δάσος να είναι σχεδόν μηδενική.

Επιπλέον, είχαμε ένα πυκνό δάσος, το οποίο είχε πολύ μεγάλα ποσά καύσιμης ύλης.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι είχαμε να κάνουμε με θυελλώδεις ανέμους, ανέμους οι οποίοι έφταναν και σε ριπές τα 7 και τα 8 μποφόρ, αποτέλεσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Τέταρτος παράγοντας και είναι βασικός παράγοντας είναι η μορφολογία του εδάφους. Δηλαδή η πυρκαγιά άρχισε στον Βαρνάβα, όπου έχουμε ανοδικά ρεύματα λόγω του νότιου Ευβοϊκού ποταμού.

Έχουμε το φαινόμενο της καμινάδας που τροφοδοτήθηκε η φωτιά μέχρι την κορυφή του όρους και στη συνέχεια έχουμε μορφολογικές κλίσεις προς τα νότια, δηλαδή προς την Πεντέλη.

Ένα πολυσχιδές ανάγλυφο το οποίο πραγματικά διευκόλυνε την γρήγορη διάδοση της φωτιάς. Στη συνέχεια έχουμε ανοδικούς ανέμους όταν φτάνουμε στο όρος Πεντέλη. Πάλι το φαινόμενο της καμινάδας λειτούργησε και τροφοδότησε την πυρκαγιά, η οποία απέκτησε μεγάλη ταχύτητα.

Και βέβαια όταν υπερκέρασε η πυρκαγιά την οριογραμμή της Πεντέλης, έφτασε ουσιαστικά στη Νέα Πεντέλη, στα Βριλήσσια, στο Χαλάνδρι, στο Πάτημα, εκεί δηλαδή όπου αναπτύχθηκε σταδιακά στον αστικό ιστός. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με τη μετατροπή μιας δασικής καθαρά πυρκαγιάς σε αστική πυρκαγιά».

Έτσι προχώρησε στον αστικό ιστό

«Όταν η πυρκαγιά πέρασε τη ζώνη μίξης του δάσους με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης – όπου εκεί έχουμε να κάνουμε με αραιοκατοικημένη περιοχή και μπήκε στον καθαρά αστικό ιστό – τότε απέκτησε μεγάλα θερμικά φορτία γιατί βρήκε εκ νέου καύσιμη ύλη και η καύσιμη ύλη δεν ήταν μόνο τα ακαθάριστα οικόπεδα, αλλά ήταν και οι εγκαταστάσεις από διάφορες δραστηριότητες, ξυλουργία, εγκαταστάσεις που είχαν καύσιμα, εγκαταστάσεις που είχαν εύφλεκτα υλικά.

Όλα αυτά ανέβασαν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος περίπου στους 650 βαθμούς Κελσίου. Αυτό πως το διαπιστώσαμε; Το διαπιστώσαμε από το λιώσιμο των ζαντών αλουμινίου του αυτοκινήτου. Το αλουμίνιο λιώνει στους 650 βαθμούς.

Συνεπώς έχουμε ένα μικροκλίμα το οποίο αναπτύχθηκε μέσα στα οικοδομικά τετράγωνα, δημιούργησε ανοδικούς ανέμους και στροβιλισμούς και μέσα στο στροβιλισμό είχαμε και εγκλωβισμό αντικειμένων τα οποία ήταν άπειρα και τα οποία πέφτανε σε ικανές αποστάσεις από την από την συγκεκριμένη εστία της πυρκαγιάς που ήταν πάρα πολλές».

«Χρειάζεται ένας ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων, μια επικαιροποίηση με βάση τα καινούργια δεδομένα, τα οποία είναι εν τω γεννάσθαι, δηλαδή τα βλέπουμε και τα συνειδητοποιούμε σε κάθε πυρκαγιά, όπως η συγκεκριμένη.

«Σε 10 χρόνια δε θα υπάρχει δάσος στην Αττική»

(…) Επίσης εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω από περιβαλλοντικής πλευράς είναι ότι από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο μέσα στην Αττική. Η εναπομείνασα έκταση μέσα στην Αττική είναι περίπου 1.000.000 στρέμματα. Συνεπώς χρειάζεται πάρα πάρα πολύ προσοχή στο να δούμε πως θα δράσουμε.

Εγώ προτείνω τη δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία επιτροπή να αποτελείται από επιστήμονες πεδίου, όχι από επιστήμονες γραφείου αλλά και από ανθρώπους επιχειρησιακούς, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε την αντιπυρική θωράκιση της Αττικής.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε πια ούτε ένα δένδρο από την Αττική, γιατί με αυτό το ρυθμό, αν πάμε την απώλεια του δάσους τα τελευταία 15 χρόνια, σε 6, 7, 8, 10 χρόνια δεν θα υπάρχει δάσος στην Αττική».

newsit.gr

 

13 Αυγούστου 2024

Το αντιπυρικό σύστημα που έσωσε τη Γλυφάδα από την πυρκαγιά - Η εξήγηση του δημάρχου

 

Το αντιπυρικό σύστημα που έσωσε τη Γλυφάδα από την πυρκαγιά - Η εξήγηση του δημάρχου

Εικόνες από τις θερμικές κάμερες που κατέγραψαν την πορεία της φωτιάς στην Τερψιθέα

«Όλα τα συστήματα δεν μπορούν από μόνα τους να σώσουν τον δασικό μας πλούτο, αν δεν βοηθήσουν οι άνθρωποι», τόνισε ο δήμαρχος ΓλυφάδαςΓιώργος Παπανικολάου,  εξηγώντας πώς το αντιπυρικό σύστημα συνέβαλε στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες (12/08) στην Άνω Γλυφάδα, στην περιοχή της Τερψιθέας.

Το σύστημα διαθέτει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζονται στο λεγόμενο deep learning analysis και μπορούν να ανιχνεύσουν είτε καπνό είτε φωτιά με ακρίβεια 98%, σε ύψος 40 εκατοστών, αναφέρει ο δήμαρχος σε ανάρτησή του.

Ο Δήμος Γλυφάδας έχει θωρακιστεί τα τελευταία χρόνια με όλα τα σύγχρονα μέσα τελευταίας τεχνολογίας, που αποτελούνται από πλήρες δίκτυο σταθερών οπτικών ινών και θερμικών καμερών, οι οποίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζουν αμέσως είτε καπνό είτε φωτιά με ακρίβεια 98%, σε ύψος 40 εκατοστών.

Ο κ. Παπανικολάου, δημοσίευσε φωτογραφίες από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και την άψογη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

«Όλα τα συστήματα δεν μπορούν από μόνα τους να σώσουν τον δασικό μας πλούτο, αν δεν βοηθήσουν οι άνθρωποι. Οι εργαζόμενοι και εθελοντές της πολιτικής μας προστασίας, που περιπολούσαν και χθες στον Υμηττό. Οι άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ και όλων των άλλων σωμάτων που σπεύδουν κάθε φορά. Η ομάδα του δήμου μας για την πολιτική προστασία και οι εθελοντές μας είναι διαρκώς, όλο το 24ώρο, σε περιπολίες με τις υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου μας. Πριν καν επικοινωνήσουμε χθες για το περιστατικό με τις ομάδες της πολιτικής μας προστασίας και των εθελοντών μας, αμέσως βρέθηκαν εκεί αφού ούτως ή άλλως είχαμε και έχουμε τις περιπολίες μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανικολάου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εκείνους που για μία ακόμη φορά επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν, μία δύσκολη κατάσταση για το δήμο, για την προσωπική τους προβολή.

«Σε τέτοια στιγμές μάχης και διαχείρισης μιας κρίσης, αυτό που προέχει είναι η σύνθεση των δυνάμεων και η κοινή προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακριά από προσπάθειες εκμετάλλευσης και προσωπικής προβολής. Έτσι πράττουμε πάντα, όταν προστρέχουμε και εμείς σε κάθε πυρκαγιά σε άλλες περιοχές για να βοηθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε διαθέσιμες.

Ευχαριστούμε πολύ τους κατοίκους της πόλης μας, που προσέτρεξαν οπως και τις εθελοντικές ομάδες γειτονικών μας δήμων».

Πυρκαγιά στην Αττική: Kάτοικοι περιγράφουν στο euronews τις δραματικές σ...