24 Απριλίου 2023
23 Απριλίου 2023
22 Απριλίου 2023
21 Απριλίου 2023
Νέο Πολυκέντρο Ανακύκλωσης στην Αργυρούπολη
20 Απριλίου 2023
ΔΕΗ: Ανακοίνωσε νέα μείωση στην τιμή του ρεύματος για τον Μάιο -Στα 15,9 σεντς η κιλοβατώρα
20/04/2023
Περαιτέρω μείωση στα 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Μαΐου ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η ΔΕΗ.
Η τιμή του ρεύματος από τον μεγαλύτερο προμηθευτή υποχωρεί πολύ κοντά στο επίπεδο που θέτει η κυβέρνηση ως στόχο με τις επιδοτήσεις που χορηγούνται κάθε μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάγκη επιδότησης για τον επόμενο μήνα -εφόσον παραμένει ο ίδιος στόχος για την τελική τιμή καταναλωτή- ελαχιστοποιείται.
ΔΕΗ: Στα 16,5 σεντς η κιλοβατώρα τον Απρίλιο, στα 15,9 τον Μάιο
Ειδικότερα, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Μάιο είναι 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο).
Για το νυχτερινό ρεύμα, η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 που ήταν τον Απρίλιο.
Η κρατική επιδότηση για τον Απρίλιο υπενθυμίζεται πως ήταν 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, με αποτέλεσμα η τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες να διαμορφώνεται στα 15 σεντς. Μέχρι αύριο, αναμένονται οι ανακοινώσεις των λοιπών προμηθευτών για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Μάιο πηγη."https://www.iefimerida.gr
«Ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε» – Αποκαλυπτικός ο πραγματογνώμονας των οικογενειών για τη φωτιά στο Μάτι
Για παντελή έλλειψη συντονισμού που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών στη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι έκανε λόγο ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Το αλλαλουμ και την παντελή έλλειψη συντονισμού που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών στη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι περιέγραψε στην κατάθεση του ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., ο οποίος διορίστηκε από οικογένειες θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, προκειμένου να συντάξει τεχνική έκθεση για την υπόθεση.
Η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα με ειδικές γνώσεις ακολούθησε την πολυήμερη λεπτομερή και εξαντλητική εξέταση του δικαστικού πραγματογνώμονα ο οποίος επίσης ανέδειξε τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων που πλήρωσαν με τη ζωή τους 104 άνθρωποι.
«Μιλάμε για τη δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα. Την πρώτη στην Ελλάδα. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε, κάποια στιγμή χάθηκε ο συντονισμός» τονισε ο κ. Γκουρμπάτσης.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Μανιάτη είπε πως η εισήγηση της πυροσβεστικής για την συντονισμένη απομάκρυνση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών δεν ήταν απαραίτητη για να ληφθεί το μέτρο επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν εκεί ληφθεί απόφαση για απομάκρυνση των κατοίκων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τους δήμους και την περιφέρεια.
Εισαγγελέας: Λέτε πως δεν χρειαζόταν η εισήγηση;
Μάρτυρας: Ναι δεν ήταν κατά νόμο αναγκαία.
Εισαγγελέας: Μέχρι τι ώρα έπρεπε να γίνει;
Μάρτυρας: Το αργότερο μέχρι τις 5:30 έπρεπε να είχε γίνει η εισήγηση και να ληφθεί η απόφαση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.
Εισαγγελέας: Εσείς λέτε πάντως ότι ακόμα και να διατασσόταν δεν θα υλοποιούνταν;
Μάρτυρας: Ναι οι δήμοι και η περιφέρεια δεν είχαν οργανωθεί όπως έλεγε ο νόμος.
Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή πως δεν υπήρχαν μνημόνια ενεργειών και λέτε πως η μη εισήγηση από την πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;
Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πως θα απομακρυνθεί ο κόσμος, που θα συγκεντρωθεί κ.λπ και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην μη ενημέρωση των κατοίκων από την Πυροσβεστική για τον επικείμενο κίνδυνο, πέρα από την μη λήψη απόφασης για την οργανωμένη εκκένωση. «Η δίνεις εντολή απομάκρυνσης μέχρι τις 5:30, η κάνεις διάσωση για να σώσεις τον κόσμο. Εγώ αυτό ξέρω» τόνιζε ο πραγματογνώμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.
Όπως εξήγησε ο μάρτυρας τότε το «112» δεν λειτουργούσε όπως σήμερα ωστόσο «το έλαχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες. Το ελικόπτερο του ΠΣ έχει μεγαφωνικό. Το ελικόπτερο τηδ αστυνομίας έχει επίσης μεγαφωνικό σύστημα πιο ενισχυμένο από το δικό μας. Μάλιστα, τότε, είχε κάνει και δηλώσεις ο Τόσκας πως τα επιχειρησιακά μέσα αστυνομίας εντάσσονται στο σχεδιασμό ΠΣ. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε στην άσκηση δια πυρός του πυροσβεστικού σώματος που γίνεται κάθε Μάιο».
Ο κ. Γκουρμπάτσης είπε πως εκείνη την ημέρα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στο ΕΣΚΕ βρισκόταν βρισκόταν η φυσική και πολιτική ηγεσία του Π.Σ.
Συν. Υποστ.: Η παρουσία του κ.Τόσκα στο ΕΣΚΕ επιβάλλεται εκ του νόμου;
Μάρτυρας: Εκ του νόμου δεν προβλέπεται κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται εκεί. Οι πολιτικοί πηγαίνουν εκεί από ενδιαφέρον ωστόσο για να ενημερώνονται, όμως δεν παρεμβαίνουν επιχειρησιακά. Στην αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπάρχουν επικοινωνίες πχ του διοικητή του ΕΣΚΕ Φωστιέρη, ο οποίος ακούγεται να λέει για τα εναέρια μέσα θα μιλήσω με τον υπουργό. Θεωρώ ότι ο κ. Τόσκας παρενέβαινε επιχειρησιακά.
Επιπλέον, ο πραγματογνώμονας στηλίτευσε και το γεγονός πως ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ δεν κάλεσε σε γενική επιφυλακή με αποτέλεσμα παρά την επικινδυνότητα της ημέρας να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό. «Για αυτό κάποια στιγμή έχασαν την ψυχραιμία τους και έβριζαν τον κόσμο» τόνισε ο μάρτυρας.
«Μερική επιφυλακή ίσον τίποτα! Έπρεπε να γίνει γενική επιφυλακή, να έρθει κόσμος να στελεχώσει οχήματα. Εδώ κινητοποιήθηκαν μόνο 33 υδροφόρα. Είχαμε αυτοκίνητα και δεν είχαμε κόσμο να τα επανδρώσει» τόνισε ο μάρτυρας.
Ο κ. Γκουρμπάτσης τόνισε επίσης πως στη συνέχεια όλες οι διαδικασίες για τη διάσωση των πολιτών έγιναν εκ των υστέρων, μετά τις 10, όταν πια υπήρχαν ήδη νεκροί.
Η κατάθεση του συνεχίζεται αύριο.
πηγη
in.gr
Τέμπη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής για την τραγωδία
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Μεταφορών το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Οπως αναφέρει το πόρισμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πόρισμα καταγραφής και όχι συγκάλυψης, από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος, προκύπτει ότι το δυστύχημα ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων, που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και το διοικητικό επίπεδο.
Στο πόρισμα των 228 σελίδων, το οποίο χωρίζεται σε 10 κεφάλαια, υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε οργανισμούς και σε πρόσωπα: στον OΣE, στην ΕΡΓΟΣΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών, στην Hellenic Train, αλλά και στον μοιραίο σταθμάρχη, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά το τραγικό δυστύχημα, καθώς και στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι φέρονται να μην τήρησαν τους κανονισμούς.
Υπάρχει, επίσης, αναφορά στην ανάγκη να γίνει άμεσα εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου, καθώς διαπιστώνονται χρόνιες παθογένειες, όπως και στην ανάγκη ριζικών αλλαγών σε θέματα μετατάξεων και εκπαίδευσης του προσωπικού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή με επιμερισμό ευθυνών (αναλύει, δεν δικάζει), αρμοδιότητα που, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο, ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.
Κύριο μέλημα των μελών της Επιτροπής ήταν, μετά την ανάλυση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος, να αναδειχθούν και να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκόμενων, στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, φορέων, οργανισμών και Αρχών, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις που θα συμβάλουν -στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμόδιων προς τούτο φορέων και Αρχών- στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.
Ευχή της Επιτροπής είναι το πόρισμα να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τον παραπάνω σκοπό και σε, κάθε περίπτωση, να μην αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, πρακτική που δεν συνάδει με το ερευνόμενο, τραγικό για όλους τους Ελληνες, συμβάν.
πηγη
kathimerini.gr