29 Μαρτίου 2021
Karapanagos : ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟ...
28 Μαρτίου 2021
26 Μαρτίου 2021
24 Μαρτίου 2021
Βεσυρόπουλος: Από σήμερα η καταβολή των αποζημιώσεων 80% των ενοικίων Ιανουαρίου 2021
Σήμερα Τρίτη από το απόγευμα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών οι αποζημιώσεις για τις ολικές απαλλαγές ενοικίων του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ από αύριο, Τετάρτη, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα ποσά των εκκρεμοτήτων για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020.
Αυτό διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σε σημερινή επικοινωνία τους, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές που θα γίνουν θα υπερβούν τα 70 εκ. ευρώ και θα αφορούν άνω των 150.000 ΑΦΜ, ενώ μετά το στάδιο των διορθώσεων, θα ακολουθήσει και η εκκαθάριση και πραγματοποίηση των συμψηφισμών με φορολογικές υποχρεώσεις, των αποζημιώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020. Επίσης τον ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 19.3 καταβλήθηκαν 8 εκ. ευρώ σε 119.440 εκμισθωτές για αποζημιώσεις μερικών μειώσεων (40%) μισθωμάτων Ιανουαρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα.
Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε επίσης ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση και των λοιπών εκκρεμών θεμάτων που προβληματίζουν σοβαρότατα τους εκμισθωτές ακινήτων από την αναγκαστική μείωση των ενοικίων τους, μεταξύ των οποίων η αποζημίωση των εκμισθωτών των οποίων τα ακίνητα υπεκμισθώνονται, και ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για μέτρα που θα βελτιώνουν ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Παραδιάς ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την ενημέρωση και ζήτησε και πάλι να επισπευσθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων καθόσον πολλοί εκμισθωτές έχουν βρεθεί σε δυσχερέστατη οικονομική θέση από την ετεροχρονισμένη καταβολή των αποζημιώσεων, και να επιτραπεί η υποβολή και αρχικών δηλώσεων COVID για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.
H ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 88,7 εκατ. ευρώ σε 276.136 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα μηνός Ιανουαρίου 2021
Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 156.696 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, με το οποίο το Κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.
Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.
Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, η πίστωση ποσού συνολικού ύψους 8,7 εκατ. ευρώ σε 119.440 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα μηνός Ιανουαρίου.
Έτσι, έχουν καταβληθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 88,7 εκατ. ευρώ σε 276.136 ιδιοκτήτες για τη μείωση ενοικίων του πρώτου μήνα του έτους.
Ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών με φόρους και καταβολών χρημάτων για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 διαμορφώνεται πλέον στις 952.063 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 177,4 εκατ. ευρώ.
πηγη pomida.gr
22 Μαρτίου 2021
19 Μαρτίου 2021
15 Μαρτίου 2021
Πότε θα απελευθερωθούμε από τον κοροναϊό;
Πότε θα απελευθερωθούμε από τον κοροναϊό; - Προβλέψει έως και... 7 χρόνια
Από μερικούς μήνες έως 7 χρόνια οι προβλέψεις των επιστημόνων για την... απελευθέρωση από την πανδημία - Τα αισιόδοξα σενάρια και τα «αγκάθια» που δημιουργούν απαισιοδοξία
Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από τον θάνατο του πρώτου ανθρώπου στην Ελλάδα από κορωνοϊό. Ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης που είχε μολυνθεί κατά το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους, κατέληξε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών. Περίπου 6.705 νεκρούς στην Ελλάδα και 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως και πάνω από 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μετά, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως την άκρη του τούνελ και να συζητούμε για την επιστροφή στην κανονικότητα. Πότε όμως θα συμβεί αυτό;
Κοροναϊός: Πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Τρομάζουν οι μεταλλάξεις
Οι απαντήσεις των ειδικών διαφέρουν: Από μερικούς μήνες έως 7 χρόνια, βάσει των διαφορετικών σεναρίων που υποστηρίζουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Κι ενώ η έναρξη των εμβολιασμών μοιάζει να είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία, οι προβλέψεις αλλάζουν καθημερινά λόγω των νέων μεταλλάξεων, της προμήθειας χωρών με τα εμβόλια και άλλες σημαντικές μεταβλητές. Θα μπορέσουμε άραγε να ζήσουμε και πάλι τις ζωές μας κανονικά σύντομα; Είναι δύσκολο να φανταστούμε με ακρίβεια τις εξελίξεις, μπορούμε όμως να εξετάσουμε κατ' αρχήν το άμεσο μέλλον.
Η άνοιξη είναι όπως και η περσινή με πολλούς περιορισμούς και κορύφωση της πανδημίας σε κάποιες χώρες. Ομως το καλοκαίρι μπορεί, γράφει το περιοδικό Atlantic να είναι ως εκ θαύματος, πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα. «Αν εξαιρεθεί η περίπτωση κάποιας πραγματικά τρελής μετάλλαξης, περιμένω ότι το καλοκαίρι θα μοιάζει πολύ με εκείνο του 2019», ανέφερε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Αντριου Νόιμερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν. Δεν αποκλείει, μάλιστα, η ζωή να μπορεί να βρίσκεται κοντά στην κανονικότητα, ήδη, από τον Μάιο, αν και προβλέπει ότι η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη για αρκετό καιρό ακόμη.
Μολονότι άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τον Μάιο, υπάρχει σχεδόν συναίνεση μεταξύ των αμερικανών επιστημόνων ότι κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο συνδυασμός των προχωρημένων εμβολιασμών και του πιο ζεστού καιρού πιθανότατα να κάνει πολλές δραστηριότητες πολύ ασφαλέστερες, όπως τις συναντήσεις οικογενειών και φίλων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τα ταξίδια, τα σχολεία κ.ά. Φθινόπωρο και χειμώνας μπορεί να φέρουν μια σχετική βελτίωση ή μια μετριοπαθή υπαναχώρηση ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να πλησιάσουμε στην κανονικότητα που γνωρίσαμε προ πανδημίας.
Aυτή είναι η πιο αισιόδοξη εκδοχή. Yπάρχουν και άλλες που δεν βλέπουν τα πράγματα τόσο ρόδινα. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Γκέιτς μιλώντας την Κυριακή στο CNN συμφώνησε πως θα υπάρξει κάποιου είδους κανονικότητα τον Σεπτέμβριο «καθώς θα ανοίξουν τα σχολεία» και κάποιου είδους λειτουργία στα εστιατόρια, ενώ θα ξαναρχίσουν και όλοι οι αθλητικοί αγώνες. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, παρατήρησε είναι ότι «οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται κυρίως στα πλούσια κράτη, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να εξαπλωθούν σε άλλες χώρες ισχυρές μεταλλάξεις οι οποίες κατόπιν θα επιστρέψουν στις δυτικές χώρες». Αυτός ο κίνδυνος, είπε, σε συνδυασμό με πιθανά κύματα επαναμολύνσεων «σημαίνει ότι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα, εάν τα πράγματα μείνουν όπως είναι σήμερα, δεν θα επιτευχθεί παρά στα τέλη του 2022».
Εμβολιασμοί
Οι εκ νέου μολύνσεις έχουν καταγραφεί, όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό τους. Σίγουρα πάντως είναι πιο επικίνδυνες σε χώρες που δεν έχουν αρχίσει ακόμα εμβολιασμούς - δηλαδή στα 2/3 του πλανήτη. Το εμβόλιο της Astra Zeneca στάλθηκε στην Γκάνα την περασμένη εβδομάδα, όμως μόνο λίγες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ξεκινήσει σοβαρά προγράμματα εμβολιασμου.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη διάσταση. Ερευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Μελετών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, βρήκε ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα δεχθεί πλήγμα ύψους 3 δισ. δολαρίων εάν τα εμβόλια δεν φθάσουν έγκαιρα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το πλήγμα στις αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι περίπου κατά το ήμισυ. Κάτι που σημαίνει ότι αναζητούμε την επιστροφή στην κανονικότητα όχι μόνο σε υγειονομικούς ρυθμούς αλλά και σε οικονομικούς. Και γι' αυτούς τα σενάρια είναι επίσης πολλά. Και ίσως όχι τόσο ευοίωνα όσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας…
Κυνηγώντας την ανοσία
Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που κοιτώντας την κατάσταση σε διεθνές επίπεδο και όχι τοπικά, προβλέπουν πως η πανδημία θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να αντιμετωπιστεί. Το πρακτορείο Bloomberg έφτιαξε μια τεράστια βάση δεδομένων με στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο. Και αναρωτήθηκε: πότε αγγίζουν οι κοινωνίες το λεγόμενο «τείχος ανοσίας»; Στην αρχή, κάποιοι υποστήριζαν ότι αυτό συμβαίνει γύρω στο 65% ενώ σήμερα άλλοι θεωρούν ως όριο το 90%. Οι εμβολιασμοί προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, που έχει προχωρήσει πιο γρήγορα από κάθε άλλο κράτος, αναμένεται να έχει φθάσει το 75% στα τέλη της άνοιξης. Οι ΗΠΑ αυτό το ποσοστό πιστεύεται ότι θα το αγγίξουν την πρωτοχρονιά του 2022 (αν και πολιτείες όπως η Βόρεια Ντακότα προηγούνται κατά έξι μήνες του Τέξας στον εμβολιασμό). Με τον εμβολιασμό να προχωρά πολύ πιο γρήγορα στις πλούσιες δυτικές χώρες απ' ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, το 75% θα επιτευχθεί παγκοσμίως σε 7 χρόνια. Βέβαια ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς θα κυκλοφορήσουν στην αγορά περισσότερα εμβόλια. Με αυτά και με αυτά όμως, και με άγνωστες παραμέτρους όπως οι μεταλλάξεις και το πόσο αντιμετωπίσιμες θα είναι από τα υπάρχοντα εμβόλια, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά για το πότε ο Covid-19 θα γίνει απλά άλλη μια ίωση. Ισως κοιτάξουμε προς το παρόν, το άμεσο μέλλον. Το καλοκαίρι που έρχεται θα μας προσφέρει σαφώς καλύτερες στιγμές από εκείνες που ζήσαμε αυτούς τους πρωτοφανείς 12 μήνες.
ΠΗΓΗ
tanea.gr
«Μπλόκο» στον Ερντογάν: Η Ελλάδα «σβήνει» τα σχέδια του «σουλτάνου» - Ποιες οι επόμενες κινήσεις
Οι συμμαχίες της Ελλάδας με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Άραβες «εγκλωβίζουν» το τουρκικό καθεστώς - Πώς οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν και πάλι δράση στην Ανατολική Μεσόγειο - Η ξεκάθαρη θέση του Παρισιού, η στρατηγική συνεργασία με την Ιερουσαλήμ και ο μουσουλμανικός κόσμος που γυρίζει την πλάτη στην Τουρκία
Ο Γάλλος γεωγράφος Andre Siegfried, το 1940, λίγο πριν τη σύγκρουση των δυνάμεων του Άξονα με τους Βρετανούς για τον έλεγχο της Αιγύπτου, είχε χαρακτηρίσει την Ανατολική Μεσόγειο «σταυροδρόμι των ηπείρων... τόσο σημαντικό, ώστε... αν γνώριζα ποιος, σε έναν αιώνα ή σε πέντε χρόνια, θα κυριαρχεί εκεί, δεν θα... αναρωτηθώ ποιος θα κυριαρχήσει στον κόσμο».
Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες ένα σημείο έντονων θρησκευτικών, εθνοτικών και διακρατικών συγκρούσεων. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η διακίνηση ναρκωτικών και η μετανάστευση είναι μόνο μερικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την περιοχή και μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται σαφέστατα για μια μικρή περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά ενδεχομένως να αποτελεί την περιφέρεια με την μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στον κόσμο, που έλκει εξωτερικούς δρώντες να εμπλακούν στα ενδοπεριφερειακά της ζητήματα τόσο για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους όσο και για να ρυθμίσουν τις διενέξεις της περιοχής.
ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που διαχρονικά έχουν αναμειχτεί σε μεσογειακές συγκρούσεις επιχειρώντας να ελέγξουν το «σταυροδρόμι» Ευρώπης – Αφρικής – Ασίας και να κυριαρχήσουν σε ζωτικούς τομείς συμφερόντων τους.
Η κρίση του Σουέζ το 1956 επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να κυριαρχήσουν, ενώ το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βρήκε την Ουάσινγκτον να έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Ωστόσο, οι αποτυχίες των αμερικανικών παρεμβάσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά και το τεράστιο κόστος, μείωσαν την αμερικανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το… κενό των ΗΠΑ επιχείρησαν ανά διαστήματα να εκμεταλλευτούν χώρες όπως η Ρωσία ή ακόμα και το Ιράν, ενώ η Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν είδε την διαμορφωθείσα κατάσταση ως ευκαιρία να αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη.
Η στρατιωτική εμπλοκή της σε Συρία και Λιβύη, η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, η παράνομη συμφωνία για ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, οι επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας με - αποκορύφωμα την εισβολή του ORUC REIS στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - και οι συνεχείς στρατιωτικές παρεμβάσεις από τον Καύκασο μέχρι την Σομαλία και το Σουδάν, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της απόπειρας της Τουρκίας να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου.
Η πολιτική της Άγκυρας στηρίζεται στις ένοπλες απειλές, όπως το casus belli, στην υιοθέτηση του Νέο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική (δηλαδή της ενεργής πολιτικής εμπλοκής της Τουρκίας σε γειτονικές χώρες που αποτελούσαν κάποτε εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), αλλά και στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου. Ήταν και παραμένει ο κακός γείτονας των υπόλοιπων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, αφού όχι μόνο καταπατά τα δικαιώματα των άλλων, εισβάλλοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην κυπριακή ΑΟΖ, στην συριακή και ιρακινή επικράτεια, καθώς και στη Λιβύη, αλλά και αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα των άλλων να ασκήσουν τα αυτονόητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Η πολιτική αυτή επιτρέπει στον Ερντογάν να συσπειρώνει το ακροδεξιό ακροατήριο της Τουρκίας, αποπροσανατολίζοντάς το από τα πραγματικά προβλήματα. Ειδικά τώρα που οι οικονομικές προοπτικές εξελίσσονται αρνητικά, το ιδεολογικό στοιχείο, η μεγαλομανία και η εξωστρεφής επιθετικότητα, έχουν καταστεί απαραίτητα.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο πόσο βιώσιμη είναι η πολιτική αυτή. Οι μεγάλες δυνάμεις δύσκολα θα ανεχθούν τουρκική κυριαρχία στο σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου. Η Γαλλία και ο Εμάνουελ Μακρίν έχουν διαμηνύσει πως οποιαδήποτε ενέργεια της Άγκυρας θα βρίσκει το Παρίσι απέναντι, ενώ και η πανίσχυρη στρατιωτικά Αίγυπτος του προέδρου Σίσι έχει αντιληφθεί πως το συμφέρον της είναι με την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι με τον ακραίο ισλαμισμό.
Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας στην περιοχή, φαίνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να αναθεωρήσει τις φιλοδοξίες της για την Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, θα ήθελε να έχει σύμμαχο την Τουρκία, μιας και η γεωστρατηγική της θέση είναι εξαιρετικά πολύτιμη στον «πόλεμο» με την Κίνα και τη Ρωσία, ωστόσο, η «λυκοσυμμαχία» Ερντογάν – Πούτιν την αναγκάζει να αναθεωρήσει τις απόψεις της για το ποιος είναι φίλος στην περιοχή.
Η Ελλάδα ως μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε συνδυασμό με την προνομιακή γεωγραφική της θέση, αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ηνωμένες πολιτείες που αρχίζουν να λαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παρουσία αυτές τις ημέρες του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) στην Μεσόγειο, όχι απλά για να συμμετάσχει σε ασκήσεις με το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Αεροπορία, αλλά για να δέσει στο ναύσταθμο της Σούδας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και με ηχηρά μηνύματα προς… ανατολάς!
Επίσης, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, με χώρες όπως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Γαλλία και το Ισραήλ καθώς και η έντονη αμυντική διπλωματία που αναπτύχθηκε λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, ενίσχυσαν σημαντικά το γεωπολιτικό ειδικό βάρος της Χώρας μας, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με τις ενέργειες της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας, έχουν πλέον αντιληφθεί ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν είναι σπασμωδικές, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πρόκλησης γενικευμένης αστάθειας στο «σταυροδρόμι» των τριών ηπείρων, με στόχο να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Θα ήταν επομένως φρόνιμο να αντιληφθούν οι μεγάλες δυνάμεις ότι η έλλειψη αποφασιστικότητας και δυναμικής αντίδρασης από πλευράς τους έναντι των ωμών τουρκικών εκβιασμών, όχι μόνο αποθρασύνει περαιτέρω την Τουρκία, αλλά θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
πηγη
Newsbomb.gr.
9 Μαρτίου 2021
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας
5 Μαρτίου 2021
1 Μαρτίου 2021
Εμβολιασμοί: Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα
Στο 54% τον Αύγουστο
Ήδη, πάντως, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.
Με τρία εμβόλια διαθέσιμα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) και άλλο ένα στον προθάλαμο της έγκρισης (Johnson&Johnson), η ανάσχεση της πανδημίας διαφαίνεται εφικτή, καθώς περί τα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχει «υψωθεί» τείχος ανοσίας στο 30% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ΑΠΘ δείχνει ότι το ποσοστό αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο lockdown, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό ανοσίας εκτιμάται στο 46%, τον Αύγουστο στο 54% και τον Νοέμβριο στο 70% του πληθυσμού, με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο θα διενεργούνται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μηνιαίως.
Άλλωστε, τα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για τον Μάρτιο ξεπερνούν ήδη τις 720.000 και το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες.
Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί «τρέξουν» σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε στοχεύει στην ταχεία εξεύρεση κοινής προσέγγισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ήδη, πάντως όπως αναφέρουν επιστήμονες στην Καθημερινή, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.
Πηγή: Καθημερινή
Πηγή: https://www.skai.gr