Αρνήθηκε ο Τσίπρας το ραντεβού κρίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». Για «καθεστωτική αντίληψη» μιλά η Συγγρού. «Τεχνάσματα για "μονιμοποίηση" ενός προσωρινού Προέδρου» βλέπει το Μαξίμου.
Δεν θα γίνει συνάντηση Τσίπρα-Μεϊμαράκη. Οι δυο αρχηγοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να γίνει η συνάντηση, καθώς κρίθηκε ότι δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο. H κίνηση αυτή προκάλεσε την... κυριακάτικη κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.»
Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα από την πλευρά της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχείρησε το πρωί της Κυριακής να έρθει σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό χωρίς όμως να τα καταφέρει. Συγκεκριμένα περίπου στις 10:15 το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο να υπάρξει μέσα στην ημέρα συνάντηση των δύο αντρών. Στο πρώτο αυτό τηλεφώνημα δεν κατάφερε να βρει τον κ. Τσίπρα και άφησε σχετικό μήνυμα στο γραφείο του.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει τα εξής: «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι "δεν θέλει να τον δει". Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές.
Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».
Στα παραπάνω απάντησαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου: «ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση, ενώ επικαλείται την «εκτόνωσή» της. Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί «καθεστωτική αντίληψη» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. «Πρακτική του χθες» είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη «μονιμοποίηση» ενός προσωρινού Προέδρου».
Ως αναμένονταν η ΝΔ απάντησε επίσης μέσω κύκλων: «Συστήνουμε στο συντάκτη της τελευταίας ενημέρωσης από το Μαξίμου να μελετήσει τις δικές του προηγούμενες άτυπες ενημερώσεις. Εάν το είχε πράξει, δεν θα τολμούσε να μιλήσει για ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός που παραβιάζει συστηματικά τις συνταγματικές υποχρεώσεις είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.
Η υπεράσπιση και παραβίαση των συνταγματικών υποχρεώσεων δεν έχουν καμία σχέση με εκλογικές σκοπιμότητες. Η αλαζονεία τυφλώνει. Καθεστωτική αντίληψη έχουν όσοι προεξοφλούν αυθαίρετα τη λαϊκή βούληση και περιφρονούν τον κυρίαρχο λαό. Τα ψέματα του κ. Τσίπρα έχουν ημερομηνία λήξης. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανάξια σχολιασμού. Δείχνουν μόνο πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας με ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη μέση».
Επόμενος ο Λαφαζάνης
Μετά και από αυτή την εξέλιξη αυτός ο γύρος των διερευνητικών εντολών έφτασε ουσιαστικά στο τέλος του, ενώ όπως ανέφερε ανακοίνωση της προεδρίας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιστρέψει αύριο το πρωί την εντολή στον Προκόπη Παυλόπουλο ανοίγοντας το δρόμο για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί αύριο Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 και ώρα 10.30 π.μ., τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προκειμένου ο τελευταίος να του ανακοινώσει τ' αποτέλεσμα της διερευνητικής εντολής που έλαβε, κατά τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, την Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 και ώρα 10 π.μ.»
Όπως έγραψε από το πρωί το Euro2day.gr η προεκλογική περίοδος επίσημα δεν έχει αρχίσει ακόμα αλλά οι τόνοι ήδη έχουν ανέβει πολύ, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους πάλαι ποτέ συνοδοιπόρους στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να πρωτοστατούν στην αντιπολίτευση κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ως ο εκφραστής του νέου πολιτικού πόλου που αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα και η Πρόεδρος της Βουλής, με τα αλλεπάλληλα πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να προσελκύσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ και το πρωθυπουργικό επιτελείο, «απελευθερωμένο» από τους όποιους ενδοιασμούς έχει απασφαλίσει και απαντά και στους δύο άμεσα και με επίσης σκληρή γλώσσα.
Ακόμα η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει κλείσει επισήμως, αν και η 20η Σεπτεμβρίου φαντάζει ως η πλέον πιθανή.
Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει, ως επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, σκοπεύει να εξαντλήσει το τριήμερο που δικαιούται από το νόμο.
Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει, ως επικεφαλής της τρίτης σε δύναμη κοινοβουλευτικής ομάδας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, σκοπεύει να εξαντλήσει το τριήμερο που δικαιούται από το νόμο.
Ανεβάζουν στροφές
Την ίδια ώρα, άπαντες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι οι διερευνητικές εντολές δεν πρόκειται να καρποφορήσουν, ανεβάζουν ρυθμούς, οργανώνουν τους κομματικούς μηχανισμούς τους και επιχειρούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, θέτοντας ήδη στο τραπέζι τα διλήμματα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας και επισήμως από χθες απέναντί του δύο ιστορικές φυσιογνωμίες της Αριστεράς, τον Μανώλη Γλέζο και τον Μίκη Θεοδωράκη, βάζει ψηλά τον πήχη των εκλογών. «Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτο κόμμα, να έχουμε τέτοια δυναμική και γύρω από εμάς να δημιουργηθεί το κυβερνητικό σχήμα. Θέλουμε αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως μεγάλο στοίχημα, με το οποίο θα προσεγγίσει τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας θέτει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες και το οποίο, όπως λέει, είναι «το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει το τόπο από τη κρίση με το λαό μας όρθιο». Με αυτό ως γνώμονα, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους που σε καμία περίπτωση, όπως λένε, δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στις λίστες αναμένεται να περιληφθούν και κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ενώ μπορεί να υπάρξουν και αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ειδικά στις εκλόγιμες θέσεις. Επίσης, όσοι ψήφισαν παρόν στο μνημόνιο, θα κριθούν κατά περίπτωση. Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, στη Κουμουνδούρου λένε πως «η κάλπη θα είναι αυτή που θα δείξει πως αυτές θα διαμορφωθούν», αν και δημοσίως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Σοβαρές πιθανότητες
Στη ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει κηρύξει πανστρατιά και, παράλληλα με τις επαφές του με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, έχει συνεχείς επαφές με όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του, χαράσσοντας τις επόμενες κινήσεις του. Χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τετ α τετ στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Καραμανλή και γευμάτισε με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι το κόμμα του έχει σοβαρές πιθανότητες για την νίκη στις εκλογές, δεδομένου ότι «όσοι το ψήφισαν τον Ιανουάριο δεν πρόκειται να φύγουν, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που διαψεύστηκαν εμπιστευόμενοι τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα». Οι γαλάζιες λίστες είναι κατά 90-95% έτοιμες, οι περιοδείες του προέδρου αλλά και των υπολοίπων στελεχών κλείνουν ενώ τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τρίτος πόλος
Στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως «τρίτου πόλου, που αποτελεί εγγύηση για ουσιαστικές και θετικές λύσεις για την χώρα», στοχεύει η Φώφη Γεννηματά. «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί το ταχύτερο με ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Και εκεί θα επικεντρωθεί η προσπάθειά μας, με τις θέσεις, τις προτάσεις, τα ψηφοδέλτιά μας», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον κ. Μεϊμαράκη.
Ήδη η κ. Γεννηματά έχει απευθύνει κάλεσμα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ σε «όλους τους πολίτες, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των παραγωγικών φορέων, της κοινωνίας, όλους όσοι προέρχονται από τις τάξεις μας».
Η τακτική του κόμματος θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του Κινήματος με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.
Εξομολογημένα λάθη
Με συνεχείς επιθέσεις προς τον κυβέρνηση αλλά και με στόχο να κάνει διακριτό στην κοινωνία το ρόλο του Ποταμιού από τα άλλα κόμματα, κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε ανάρτησή του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού απαριθμεί «μόλις τα 11 εξομολογημένα λάθη του κυρίου Τσίπρα», όπως αναφέρει, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε άνετα να απαριθμήσει και άλλα.
Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν το επόμενο διάστημα τα στελέχη του κόμματος, στηριζόμενα επίσης στην πάγια άποψη του κ. Θεοδωράκη ότι «η σιωπηλή Ελλάδα δεν θέλει η χώρα να κυβερνιέται από άεργους, συγγενείς και φίλους πολιτικών αρχηγών αλλά ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν».
Είναι –εκτιμούν στο Ποτάμι- ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει τη διαφορά από τα άλλα κόμματα, αφού όλοι επιχειρούν να «αλιεύσουν» από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.
πηγη
www.euro2day.gr