Μέλι και Κανέλα – Το μυστικό φαρμακείο της φύσηςΤο
μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και το Ελληνικό μέλι είναι ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως.
Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα «ζαχαρώσει».
Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι!
Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό-σκοτεινό μέρος μεγάλο χρονικό διάστημα θα στερεοποιηθεί (ζαχαρώσει).
Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό.
Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί.
Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
+ ΣυμβουλήΠοτέ να μην βράσετε το μέλι ή μην το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία λειτουργεί ως φάρμακο, έτσι δεν βλάπτει ακόμη και τους διαβητικούς ασθενείς.
Το μέλι χρησιμοποιείτε ως φάρμακο για τη θεραπεία πληγών ή δερματικών ασθενειών.
Το χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα οι αρχαίοι Έλληνες (το συνιστούσε ο Ιπποκράτης σε πολλές περιπτώσεις) και Αιγύπτιοι για τη θεραπεία των πληγών και των ασθενειών τους.
Αποστειρώνει μολυσμένες πληγές και να επιταχύνει την ίαση τους, ενώ η τοποθέτηση μελιού σε πληγές διαβητικών ασθενών, μπορεί να μειώνει τα ποσοστά ακρωτηριασμών.
Σε εγκαύματα, το μέλι έχει ανακουφιστική δράση και βοηθά σημαντικά στη γρήγορη ίαση (μάλλον κάπως έτσι βγήκε η περίφημη έκφραση «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι να γιάνει!»).
Είναι γνωστό γιατί μειώνει τη φλεγμονή και το οίδημα (πρήξιμο).
Το μέλι βοηθά ακόμη και στην στοματική υγεία, δηλαδή στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντικής νόσου.
Πως το χρησιμοποιούμε? Τοποθετούμε μέλι 2-3 φορές ημερησίως και βοηθά σημαντικά σε πληγές που μολύνονται ή δεν επουλώνονται (αποστειρώνει πληγές σε 3 με 10 μέρες).
Μπορεί να είναι επικίνδυνη η χρήση μελιού σε πληγές? Δεν έχουν αναφερθεί μολύνσεις που προκαλούνται λόγω της τοποθέτησης μελιού σε πληγές.
Ας δούμε τι έχουν να πουν και μερικά παγκοσμίως αναγνωρισμένα μέσα ενημέρωσης:Το μέλι και ο βασιλικός πολτός μπορεί να αποτελέσουν τα μεγάλα όπλα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μια ομάδα ερευνητών από το University of Zagreb, in Croatia βρήκε ότι όσοι καρκινοπαθείς κατανάλωναν μέλι μείωσαν τις πιθανότητες να μεγαλώσει ή να εξαπλωθεί ο όγκος τους.
Επιπρόσθετα οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση μελιού βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου (εκτός του ότι καταστέλλει την ανάπτυξη-μετάσταση του).
Σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στη Νέα Ζηλανδία, οι γιατροί στράφηκαν στο μέλι (συγκεκριμένα στην ποικιλία manuka) για την θεραπεία του καρκίνου στο στόμα και στον φάρυγγα.
Είδανε σημαντική βελτίωση στους ασθενείς που το κατανάλωσαν, και έτσι πλέον παραγγέλνουν χοντρική το εν λόγο μέλι.
Το συγκεκριμένο νοσοκομείο θεωρείτε πρωτοπόρο στις έρευνες και τους τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισης του καρκίνου.
Ας δούμε και μερικά ακόμη στοιχεία για το μέλι… (Συστατικά μελιού)Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή.
Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Είναι όξινης αντίδρασης. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών!!!
Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.
Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη.
Συνδυάστε το μέλι με την κανέλα για να αντιμετωπίσετε ασθένειες (Πηγή: Weekly World News):ΚαρδιοπάθειαΚάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη και απλώστε την πάνω στο ψωμί αντί για μαρμελάδα, φροντίστε να την τρώτε τακτικά (ως πρόγευμα). Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και έτσι σας σώζει από πιθανή καρδιακή προσβολή.
Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή αν ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
ΑρθρίτιδαΑσθενείς με αρθρίτιδα μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά πρωί-βράδυ ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν ή να μειωθούν τα συμπτώματα τους.
ΚυστίτιδαΠάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
ΠονόδοντοςΚάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.
ΧοληστερόληΔύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες.
Όπως αναφέρεται στους ασθενείς αρθρίτιδας εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, σε βάθος χρόνου η χοληστερόλη καταπολεμάτε ή ακόμη και θεραπεύεται. Το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από τα συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης.
ΚρυολόγημαΑυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα μπορούν να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει τον χρόνιο βήχα και το κρυολόγημα, ενώ θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.
Διαταραχές στομάχου – Αέρια στομάχου (φουσκώματα)Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα, επίσης το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.
ΔυσπεψίαΚανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και βοηθά στη χώνεψη.
ΑκμήΤρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα τα κάνετε πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και ξεπλύνετε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.
Παθήσεις του δέρματοςΕφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχήνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.
Άσχημη αναπνοήΟι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό. Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.
Ιστορική αναδρομή (Πηγή: ):Ο Ησίοδος και ο Πίνδαρος αναφέρουν ότι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα θεού της μουσικής και της αρμονίας, και της Κυρήνης, κόρης του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα, ήταν ο εισηγητής της καλλιέργειας των μελισσών, του σταφυλιού και της ελιάς, ο προστάτης των βοσκών και των κυνηγών, θεράποντα της ιατρικής και της μαντικής. Ο Αρισταίος γεννήθηκε στην Λιβύη και ο Ερμής τον πήρε και τον πήγε στη Γαία και στις Ώρες για να τον αναθρέψουν. Πρώτος σταθμός του Αρισταίου είναι η Κέα όπου δίδαξε τους κατοίκους του νησιού και τη μελισσοκομία. Έτσι, ο Αρισταίος υπήρξε για τους ανθρώπους και μάλιστα για τους κατοίκους της Κέας, ο πρώτος εφευρέτης μιας σειράς από χρήσιμες τέχνες κυριότερη από τις οποίες ήταν η μελισσοκομία. Ο Αρισταίος και η μέλισσα θα γίνουν τα βασικά σύμβολα της Κέας και θα απεικονισθούν στα νομίσματα της Τουλίδας, της Καρθαίας και της Κορησίας.
Στην Οδύσσεια (Κ-519) αναφέρεται το «Μελίκρατον» κράμα μέλιτος και γάλακτος το οποίον έπιναν ως εκλεκτό ποτό. Εις την Οδύσσεια επίσης (Υ-168) ότι οι ορφανές κόρες του Πίνδαρου ετρέφοντο από την Θεά Αφροδίτη με τυρί-μέλι και οίνον. Με την ίδια τροφή η μάγισσα Κίρκη εσαγήνευσε τους συντρόφους του Οδυσσέα (Κ-213).
Επίσης εις την Κρήτη κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό ευρέθησαν πήλινες κυψέλες της Μινωικής εποχής (3.400 π.Χ.) πολύ αρχαιότερης της Ομηρικής. Στην ίδια εποχή ανήκει επίσης το χρυσό κόσμημα που παριστάνει σύμπλεγμα δύο μελισσών, οι οποίες βαστάζουν κηρύθρα προερχόμενη από την πήλινη κυψέλη σωλήνα, όπως και άλλο χρυσό κόσμημα σε σχήμα μέλισσας, που ευρέθη στις ανασκαφές της Κνωσσού.
Τα συγγράμματα του Αριστοτέλη (322 π.Χ.) αποτέλεσαν σπουδαίο σταθμό για τη μελισσοκομία τόσο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και όλου του τότε πολιτισμένου κόσμου.
Η ύπαρξη όμως μελισσοκομικών επιχειρήσεων μαρτυρείται και κατά την προαριστοτελικήν περίοδο κατά την οποία η μελισσοκομία είχεν ήδη συστηματοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ο μέγας νομοθέτης των Αθηναίων Σόλων (640-558 π.Χ.) θέσπισε διάφορα νομοθετικά μέτρα για την μελισσοκομία της εποχής εκείνης.
Ο Δημόκριτος ερωτηθείς πως δύνανται να διατηρηθώσιν οι Άνθρωποι άνοσοι και μακρόβιοι απεκρίνοντο: «Ει τα μεν έξωθεν ελαίω του σώματος τα δε ένδοθεν μέλιτι χρίσοιντο».
Ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν το μέλι ως κύρια τροφή.
Η πρόοδος της μελισσοκομίας δεν επεριορίζετο μόνο στην Αττική αλλά εις όλη σχεδόν την Ελλάδα, Στερεά, νησιωτική ακόμα και στις αποικίες.
Ο πρώτος όμως ο οποίος εμελέτησε επιστημονικά την μέλισσα υπήρξε ο Αριστοτέλης. Το μόνο μέσο το οποίο διέθετε ήταν η και μέχρι σήμερα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, χρησιμοποιούμενη κυψέλη!
Αυτό το άρθρο είναι προϊόν πολύωρης έρευνας σε συνδυασμό με πολλές διαφορετικές πηγές.
Ελπίζουμε να σας άρεσε και να σας βοήθησε.
Όσοι δοκιμάσατε τις προτάσεις θα θέλαμε τις απόψεις σας!
πηγή www.gynaika.gr.